Του Δημοσθένη Μαρίνου, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η διεθνής κοινότητα, και ειδικότερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, δεν κρύβουν πλέον τη διάθεσή τους να επιταχυνθούν οι διεργασίες στο Κυπριακό, κατά δική τους προτίμηση με μια διεθνή… πολυμερή διάσκεψη. Και μάλιστα, πριν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ιούλιο του 2012.

Στο παραπάνω πλαίσιο, έχει ξεχωριστή σημασία να «διαβάσει» κανείς από άλλο πρίσμα τις δηλώσεις τις οποίες έκανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, χθες βράδυ στο CNN Turk. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, και θεωρητικός του νέο-οθωμανισμού, επικαιροποιημένου στις σημερινές διεθνείς συγκυρίες, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Δήλωσε λοιπόν, ότι η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, δεν μπορεί να συνεχιστεί το σημερινό status quo στην Κύπρο. Σχολίασε ότι υπήρξε λίγη πρόοδος στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ενώ επανέλαβε ότι είναι γνωστό το τι θα κάνει η Τουρκία, στην περίπτωση που τεθεί θέμα κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να έχει προηγηθεί η λύση του Κυπριακού.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει κεντρική θέση στο σύστημα εξουσίας που δομήθηκε στην Τουρκία, μετά τη θυελλώδη άνοδο του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία. Οι δε δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν ως πλέον δημοφιλή και επικρατέστερο να διαδεχθεί τον σημερινό πρωθυπουργό της Τουρκίας.