Σχέδιο πλήρους εκχώρησης της ελληνικής δημοσιονομικής κυριαρχίας σε αξιωματούχο που θα λειτουργεί ως Επίτροπος της ευρωζώνης επί της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλιστεί η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισεκατομμυρίων εξυφαίνει η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που ήδη προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων.

Η έκδοση της εφημερίδας που επισυνάπτει το αντίγραφο της εισήγησης, η πατρότητα της οποίας χρεώνεται στη Γερμανία, αναφέρει ότι ο προτεινόμενος Επίτροπος, σε μία θεαματική επέκταση του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί ενός κράτους – μέλους της, θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εάν αυτές δεν εναρμονίζονται με τους στόχους που θέτουν οι διεθνείς δανειστές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γερμανία θέλει την Ελλάδα να παραχωρήσει την κυριαρχία για αποφάσεις στη φορολογία και τις δαπάνες σε έναν «Επίτροπο προϋπολογισμού» της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλίσει το δεύτερο πακέτο των 130 δισ., σύμφωνα με αντίγραφο πρότασης που έχουν στο αρχείο τους οι «Financial Times».

Σε ό,τι θα ισοδυναμούσε με μία απίστευτη επέκταση του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ ένα κράτος μέλος, ο νέος επίτροπος θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο σε αποφάσεις προϋπολογισμού που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση αν δεν είναι σύμφωνες με τους στόχους που έχουν θέσει οι διεθνείς δανειστές. Ο νέος διαχειριστής, που θα οριστεί από τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα αναλάβει την ευθύνη ώστε να επιβλέπει το σύνολο των δαπανών από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την πρόταση, «η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να τεθεί υπό ένα αυστηρό σύστημα διεύθυνσης κι ελέγχου». Λαμβάνοντας υπόψη την απογοητευτική συμμόρφωση μέχρι στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τη μετάθεση της δημοσιονομικής κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, η Αθήνα θα αναγκαστεί να υιοθετήσει έναν νόμο για τη μόνιμη διαχείριση των δαπανών, ώστε να εξυπηρετήσει το χρέος της «πρώτον και κυρίως».

Το γερμανικό σχέδιο, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή το απόγευμα προς τους αρμόδιους των οικονομικών επιτελείων στις χώρες της ευρωζώνης, που συγκροτούν τη λεγόμενη «euro working group», υπογραμμίζει το βάθος της δυσπιστίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως προς τη διαδικασία ορισμού του και τις αρμοδιότητές του, ο επίτροπος θα ορίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και θα είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη του ευρύτερου τομέα των δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η τήρηση του προϋπολογισμού πρέπει να τεθεί κάτω από ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και επιτήρησης», αναφέρει η γερμανική πρόταση που προσθέτει τα εξής: «Δεδομένης των μέχρι τούδε απογοητευτικών επιπέδων συμμόρφωσης, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί την εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό όργανο για εύθετο χρονικό διάστημα».

Παρά την ανάθεση της πρωθυπουργίας από το Νοέμβριο στον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο, σημειώνουν οι Financial Times, η ευρωπαϊκή προδιάθεση έναντι της Ελλάδος εξακολουθεί να χειροτερεύει. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μάλιστα σε κατ΄ ιδίαν τους συζητήσεις κρίνουν ως ήσσονα την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα και υπό τον κ. Παπαδήμο.

Υπό το γερμανικό σχέδιο, η Ελλάδα θα μπορεί να ελέγχει μόνο τις λειτουργικές δαπάνες της κυβέρνησης, αφού πρώτα έχει εξυπηρετήσει το χρέος της. Εάν ένας τέτοιος νόμος περάσει, γράφει η πρόταση, τότε οι αγορές και οι άλλοι πιστωτές θα μπορούν να σιγουρευτούν ότι στο μέλλον δεν θα επαναληφθεί η χρεοκοπία.

(Ετσι) «εάν μία από τις δόσεις δεν εκταμιευθεί, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να απειλεί τους δανειστές της με χρεοκοπία, αλλά αντιθέτως θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές δαπανών ως τη μόνη δυνατή αντίδραση σε μία ενδεχόμενη μη εκταμίευση» δόσης, αναφέρεται στο έγγραφο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ – ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΟΙ FINANCIAL TIMES

 

Προειδοποιητικές βολές

Το σενάριο της απόλυτης δημοσιονομικής κηδεμονίας κάθε άλλο παρά νέο είναι, την τελευταία διετία. Ωστόσο την εβδομάδα που πέρασε υπήρξαν δύο ξεκάθαρες προειδοποιητικές βολές. Η πρώτη από τον Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και η δεύτερη και θεσμικώς σημαντικότερη από τον υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ.

ΕΕ: Το σκεφτόμαστε…
Ευρωπαϊκή πηγή στη Φραγκφούρτη επιβεβαίωσε σήμερα το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. «Υπάρχουν συνομιλίες και προτάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης, εκ των οποίων μια της Γερμανίας για την ενίσχυση του ελέγχου των προγραμμάτων και των μέτρων στην Ελλάδα», δήλωσε.

«Ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων (στην Ελλάδα) θα μπορούσε να καθοδηγείται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και να έχει επίσης ορισμένες εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Και το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή, μετέδωσε αργά χθες το βράδυ ότι η Γερμανία φέρεται να θέτει ζήτημα μεγαλύτερου ελέγχου της δημοσιονομικής της πολιτικής της Ελλάδας από ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Γίνονται εσωτερικές συζητήσεις στους κόλπους του Eurogroup και υπάρχουν προτάσεις, μία από τις οποίες είναι γερμανική, σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ο εποικοδομητικός χειρισμός προγραμμάτων στήριξης χωρών, που επανειλημμένα είναι εκτός στόχων» ανέφερε ανώνυμη ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters.

Η ίδια ανώνυμη πηγή πρόσθεσε ότι πολλές δημοσιονομικού χαρακτήρα αποφάσεις στην Ελλάδα λαμβάνονται ως σήμερα με τρόπο αποκεντρωμένο. «Μας ενδιαφέρει η βιώσιμη σταθεροποίηση στην Ελλάδα. Με αυτό το πλάνο συνεργαζόμαστε, αυτή τη χρονική στιγμή, όλοι στην Ευρώπη» κατέληξε.

Κυβέρνηση: Δεν το συζητάμε
«Καμία χώρα δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα στο Eurogroup» δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να σχολιάσει πληροφορίες που προέρχονται από ανώνυμες πηγές. «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει στο παρελθόν και Ολλανδός υπουργός. Δεν το συζητάμε καν», απαντούν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.
Δήλωση σχετική εξέδωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παντελής Καψής στην οποία αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή δημοσιεύματα για την υποβολή σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο επίτροπος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό, εξάλλου, τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών.
Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Ταυτόχρονα, και με την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η «Ομάδα Δράσης», συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας και συνολικής μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού.
Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο από 24 δις ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δις ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011.

Αρρωστημένη φαντασία
Ερωτηθείσα σχετικά με τις πληροφορίες που φέρουν τη Γερμανία να ζητά Επίτροπο για την Ελλάδα, και η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται κάτι τέτοιο. Εκανε μάλιστα λόγο Για αρρωστημένη φαντασία και ευθεία προσβολή της εθνικής κυριαρχίας,

ΠΑΣΟΚ: Να αποκρουστεί
«Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, θα πρέπει να αποκρουστεί οποιαδήποτε ιδέα και πρόταση περί επιτρόπων στην Ελλάδα», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, σε γραπτή του δήλωση. Προσθέτει ότι ορισμένοι εταίροι είχαν προσπαθήσει να επιβάλουν ανάλογα σενάρια και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, τα οποία αποκρούστηκαν από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Προσθέτει ότι «η συνεργασία με τους κοινοτικούς μας εταίρους βασίζεται στις αποφάσεις της 26- 27 Οκτωβρίου και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, μετά τη σαφή απόρριψη των προσπαθειών για «επιτρόπους» και «κηδεμονία», στις οποίες είχαν, τότε, αντιταχθεί ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

ΚΚΕ: Επίτροπος αναγκαίος στην πλουτοκρατία
«Αν ο επίτροπος γίνει αναγκαίος για την πλουτοκρατία, θα τον δεχτούν. Όμως, με ή χωρίς επίτροπο, το έγκλημα σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένο από τη συγκυβέρνηση, την ΕΕ, τον ΣΕΒ και γενικά την πλουτοκρατία. Ο λαός θα γίνει κυρίαρχος μόνο αν πάρει στα χέρια του τις μεγάλες επιχειρήσεις και αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ με τη δική του εξουσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Φ. Κουβέλης: Ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι
Σε «ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης» αποδίδει τα ανακινούμενα σενάρια ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης προσθέτοντας ότι επιδιώκεται να τεθεί η χώρα σε επιτροπεία, τροφοδοτώντας έτσι λαϊκιστικές και επικίνδυνες επιδιώξεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή (…) Αυτό πρέπει να αποκρουστεί».