Της Μίκας Κοντορούση, news24.gr

Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ακόμα δεν έχει προκύψει συμφωνία των τριών κομμάτων για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, ενώ οι πιέσεις από την τρόικα γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να δήλωσε χτες Πέμπτη στους στενούς του συνεργάτες ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με την πρόταση που θα παρουσιάσει στην τρόικα, ο ίδιος θα καταθέσει την Δευτέρα το πρωί την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός διαμηνύει πως τα μέτρα θα πρέπει να τα ψηφίσουν και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ οι αρχηγοί θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και για τη στάση των βουλευτών τους, καθώς τα μηνύματα που έφτασαν στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ως προς την υπερψήφιση των μέτρων, υπήρξαν ιδιαίτερα αποθαρρυντικά.

Ο Λουκάς Παπαδήμος διαμηνύει παράλληλα πως σε περίπτωση που ένας εκ των πολιτικών αρχηγών δεν συμφωνήσει με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, τότε ο ίδιος την Δευτέρα το πρωί θα ζητήσει να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης του οικονομικού αδιεξόδου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Αδέσμευτος Τύπος”, ο ίδιος έχει επανειλημμένα τονίσει πως “αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι αρχηγοί, η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία”.

Οι στενότεροι εκ των συνεργατών του, μάλιστα, ισχυρίζονται πως δεν μπλοφάρει, καθώς, όπως επισημαίνουν, ο ίδιος “ανέλαβε την πρωθυπουργία για να συμβάλλει στη διάσωση της χώρας και όχι στην διάσωση του πολιτικού συστήματος”.

Είναι βέβαια πως έως τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το Μίνι Μνημόνιο, με τα “προαπαιτούμενα μέτρα” που απαιτούν οι δανειστές, ενώ το Μνημόνιο Νο 2 θα ψηφιστεί αργότερα, μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση.

Άγνωστο παραμένει είναι πότε θα ζητηθούν οι πολιτικές εγγυήσεις και με ποιο τρόπο (υπογραφές ή όχι) από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και αν θα απαιτηθεί ή όχι ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή.

Αναβάλλεται το Eurogroup

“Το Eurogroup δεν πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, αλλά ίσως συνεδριάσει αργότερα μέσα στην εβδομάδα”, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει όταν θα υπάρξει συνολική συμφωνία στην Αθήνα, άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρέν, προσθέτοντας πως όταν ξεκαθαρίσουν όλα τα στοιχεία, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενεργήσουν, άμεσα, έστω και χωρίς φυσική παρουσία.

Καψής: “Όποια απόφαση και να ληφθεί θα έχει κόστος”

“Είναι μπροστά μας δύσκολα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα και πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρές αποφάσεις”, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real, επεσήμανε πως “όλα τα ζητήματα θα τα αποφασίσουν από κοινού οι πολιτικοί αρχηγοί”.

Ο κ. Καψής εξήγησε ότι “το PSI στα βασικά του στοιχεία είναι έτοιμο”, αλλά, όπως πρόσθεσε, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για το οικονομικό πρόγραμμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι σε εκκρεμότητα “είναι όλο το πακέτο της ανταγωνιστικότητας” που “περιλαμβάνει το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος στην αγορά εργασίας”, ενώ ερωτηθείς για τις “κόκκινες γραμμές” που τίθενται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για το ζήτημα των κοινών μετοχών στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τον 13ο και 14ο μισθό, απάντησε:

“Είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις και δύσκολες οι αποφάσεις. Προφανώς, δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν πακέτα λύσεων με εναλλακτικές δυνατότητες και ψάχνουμε να βρούμε το καλύτερο δυνατό για την οικονομία, για τους πολίτες, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την ύφεση, αλλά να μπορέσουμε ταυτόχρονα και να εξυπηρετούμε το χρέος μας. Δηλαδή, να μπορεί η οικονομία να πάει μπροστά. Είναι ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις, να πεις «Α! αυτό είναι χωρίς κόστος». Όποια απόφαση και αν ληφθεί, θα έχει κόστος”.

 

Κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο

Οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων χωρών της Ευρωζώνης με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση («ΑΑΑ»), δηλαδή της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου, θα συναντηθούν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Βερολίνο, όπου και θα καθορισθεί η στάση που θα τηρήσουν για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Από τη συνάντηση θα λείπει ο Νικολά Σαρκοζί, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχασε πρόσφατα το τριπλό Α.