Επιμέλεια: Στέφανος Στεφανόπουλος

Ένα από τα πολλά κακά που έχει το facebook ειδικά μετά τις αναβαθμίσεις του, είναι το ότι σε συγκεκριμένους τομείς δεν είναι ξεκάθαρο με συνέπεια οι χρήστες να χάνουν την μπάλα, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και η ιδιότροπη λογική που έχει εφαρμόσει στις Ομάδες και Σελίδες, Groups και Pages αντίστοιχα στα Αγγλικά, που μπορεί να δημιουργήσει ο εκάστοτε χρήστης.

 Μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του Οκτωβρίου, οι Ομάδες του facebook χωρίζονται σε παλιές και νέες. Τον όρο δεν τον έχει καν εισάγει το facebook απλά ότι είχε δημιουργηθεί πριν τον Οκτώβριο είχε την παλιά μορφή ενώ μετά τον Οκτώβριο την καινούρια.

Η παλιά μορφή έμοιαζε πολύ με το προφίλ μας και στην ουσία μια Ομάδα είχε το σκεπτικό και τη λογική ενός χρήστη. Μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μορφής ήταν η αποστολή μηνυμάτων σε όλη την Ομάδα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κάποιος να δημιουργήσει παλιά Ομάδα με συνέπεια κάποιοι που έχουν δημιουργήσει Ομάδες παλιάς μορφής να πουλάνε την Ομάδα τους σε κάποιους που θέλουν να δημιουργήσουν Ομάδα παλιάς μορφής! Τα κακά δε σταματούν εδώ. Επίσημα το facebook έχει δηλώσει ότι οι παλιές Ομάδες δεν πρόκειται να μετατραπούν σε νέες.

Η νέα μορφή Ομάδας έχει  κύριο χαρακτηριστικό την αμεσότητα και την πιο chat style συζήτηση. Όποιος τώρα προσπαθήσει να δημιουργήσει Ομάδα είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει τη νέα εμφάνιση. Δυστυχώς κάτι που εμένα με εκνευρίζει είναι η μη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων σε όλη την Ομάδα. Οι νέες Ομάδες εμφανίζονται στα αριστερά στην αρχική μας σελίδα και αν δεν απενεργοποιήσουμε τη σχετική ρύθμιση, γεμίζουν με άχρηστο “θόρυβο”  αυτή και τα e-mails μας. Στα θετικά της νέας Ομάδας είναι η Ομαδική συνομιλία και η Ταυτόχρονη επεξεργασία ενός εγγράφου.

Πηγαίνοντας στις Σελίδες να αναφέρω ότι όσοι ενεργοποίησαν το καινούριο προφίλ του Facebook πιθανώς να έχασαν και τις Σελίδες που έχουν κάνει Like. Δεν διαγράφτηκαν απλά η πρόσβαση σ’αυτές γίνεται πραγματικά μόνο αν τις θυμόμαστε! Ο τρόπος που χρησιμοποιώ τουλάχιστον εγώ για να δω σε ποιές σελίδες έχω κάνει like είναι να πληκτρολογήσω,  αφού έχω κάνει log-in, http://www.facebook.com/pages/ κι αμέσως μετά να πατήσω πάνω αριστερά στο “Οι Σελίδες μου”. Οι Σελίδες είναι για πιο επαγγελματικούς σκοπούς. Είναι πιο στατικές από τις Ομάδες αλλά λειτουργούν με τη λογική του Like/Dislike και δίνουν στον δημιουργό αρκετά εργαλεία promotion. Μερικά από αυτά είναι η δυνατότητα διαφήμισης αλλά και η δημιουργία box/banner με τους χρήστες που έχουν κάνει like σαν κι αυτή που έχει το newsfilter στη δεξιά στήλη.

Συνοψίζοντας να επαναλάβω ότι ο μέσος χρήστης “χάνεται” όταν προσπαθεί να κατανοήσει τη διαφορά των Ομάδων/Σελίδων ειδικά στις περιπτώσεις όπου ο ίδιος τίτλος υπάρχει και στις δύο μορφές. Παράπονα έχουν εκφραστεί σε διάφορα forums για την λειτουργικότητα τους αλλά προς το παρόν το facebook μένει δυστυχώς με σταυρωμένα χέρια…