Παρίσι: Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, Κλοντ Γκεάντ, λέγοντας ότι «όλοι οι πολιτισμοί δεν είναι ίσοι». Παρά τις επικρίσεις για επικίνδυνα και ξενοφοβικά σχόλια, ο Κλοντ Γκεάντ υπεραμύνεται της δήλωσης ότι κάποιοι πολιτισμοί είναι ανώτερης αξίας και πιο προηγμένοι από άλλους με βάση το βαθμό σεβασμού της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης. 
Για «αξιοθρήνητη πρόκληση από έναν υπουργό που γίνεται φερέφωνο του Εθνικού Μετώπου» μιλά το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αναφέροντας ότι ο Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

«Δεν μετανιώνω για τα σχόλια» είπε την Κυριακή ο Κλοντ Γκεάντ, αν και κατηγόρησε τους επικριτές του ότι απομόνωσαν την επίμαχη δήλωση.

«Αντίθετα σε αυτό που ορίζει η σχετικιστική ιδεολογία της Αριστεράς, για εμάς όλοι οι πολιτισμοί δεν είναι ίσης αξίας» είπε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη μετανάστευση, σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση με τη νεολαία της γαλλικής δεξιάς.

«Εκείνοι που υπερασπίζονται την ελευθερία, την ισότητα, την αδελφοσύνη είναι για εμάς ανώτεροι συγκριτικά με όσους αποδέχονται την τυραννία, την υποταγή των γυναικών, το κοινωνικό και εθνικό μίσος» ανέφερε ο υπουργός τονίζοντας πως «πρέπει να υπερασπίσουμε τον πολιτισμό μας».

Οι δηλώσεις του Κλοντ Γκεάντ ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία και κύμα διαμαρτυρίας μέσω Διαδικτύου. Η Αριστερά καταγγέλλει τον Νικολά Σαρκοζί ότι αποπειράται να αποσπάσει τις ψήφους της αρκοδεξιάς εν όψει της προσφυγής στις κάλπες των προεδρικών εκλογών.

Η νεολαία των Γάλλων Σοσιαλιστών κατήγγειλε την «ξενοφοβική και ρατσιστική» ομιλία του Γκεάντ, την ίδια στιγμή που συνεργάτες του υπουργού επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τα σχόλια ως απλώς μία καταδίκη της καταστολής και της ανισότητας.

Ο υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία των Σοσιαλιστών, Χαρλέμ Ντεζίρ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για «μία αξιοθρήνητη πρόκληση εκ μέρους ενός υπουργού που έχει περιοριστεί σε φερέφωνο του Εθνικού Μετώπου».

Εκπρόσωπος του προεδρικού υποψηφίου Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε τα σχόλια ως «διχαστικά και ταπεινωτικά», ενώ η Σεγκολέν Ρουαγιάλ μίλησε για «επικίνδυνες» δηλώσεις.

Οι σύμμαχοι του Νικολά Σαρκοζί έσπευσαν προς υπεράσπιση του Κλοντ Γκεάντ. Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ δήλωσε ότι αποτελεί απλά «κοινή λογική» να υπαινιχθείς ότι οι πολιτισμοί μπορούν να αξιολογηθούν με βάση αξίες όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η απόρριψη της βίας ή η κατάργηση της θανατικής ποινής.

Από πλευράς του ο Φρανσουά Μπαρουάν κατηγόρησε την Αριστερά ότι εκμεταλλεύεται την επίμαχη δήλωση για εκλογικό όφελος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας έχει συνδέσει κατ’ επανάληψη τη μετανάστευση με το έγκλημα στη Γαλλία και τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι «το ποσοστό της εγκληματικότητας» μεταξύ των μεταναστών ή διπλάσιο έως τριπλάσιο συγκριτικά με τον εθνικό μέσο όρο.