Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα αντιδράσει στις ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και είπε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως το Ιράν έχει τις «προθέσεις ή τις ικανότητες» να εξαπολύσει επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ.

 

Όταν ρωτήθηκε, σε μια συνέντευξη στο NBC, κατά πόσον το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ιράν, ο Ομπάμα είπε: «Δεν νομίζω πως το Ισραήλ έχει αποφασίσει για το τι χρειάζεται να κάνουν. Νομίζω πως, όπως κι εμείς, πιστεύουν πως το Ιράν πρέπει να υποχωρήσει από το πρόγραμμά του πυρηνικών όπλων», προσθέτοντας πως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα εργαστούν «στενά» για το Ιράν.

Ο Ομπάμα κατέστησε σαφές πως δεν θα ήθελε να δει περισσότερους πολέμους στην περιοχή του πλούσιου σε πετρέλαιο Περσικού Κόλπου.

«Οποιοδήποτε είδος επιπρόσθετης στρατιωτικής δραστηριότητας μέσα στον Κόλπο είναι διασπαστική και έχει μεγάλη επίδραση σε εμάς. Θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση στις τιμές του πετρελαίου, έχουμε ακόμη στρατεύματα στο Αφγανιστάν, που συνορεύει με το Ιράν, και έτσι η λύση που προτιμάμε εδώ είναι διπλωματική», είπε.

Στη συνέντευξή του στο NBC, ο Ομπάμα τόνισε πως δεν αποσύρει από το τραπέζι καμία επιλογή προκειμένου να σταματήσει το Ιράν από το να μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και να προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών – μια κούρσα πυρηνικών όπλων – σε μια ασταθή περιοχή», είπε.