Αυτό γίναμε τελικά; Το πειραματόζωο της Ευρώπης; Οι πάντες, τουλάχιστον οι μη έχοντες ίδιον συμφέρον από την καταστροφή της Ελλάδος, σε όλο τον πλανήτη, απορούν με την συμπεριφορά της τρόϊκας απέναντι στην Ελλάδα, καθώς όλοι θεωρούν ότι είναι εκτός πάσης οικονομικής και πολιτικής λογικής αυτό που της επιβάλλεται. Αλλά πάνω απ’όλα, όλο και περισσότεροι απορούν πως η εγχώρια πολιτική ελίτ, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, δέχονται η χώρα να έχει μεταβληθεί σε ένα τεράστιο πείραμα.

Ανάμεσά τους, και ο διεθνούς φήμης καθηγητής οικονομικών Πολ Κρούγκμαν, που σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας ”New York Times”, απορεί όχι μόνο από αυτά που ζητάει η τρόϊκα από την Ελλάδα, αλλά και από το πώς δέχονται οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης αυτές τις απαιτήσεις.

Παραθέτοντας τα στοιχεία που επικαλείται το σενάριο της τρόικας, ο νομπελίστας καθηγητής εξηγεί ότι είναι αδύνατο η ελληνική οικονομία από τη βαθιά ύφεση να καταφέρει να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% το 2014. Η ελληνική οικονομία, σημειώνει ο Κρούγκμαν, παρουσίαζε μεγάλο έλλειμμα από την αρχή των μνημονιακών προγραμμάτων, και ακόμη και στην περίπτωση που θα αποκήρυττε το χρέος της, θα ήταν αναγκασμένη να προβεί σε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο Κρούγκμαν θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ωθείται σε καταστροφικά επίπεδα λιτότητας για να καταφέρει να πληρώσει τους πιστωτές της, χωρίς να υπάρχει «φως στο τούνελ». Παράλληλα, θεωρεί «ασύλληπτη» την ιδέα για μείωση των πραγματικών κρατικών δαπανών κάτω από το επίπεδο του 70% το 2014 σε σχέση με το 2009.

Την ίδια στιγμή, στο έγκυρο αυστριακό περιοδικό ”Profil” καταγγέλλεται ότι η Ελλάδα έχει γίνει πεδίο πειραματισμού για τους ”σχιζο-ειδικούς της οικονομίας”, στο οποίο τους επιτρέπεται να δοκιμάζουν όλες τις ιδέες τους σε ό,τι αφορά δαπάνες και έσοδα. “Και αν στο τέλος η Ελλάδα καταρρεύσει, υπάρχει και εναλλακτική επιλογή, δηλαδή, ίσως το ίδιο πείραμα να επιτύχει στην Πορτογαλία”, καταλήγει κυνικά η ανάλυση.

 

Εκεί μας οδήγησαν οι συμβατικές πολιτικές ”ελίτ” της χώρας. Σε ρόλο πειραματόζωου, σε προκρούστειο κλίνη… Και είναι κατάντημα…

Πηγή