Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η οποία μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές χρονικού πλαισίου, τελικά πήρε οριστική αναβολή για αύριο, Τετάρτη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μετά τη συνάντηση που έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για το PSI, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας για να οριστικοποιηθεί το κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος.

Μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνηση, πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί και να επικυρώσει την τελική συμφωνία.

Στα επιτελεία των κομμάτων αναμένεται να φτάσει το τελικό κείμενο με τους όρους για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε σύσκεψη στη Βουλή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος Χρήστο Πρωτόπαπα, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη και τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη.

Παράλληλα, έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρη.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ενημέρωσε τα μέλη της Κ.Ο. για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα απέναντι στο νέο Μνημόνιο.

Στη συνέχεια, με ονομαστική ψηφοφορία, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης εξουσιοδοτήθηκε για τους περαιτέρω χειρισμούς.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, και του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας

Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση των μέτρων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ), που θα περιληφθούν στο προμνημόνιο, προκειμένου να ανάψει το “πράσινο φως” για το νέο πρόγραμμα και, κατ’ επέκταση, τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Βενιζέλος παρομοίασε τις απαιτήσεις των δανειστών με “Λερναία Ύδρα”, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία” .

Το “ραβασάκι” της τρόικας

Από τις έως τώρα πληροφορίες, φέρεται να έχουν συμφωνηθεί μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και να αναζητούνται μέτρα περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν “κλείσει”, είναι οι περικοπές 1,1 δισ. ευρώ από τον τομέα της υγείας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον τομέα της άμυνας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τις περικοπές σε καταναλωτικές και ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τη νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περίπου 45 εκατ. ευρώ από την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και περίπου 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εκλογικού επιδόματος. Δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των περικοπών στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, το οποίο θα κυμαίνεται από 200- 440 εκατ. ευρώ.

Στο εργασιακό καθεστώς, η τρόικα εμμένει σε μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 25% σε μέσο όρο, στην κατάργηση της μετενέργειας, καθώς και στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με δραστικές παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συμβάσεις και τους Γενικούς Κανονισμούς των ΔΕΚΟ.

Πηγή