Παρακάτω ακολουθεί ενημερωτικό κείμενο περί της επικινδυνότητας λαμπτήρων φθορισμού (fluorescent light bulbs) και δραματικές φωτογραφίες, από αυτό που μπορεί να ακολουθήσει αν δεν είμαστε προσεκτικοί. 

Τέτοιου είδους λεπτά και ευαίσθητα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται σοβαρά και υπεύθυνα, και όχι βέβαια συμπτωματικά ή περιστασιακά. Για μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση περί υδραργύρου δείτε το συνημμένο επίσημο κυβερνητικό έγγραφο.

Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η εισπνοή υδραργύρου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά τοξικό μέταλλο σε υγρή μορφή και μπορεί να προκαλέσει άμεσα οξεία υδραργυρική πνευμονία (acute mercury  pneumonitis).

Η πόση και βρώση υδραργύρου σε ιονική ή ανόργανη μορφή είναι λιγότερο επικίνδυνες γιατί ο οργανισμός απορροφά σχετικά ελάχιστες ποσότητες. Ωστόσο αν είναι σε οργανική μορφή (methylmercury ή ethymercury) τότε απορροφάται σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Αυξημένα επίπεδα υδραργύρου στον οργανισμό επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, καταστρέφουν τον εγκέφαλο και άλλα όργανα (π.χ. νεφρά) προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Κάποιες μορφές υδραργύρου, όπως το mercyric chloride και methymercury έχουν χαρακτηρισθεί από την US-EPA (Environmental Protection Agency) σαν πιθανές καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο.

Στην περίπτωση που μια λάμπα φθορισμού ή ένας θερμοστάτης ή ένα θερμόμετρο, ή οτιδήποτε άλλο αντικείμενο που περιέχει υδράργυρο σπάσει, τότε ακολουθείστε τις επόμενες απλές πρακτικές οδηγίες (από επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα) για τον καθαρισμό του. Επ’ ουδενί λόγο μην χρησιμοποιείται ηλεκτρικές σκούπες για τον καθαρισμό. Επίσης κλείστε αμέσως το κεντρικό σύστημα κλιματισμού (central heating, ventilation and air-conditioning system, HVAC) και κρατείστε το κλειστό για αρκετές ώρες και αν είναι δυνατόν για όλο το βράδυ. Εξαερίστε το χώρο όσο καλύτερα γίνεται ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα. Και βέβαια μην επιτρέπετε κανένα ζωντανό οργανισμό (ειδικά παιδιά, γέροντες και ασθενείς) να παραμείνουν στον εν λόγω χώρο ή να τον επισκεφθούν για αρκετές ώρες.

Αν δεν νοιώθετε άνετα τα ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες τότε σκεπάστε όλο το χώρο που πιθανόν υπάρχει υδράργυρος με υγρό πανί ή χαρτί (και κρατείστε το υγρό για αρκετό χρόνο) και τηλεφωνήστε το 411.

Αν πιστεύετε ότι εισπνεύσατε υδράργυρο, πηγαίνετε στο πρώτων βοηθειών (αποφεύγεται να οδηγήσετε οι ίδιοι) ή αν δεν νοιώθετε καλά (λόγω παραισθησίας, σύγχυσης, αταξίας, κ.ο.κ.) καλέστε ασθενοφόρο.

Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εκτεθεί σε υδράργυρο (συνήθως από βρώση θαλασσινών, η πόση μολυσμένου νερού ά ακόμη και από σφραγίσματα δοντιών) και ειδικές αιματολογικές ή ουρολογικές εξετάσεις το πιστοποιούν. Ωστόσο τέτοιου είδους εξετάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνήθεις αιματολογικές ή ουρολογικές εξετάσεις με αποτέλεσμα πολλοί λίγοι (ελαχιστότατοι) να το γνωρίζουν. Ένας μεταξύ των ελαχιστότατων για μια δεκαετία περίπου  ήταν και ο υπογεγραμμένος. Σε μικρές συγκεντρώσεις το πρόβλημα λύνεται με κατάλληλη δίαιτα. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, χρειάζεται ειδική θεραπεία με χηλικές ενώσεις (chelation therapy) που δημιουργούν τις δικές τους παρενέργειες.

fthorismou-lampesΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ! ! !

 

Στις 10 Φεβρουαρίου 2011 κάποιος ανέβηκε σε μια καρέκλα για να αλλάξει μια καμένη λάμπα.
Η λάμπα ήταν απ αυτές τις καινούριες οικονομίας που έχουν υδράργυρο μέσα (γι΄ αυτό και πρέπει να ανακυκλώνονται όταν καίγονται). 

 

Η λάμπα ήταν ζεστή ακόμα και προφανώς του γλίστρησε και πέφτοντας στο πάτωμα έγινε κομμάτια (κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους μας).

Κατεβαίνοντας από τη καρεκλά ο τύπος έκανε το λάθος και πάτησε τα γυαλιά ενώ ήταν ξυπόλητος!!!

Το αποτέλεσμα ήταν να… δηλητηριαστεί το πόδι του από τον υδράργυρο!

Πέρασε 2 βδομάδες στην εντατική με το φόβο να του ακρωτηριάσουν το πόδι.

Προς το παρόν του έχουν βάλει μια αντλία που απορροφά τον νεκρό ιστό του ποδιού!

Αν αντέχετε δείτε το τις σχετικές φωτογραφίες!

Γι αυτό πρέπει να δίνετε προσοχή σ΄ αυτές τις λάμπες, κι αν τύχει και σπάσουν, σε καμιά περίπτωση μη πλησιάσετε και το εισπνεύσετε, ούτε να μαζέψετε τα γυαλιά με την ηλεκτρική σκούπα!

Περιμένετε 15 λεπτά να κατασταλάξει το αέριο με τη σκόνη της λαμπάς και σκουπίστε το πάτωμα με απλή σκούπα, βαλτέ τα κομμάτια σε πλαστικό σακουλάκι και ΜΗ το πετάξατε στα απλά σκουπίδια!

….