Tηλεδιάσκεψη στις 18:00 την Τετάρτη

Του Παναγιώτη Γκρουμούτη, Protothema.gr

 

Αναβάλλεται το προγραμματισμένο για αύριο Τετάρτη Eurogroup και αντ’ αυτού θα διεξαχθεί στις 18:00 μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.  Η … δια ζώσης συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

Στην γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζει ότι δεν έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν λάβει τις διαβεβαιώσεις που ζήτησαν από τους πολιτικούς αρχηγούς» και συμπληρώνοντας πως «εκκρεμεί περαιτέρω εργασία μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας πάνω σε τεχνικά ζητήματα.
Για την ακρίβεια στην ανακοίνωση αναγράφεται: «αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μετά και τη ψήφιση στη βουλή του νομοσχεδίου, διαφάνηκε από την συνεδρίαση της EWG ότι χρειάζονται περαιτέρω τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας σε συγκεκριμένους τομείς όπως το κενό των 325 εκατ. ευρώ και η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Επίσης σε αυτήν ο κύριος Γιούνκερ ότι «δεν έχω ακόμα λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από Παπανδρέου και Σαμαρά για την εφαρμογή του προγράμματος. Εχοντας λάβει αυτά υπόψη, αποφάσισα να καλέσω τηλεδιάσκεψη αύριο, ώστε να συζητηθούν οι εκκρεμότητες και να γίνει η προετοιμασία ενόψει του τακτικού eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου».

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση είχε από νωρίς μετατραπεί σε θρίλερ καθώς οι εταίροι μας δείχνουν να μην «πείθονται» για την … δυνατότητα ή την προσήλωση των Ελλήνων στην άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, όπως αυτές αποτυπώνονται στο νέο πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή την Κυριακή.

Την μη πραγματοποίηση του Eurogroup είχε ουσιαστικά «φωτογραφίσει» σε δηλώσεις της η κυρία Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αναβολής του Eurogroup, περιορίστηκε να απαντήσει πως : «η Κομισιόν τελεί εν αναμονή λήψης συγκεκριμένων μέτρων από την Ελλάδα»!

Προφανέστατα υπονοώντας ότι παραμένει «αγκάθι» το θέμα της κάλυψης των 325 εκατομμυρίων ευρώ που «λείπουν» από το … καλάθι των περικοπών.

Νωρίτερα επίσης και ο Επίτροπος για τα Οικονομικά Όλι Ρεν, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ΜΗΝ ληφθεί άμεσα απόφαση για την τύχη της χώρας. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «απόφαση για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα υπάρξει… σύντομα»!
Παράλληλα ο κύριος Ρεν εξέφρασε την κατανόηση του για τη θλίψη και την αναταραχή στην Ελλάδα, τόνισε ωστόσο πως οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να εγγυηθούν για το νέο πρόγραμμα. «Λογικά θα είμαστε σύντομα σε θέση να αποφασίσουμε για το δεύτερο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας», είπε.

Ούτως ή άλλως τις τελευταίες ώρες – και πάντως μετά την υπερψήφιση των νέων μέτρων από την ελληνική βουλή – οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους εμφανίζονται να ζητούν ολοένα και περισσότερα μέτρα, ως είδος «τιμωρίας» της Ελλάδας για την μη συμμόρφωσή της προς τα κοινοτικά δεδομένα, αλλά και ως «παράδειγμα προς αποφυγή» για τις υπόλοιπες χώρες του Μνημονίου.

Μάλιστα δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και έμμεσες ή άμεσες «προειδοποιήσεις» προς την χώρα μας για έξοδο από την Ευρωζώνη εφόσον και οι νέες δεσμεύσεις της Αθήνας προς τους εταίρους-δανειστές της δεν τηρηθούν.(δείτε εδώ κι εδώ).

Εξάλλου ήδη από το πρωί της Δευτέρας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να «βιαστεί» το Βερολίνο να εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα.(δείτε εδώ, κι εδώ).

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε – εμμέσως – προειδοποιήσει: «Εμείς με ευχαρίστηση βοηθούμε τους Έλληνες, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση στους τρίτους ότι αυτοί δεν πρέπει να προσπαθούν. Καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του»…

Πάντως την ίδια ώρα το αμερικανικό δίκτυο CNBC μεταδίδει πως οι «θυσίες που έκαναν οι Έλληνες θα αναγκάσουν τελικώς τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν τη χώρα»(δείτε εδώ).