Νέα Υόρκη. Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Στεφανόπουλος 

Περισσότερα από 300 άτομα έλληνες ή ελληνικής καταγωγής και αρκετοί Αμερικανοί  κάθε ηλικίας  συμμετείχαν το Σάββατο(18.02) και στη Νέα Υόρκη στην παγκόσμια κινητοποίηση υπέρ της Ελλάδος . Άνθρωποι  οι οποίοι  βροντοφώναξαν  στο γνωστό zuccotti park   “we are all Greeks” !

 

Τα συνθήματα  όμως  που  συνεπήραν και άρχιζαν να τα φωνάζουν και οι περαστικοί  αμερικανοί που κοντοστάθηκαν στο μεγάλο λευκό πανό που έγραφε “solidarity with the people of Greece we are all the Greeks 99%”   και χρησιμοποιήθηκαν  πολύ από νέους έλληνες φοιτητές, ηλικιωμένους αλλά και παιδιά  ήταν  «έξω οι κλέφτες από την  βουλή», «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ» και άλλα ακόμα πιο ενδεικτικά συνθήματα. Συνθήματα με παλμό και δύναμη  που ακούγοντας τα  για αρκετές στιγμές νόμιζες ότι βρισκόσουν την πλατεία συντάγματος στην Αθήνα και όχι στο κέντρο της Νέας Υόρκης και μάλιστα απέναντι από την Wall Street.

{youtube width="640" height="510"}T0VWlG7zbvs[/youtube]

{youtube width="640" height="510"}HJ_VIuDMr6Q[/youtube]

Το ραντεβού ήταν για τις 2 το μεσημέρι στο γνωστό πάρκο zuccotti  αλλά η εικόνα όταν φτάσαμε εκεί μας πάγωσε… Μόλις και μετά βίας μαζί με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ  ήμασταν δεν ήμασταν 20  άτομα…  Καθώς όμως τα λεπτά πέρναγαν και ώσπου να κάνουμε όλοι τα τηλέφωνα σε φίλους και γνωστούς για να έρθουν στην συγκέντρωση,  με το κρύο να περονιάζει τα κόκαλα  μας,  και πριν οι δείκτες των ρολογιών δείξουν  15:30  οι συγκεντρωμένοι, έλληνες νέοι στην πλειοψηφία τους ,  αλλά και ομογενείς πρώτης γενιάς μετανάστες καθώς και 10αδες νέοι μετανάστες με την συμπαράσταση και αρκετών 10αων Κυπρίων είχαν ξεπεράσει τους 500 δίνοντας ένα δυναμικό παρών στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα και από την Νέα Υόρκη.

{youtubejw width="640" height="510"}vqo3APkJHzU{/youtubejw}

{youtubejw width="640" height="510"}nM-5yDaixx8{/youtubejw}

Αρκετοί ομογενείς σε δηλώσεις καταφέρθηκαν κατά  αξιωματούχων ομογενειακών οργανισμών που επί τρία χρόνια αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε προσπάθεια συμπαράστασης προς την Ελλάδα και τους έλληνες που σήμερα δοκιμάζονται από τα οικονομικά μέτρα πολύ σκληρά.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν  «γιατί σήμερα δεν είναι εδώ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος  γιατί δεν δίνει το παρόν γιατί δεν κάνει τίποτα απολύτως γιατί έπρεπε να περιμένει να εκδηλωθούν πρώτα κινήσεις ιδιωτών ομογενών και δημοσιογράφων υπέρ των δοκιμαζομένων ελλήνων για να κάνει  έστω μια θολή ανακοίνωση για την δημιουργία ενός ταμείου».  Μας λέει η κυρία  Μ. Α. «Άλλο ένα ταμείο, συνεχίζει  να λέει μπροστά στην κάμερα, με ποιες διαδικασίες; Ποιος θα τους ελέγχει; Πως ξέρουμε ότι τα λεφτά του κόσμου θα πηγαίνουν εκεί που πρέπει; Πώς να τους έχουμε εμπιστοσύνη όταν ποτέ δεν μάθαμε που πήγαν τα 60.000.000& για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου στους δίδυμους» και η πολιτεία τους ανακαλεί στην τάξη; Πώς να τους έχουμε εμπιστοσύνη; Που είναι σήμερα ;

Άλλοι μιλούσαν για την πλήρη απραξία της ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης η οποία όχι μόνο δεν ενημερώνει τον κόσμο για τέτοιες προσπάθειες όπως θα ακούσουμε να λένε στις δηλώσεις τους οι ομογενείς αλλά σχεδόν αδιαφορεί. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα που έλεγαν πως η φετινή παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Manhattan στις 25 Μαρτίου  θα πρέπει αντί για παρέλαση να μετατραπεί σε  μια μεγάλη διαδήλωση συμπαράστασης προς την Ελλάδα με πανό και συνθήματα ανάλογα όπως τα σημερινά. Άλλοι μπροστά στις κάμερες  προειδοποιούσαν τους  έλληνες πολιτικούς να μην τολμήσουν να πατήσουν  το πόδι τους στην  Νέα Υόρκη!

Στο σημείο είχαν φτάσει  επίσης και αρκετοί συνάδελφοι από ξένα ειδησεογραφικά αλλά και ελληνικά  και τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ που έκαναν το δικό τους φωτορεπορτάζ καταγράφοντας εικόνες κλίμα και κυρίως τα έξυπνα  συνθήματα που κάθε τόσο με την συνοδεία του ήχου από  ένα αυτοσχέδιο τύμπανο  προσέλκυαν  την προσοχή αρκετών Αμερικανών αλλά και τουριστών που περνούσαν από το σημείο.

Παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί ακριβώς απέναντι από τους συγκεντρωμένους, να συμμαζέψουν τους συγκεντρωμένους   που  όσο περνούσε η ώρα λίγο μετά τις  5 το απόγευμα οι διαδηλωτές  και όσοι στάθηκαν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα υπολογίζεται  ότι ξεπέρασαν τους 500.

Αριθμός αρκετά μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι η είδηση για την συγκέντρωση στην ΝΥ  μαθεύτηκε πολύ αργά την Παρασκευή το βράδυ όπως μας είπε η Δέσποινα Λαλάκι   ελληνίδα καθηγήτρια σ το πανεπιστήμιο  New School που ανέλαβε να κινητοποιήσει φοιτητές και Έλληνες  με την επί πλέον δυσκολία της ειδικής άδειας που απαιτείται από την αστυνομία της Νέας Υόρκης διαδικασία αρκετά δύσκολη ειδικά αν πρόκειται να κλείσεις δρόμο η πλατεία.

Το protothemaonline  κατέγραψε σχεδόν ολόκληρη την συγκέντρωση από την αρχή ως το τέλος και σας μεταφέρει χαρακτηριστικά αποσπάσματα με στιγμιότυπα και δηλώσεις από τους συγκεντρωμένους.

{youtube width="640" height="510"}nM-5yDaixx8[/youtube]

{youtube width="640" height="510"}mYa0UYE_91s[/youtube]

{youtube width="640" height="510"}SboPDbg3DoE[/youtube]

Περισσότερα  video’s  αναλυτικό ρεπορτάζ  και φωτορεπορτάζ στο ειδικό αφιέρωμα που έχει ετοιμάσει το GreekAmericanNewsAgency