Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ
Καθώς η Ρωσία μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, ο νυν πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «ανεβάζει ταχύτητα» επιδιδόμενος σε ένα μπαράζ εντυπωσιακά γενναιόδωρων προεκλογικών υποσχέσεων.

Στόχος του 59χρονου ηγέτη, ο οποίος βρίσκεται εδώ και περίπου τρεις μήνες πολιτικά αντιμέτωπος με το ισχυρότερο κύμα αμφισβήτησης της τελευταίας 12ετίας, είναι να κατορθώσει να εξασφαλίσει την επιστροφή του στον «θρόνο» του Κρεμλίνου από τον πρώτο γύρο των εκλογών και με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες σε ψήφους.

Προκειμένου να το επιτύχει, ο Πούτιν κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: υπόσχεται δουλειές, λεφτά και εθνική «ανάταση» ενάντια σε (υπαρκτούς ή μη) εξωτερικούς κινδύνους.
Ενδεικτικά χθες, μόλις μερικές ημέρες αφότου έταξε αυξήσεις έως και 200% στους μισθούς, ο Ρώσος «επανήλθε», αυτή τη φορά απευθυνόμενος στα πατριωτικά ένστικτα του πλήθους και υποσχέθηκε έναν «άνευ προηγουμένου» στρατιωτικό επανεξοπλισμό της Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του ισχυρού ηγέτη και να παρουσιαστεί ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, ο πρώην αξιωματούχος της KGB διακήρυξε (μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta στην οποία δημοσίευσε σχετικό άρθρο) πως πρόκειται τα επόμενα δέκα χρόνια να ξοδέψει περίπου 770 δισ. δολ. για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (συγκεκριμένα, για την αγορά περίπου: 400 διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, οχτώ πυρηνικών υποβρυχίων και άλλων 20 απλών υποβρυχίων, 600 πολεμικών αεροσκαφών, 28 συστημάτων αεράμυνας S-400 κ.ά.) ενώ δεσμεύτηκε να αυξήσει σημαντικά και τους μισθούς των στρατιωτικών.
Μάλιστα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα της παραπάνω δαπάνης, ο 59χρονος επικαλέστηκε «εξωτερικούς κινδύνους» αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Διαστημική άμυνα

«Η εποχή απαιτεί αποφασιστικά βήματα για την ενδυνάμωση του συστήματος αεροπορικής και διαστημικής άμυνας της χώρας μας. Εκεί μας ωθεί η πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας», σημείωσε απερίφραστα ο Ρώσος ηγέτης ο οποίος σε άλλα σημεία του άρθρου του έκανε λόγο για «απόπειρες να προκληθεί αστάθεια κοντά στα ρωσικά σύνορα», για πιθανή αρπαγή του ρωσικού ορυκτού πλούτου και για «εκφυλισμό των αρχών του διεθνούς δικαίου» (σπόντα για τη στάση των Δυτικών στα στρατιωτικά μέτωπα της Λιβύης και της Συρίας), ενώ δεν παρέλειψε να θυμηθεί και τους μεγάλους θριάμβους του σοβιετικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δημοσκόπηση
Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, στο στρατόπεδο του Πούτιν χαμογελούν συγκρατημένα. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών VTsIOM, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προβλέπεται να επανεκλεγεί στην προεδρία από τον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας ποσοστό 58,6%.

Δεύτερος αναμένεται να έρθει ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με ποσοστό 14,8%. Οσο για τον δισεκατομμυριούχο Μιχαήλ Προχόροφ, ο οποίος είχε δηλώσει πως θα δώσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα εάν εκλεγεί, αυτός έρχεται τέταρτος με μόλις 8,7%.

ΕΘΝΟΣ