Το εφιαλτικό σενάριο αποφεύχθηκε και η συμφωνία συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη που δίνει στην χώρα μας μια νέα ευκαιρία, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αφαιρέσαμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού 107 δισ. ευρώ διαχρονικού βάρους, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, μετά από δύσκολες προσπάθειες και έχουμε την έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης των 130 δισ. ευρώ. Επιπλέον έχουμε τη δέσμευση των εταίρων πως θα μας στηρίξουν και μετά το πρόγραμμα και μέχρι η Ελλάδα να βγει στις αγορές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η ετήσια εξοικονόμηση για την χώρα μας είναι 3 δισ. ευρώ από τη συμφωνία που πάρθηκε στο Eurogroup και τόνισε «αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, εάν δεν είχαμε καταλήξει σε μία νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα».

«Έχουμε τη σαφή, τη ρητή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα μας στηρίξουν και μετά την 1/1/2015 (που λήγει το νέο πρόγραμμα), έως ότου η Ελλάδα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές». Αυτό επισήμανε o Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «διαψεύδονται όσοι επένδυσαν στην αποτυχία της χώρας».

Θέτοντας το ερώτημα «τι θα συνέβαινε σήμερα στην Ελλάδα, στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία; Τι προοπτικές θα υπήρχαν για τις τράπεζες, τις αποταμιεύσεις, τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων;», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «αποφεύχθηκε το εφιαλτικό σενάριο. Η συμφωνία δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Η χώρα έχει μια νέα ευκαιρία και αυτή θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «έχουμε την οριστική έγκριση του νέου προγράμματος των 130 δισ. ευρώ από τις αρχές Μαρτίου εφέτος έως το τέλος του 2014» (και τη μετέπειτα στήριξη από την 1/1/2015). Ανέφερε, επίσης, ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης και στήριξης σέβονται απολύτως τη θεσμική ισοτιμία της χώρας. Υπάρχει ήδη, δήλωσε, μόνιμη εκπροσώπηση στη χώρα του Task Force και του ΔΝΤ, και θα δημιουργηθεί και της Κομισιόν, ενώ ανά τρίμηνο θα δημοσιοποιείται έκθεση για την πορεία της οικονομίας.

Ενώ, ειδικά για τον «δεσμευμένο λογαριασμό» (όπου θα «κατατίθενται» οι δόσεις του δανείου, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας για την αποπληρωμή κατά προτεραιότητα των δανειστών), είπε ότι αυτός θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, με ευθύνη της κυβέρνησης και σε συνεργασία με την τρόικα. Πιθανή συνταγματική κατοχύρωση, μπορεί να γίνει, πρόσθεσε, μετά το 2013.

Και τα φυσικά πρόσωπα στο PSI

Αναφορικά με το PSI, για το οποίο η επίσημη προσφορά θα γίνει έως το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι «δραστικότερο και καλύτερο από αυτό που είχε συμφωνηθεί πριν» και, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων του αρχικού δανείου, οδηγεί το 2020 σε βιώσιμο χρέος, ενώ η ετήσια ελάφρυνση υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δημιουργούνται μηχανισμοί, οι οποίοι θα μεταφέρουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών.

Ο υπουργός δήλωσε σαφώς ότι το πιστωτικό σύστημα στη χώρα είναι «σταθερό, αξιόπιστο και απολύτως εγγυημένο» και κάλεσε εκ νέου τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες. «Πρέπει να γίνει ένα κίνημα επιστροφής των καταθέσεων», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι είναι πιθανόν να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ποσό αυτό υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ και το ύψος που θα χρησιμοποιηθεί θα εξαρτηθεί και από την έκθεση της Black Rock για τις τράπεζες.

Ερωτηθείς, ανέφερε, ότι στο «κούρεμα» θα συμπεριληφθούν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα (εκτιμώνται σε περίπου 11.000 άτομα, οι 9.500 εκ των οποίων κατέχουν ομόλογα έως 100.000 ευρώ). Ωστόσο, είπε, ότι θα υπάρξει εκ των υστέρων στήριξη και προστασία για όσους κριθεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στις 9 Μαρτίου θα γίνει η αξιολόγηση για το εύρος της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI, στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή και στη συνέχεια, εάν η συμμετοχή υπερβαίνει τα 2/3, θα ενεργοποιηθούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» για την υποχρεωτική συμμετοχή του συνόλου των ιδιωτών στο «κούρεμα».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει από μια ενδεχόμενη τοποθέτηση της χώρας σε κατάσταση πτώχευσης (selective default) από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς για όλη την ενδιάμεση περίοδο του PSI «υπάρχει πλήρης μηχανισμός κάλυψης των αναγκών ρευστότητας».

Αναφερόμενος στις, όπως είπε, «θεμελιώδεις προϋποθέσεις» για το νέο πρόγραμμα, ο υπουργός δήλωσε ότι έως τις 29 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή τα νομοσχέδια των υπουργείων Εργασίας και Υγείας (κατατέθηκαν αργά χθες) και τα νομοσχέδια για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, τη δημοσιονομική πολιτική και το νομικό πλαίσιο για το PSI (αναμένεται απόψε η κατάθεσή τους). Καθώς, ακολουθούν μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής (1- 2 Μαρτίου).

Τέλος, ερωτηθείς για τις μελλοντικές πολιτικές κινήσεις του (παραίτηση από την κυβέρνηση, υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ), ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «τέτοια ημέρα δεν πρόκειται να κάνω καμία πολιτική δήλωση. Για όσο καιρό παλεύω να φέρω σε πέρας αυτήν την προσπάθεια, δεν ασχολούμαι με κανένα άλλο ζήτημα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠE