Της συνεργατιδάς μας Θωμαϊδας Παριανού

Την Κυριακή 19-2-2012, έγινε εορτασμός για την επέτειο της Ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου, ο οποίος συμπεριελάμβανε Δοξολογία και Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων καθώς και ομιλίες, στον Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Ο Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου [Κ.Α.Β.Η.] κ. Δημήτρης Περδίκης εκφώνησε την Πανηγυρική Ομιλία για την επέτειο, λέγοντας περιληπτικά τα εξής :

Επέτειος Αυτονομ. Αγώνα  19 Φεβρουαρίου 2012;

«       Πριν 98 χρόνια, ο Β.Η. Ελληνισμός εξεγείρεται κηρύσσει στις 17 Φεβρουαρίου 1914 στο Αργυρόκαστρο την Βορειοηπειρωτική αυτονομία, την Αυτόνομη Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου με πρόεδρο τον Γεώργιο Χρηστάκη Ζωγράφο. Όμως, στις 17 Δεκεμβρίου 1913, με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας στην Ιταλία, οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν και εκβίασαν: στο νεοσύστατο κράτος της Αλβανίας θα περιλαμβανόταν και το βορειότερο τμήμα της Ηπείρου που μόλις πριν λίγους μήνες είχε απελευθερωθεί από τον Ελληνικό Στρατό.

Οι ΒΗπειρώτες δέχονταν συνεχείς επιθέσεις από αλβανικές δυνάμεις στελεχωμένες με Ευρωπαίους αξιωματικούς, όμως πολεμούσαν ηρωικά, και η μία νίκη διαδεχόταν την άλλη. Οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις θορυβημένες ζητούν συνάντηση με τους Αυτονομιακούς. Η συνάντηση πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, προτείνεται αυτονομία που γίνεται από την κυβέρνηση της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου δεκτή και υπογράφεται έτσι το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, το οποίο στην συνέχεια υπογράφεται και από την αλβανική κυβέρνηση. Σε λίγους μήνες ξεσπά ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι σύμμαχοι στην Αντάντ, Βρεττανία και Γαλλία καλούν την Ελλάδα να ανακαταλάβει την Βόρειο Ήπειρο, έτσι η Ελληνική Διοίκηση επανέρχεται, δημιουργούνται δυο νομοί, Αργυροκάστρου και Κορυτσάς εκλέγονται ΒΗπειρώτες βουλευτές που καταλαμβάνουν τα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Όμως στην Ελλάδα αρχίζει ο διχασμός ανάμεσα στον Βασιλέα και στον Βενιζέλο και στην Β.Η./ρο  Ιταλικά και Γαλλικά στρατεύματα ασκούν διοίκηση και αναγκάζουν τις Ελληνικές αρχές να αποχωρήσουν και το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα πλέον παραπέμπεται για επίλυση στην μετά τον πόλεμο εποχή, η οποία όμως επίλυση  μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί».

Την ίδια μέρα στη 1 το μεσημέρι και στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, προγραμματίσθηκε από το Πατριωτικό Μέτωπο [ΠΑ.Μ.]η επιστημονική ημερίδα με θέμα το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, για την συμπλήρωση 98 ετών από την υπογραφή του. Έγινε μία διερεύνηση σε βάθος για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που είναι μία Διεθνής Συνθήκη, η οποία σημειωτέον, είναι σε ισχύ. Οι προγραμματισμένοι ομιλητές ήσαν οι εξής:

Δρ. ΦΑΝΗΣ  ΜΑΛΚΙΔΗΣ,  καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

ΜΙΧΑΛΗΣ  ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ, ο δικηγόρος και Πρόεδρος του Συλλόγου Κονιτσιωτών ..Αθηνών

ΖΗΣΗΣ  ΔΡΟΥΒΗΣ, συγγραφέας και Αντιπρόεδρος της Κίνησης για την ..Αναγέννηση της Βόρειας Ηπείρου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ  ΛΑΖΑΡΟΥ, Βαλκανολόγος – Ρωμανιστής, Διδάκτωρ του  …Πανεπιστημίου Αθηνών

Στην ομάδα των παρουσιαστών ήταν επίσης και οι κ.κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ [Μέλος των ΠΑΜ, ΚΑΒΗ και ΣΦΕΒΑ] και ο Πρόεδρος του ΠΑΜ  ΣΤΑΥΡΟΣ     ΒΙΤΑΛΗΣ. Κεντρικός παρουσιαστής και συντονιστής ήταν ο κ.ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΒΟΥΡΑΚΗΣ, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Πατριωτικού Μετώπου

Οι ομιλητές είπαν τα εξής

– ΦΑΝΗΣ  ΜΑΛΚΙΔΗΣ ]Μέλος της Διεθνούς Ενωσης Ακαδημαϊκών]

Ο ίδιος είναι Θρακιώτης, γόνος Ποντίων προσφύγων. Έκανε λόγο για την δράση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής και το διάβημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να φύγει αυτό από την Θράκη, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί. Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρα είναι ΕΝΕΡΓΟ, γιατί δεν έχει υπογραφεί καμία περί του αντιθέτου συμφωνία. Το Συμβούλιο των Εγγυητριών Δυνάμεων τότε είπε ότι το Βορειοηπειρωτικό θα λυθεί μετά το Αυστριακό, (το οποίο λύθηκε το 1955). Παράλληλα οι δυνάμεις αυτές απαίτησαν εγγράφως από την Κυβέρνηση του Βενιζέλου να φύγει ο Ελληνικός Στρατός από την Βόρειο Ήπειρο, πράγμα που έγινε δεκτό. Και εδώ αναρωτιόμαστε ποιος ήταν ο ρόλος του Βενιζέλου, ΚΑΙ για το Θρακικό, το Ποντιακό και το Μικρασιατικό, λαμβανομένου υπόψη 8 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, κατά την οποίαν χάθηκαν 1 εκ.ψυχές, ο Βενιζέλος πρότεινε τον Κεμάλ (επονομαζόμενο και Αττατούρκ) για Νόμπελ Ειρήνης!!!

Ακολούθως ο Φ.Μ. αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας (ξεσηκωμός πρώτα της Χειμάρρας, γενίκευση του αγώνα, ονόματα και δράση των αρχηγών, πολεμικές συγκρούσεις  κλπ). Οι Αλβανοί ζητούν την παρέμβαση της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου για σύναψη ανακωχής και το αποτέλεσμα είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου, το οποίο σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο γιατί γενικά σε όλη την Ευρώπη πνέει ένας άνεμος αυτονομίας. Στην σημερινή Αλβανία, τα δικαιώματα που απορρέουν από το Πρωτόκολλο, αλλά και από τις ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ διεθνείς συνθήκες, όχι μόνο δεν γίνονται σεβαστά, αλλά καταπατώνται ΒΑΝΑΥΣΑ (περίπτωση Αριστοτέλη Γκούμα).

Το Β.Η./κό είναι ένα ζήτημα το οποίο υφίσταται κυρίως ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασικής εθνικής συγκρότησης, όπου υπάρχει μία Εθνική Μειονότητα, η οποία είναι η μοναδική αναγνωρισμένη στην Ευρώπη.

– ΜΙΧΑΛΗΣ  ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ

Πριν το 1913, δεν υπήρχε ‘Αλβανικό Κράτος’ το οποίο κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς ώστε, μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να βγαίνουν στην επιφάνεια τα κράτη εκείνα, τα οποία είχαν υποδουλωθεί από τους Οθωμανούς, όπως οι Σέρβοι, Ρουμάνοι, Έλληνες κλπ. Αρα είναι ένα φτιαχτό κράτος, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1913 με το πιο ανέντιμο Πρωτόκολλο (=Διεθνή Σύμβαση) που έχει να δείξει το Διεθνές Δίκαιο, και αυτό είναι το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (17-12-1913). Με αυτό, οι μεγάλες δυνάμεις έκοψαν στην κυριολεξία, την Ηπείρου στα δύο και το Βόρειο τμήμα της Ηπείρου ‘μεταλλάχθηκε’ σε Νότιο τμήμα της Αλβανίας. Τα μισά βορειότερα χωριά της Κόνιτσας, επιδικάστηκαν σε αυτό που το επαίσχυντο πρωτόκολλο ονόμασε Αλβανικό έδαφος. Σε όλη την Ελλάδα δημιουργήθηκαν στρατιωτικά σώματα, για να μην επιτρέψουν αυτήν την διάσπαση και θα μπορούσαν κάλλιστα να καταλάβουν ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Αλβανία, μια που τότε αυτή ήταν ΚΡΑΤΟΣ  ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ. Με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας παραχωρήθηκε καθεστώς αυτονομίας στην Βόρειο Ήπειρο, γιατί οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν επέτρεψαν την ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα, εκβιάζοντας τον Βενιζέλο ότι αν επέμενε, δεν θα του έδιναν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αλλά και εκεί τον ρίξανε, γιατί τα νησιά αυτά τα πήραμε το 1947.

Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δημιουργεί ορισμένα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αυτοδιοίκησης του γεωγραφικού χώρου, όπου μένουν οι Έλληνες, αλλά όμως δεν εφαρμόσθηκε ποτέ μέχρι σήμερα. Ο Σεβαστιανός είπε πρώτος ότι το Βορειοηπειρωτικό θέμα εκκρεμεί στην Διάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων, η οποία έγινε με την λήξη του Β’Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί, ο Ρώσος πολιτικός Βιάτσεσλαβ Μιχαήλοβιτς Μολότοφ, πρότεινε το Βορειοηπειρωτικό να μην συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών αλλά υπουργών των εξωτερικών.  Οντως υπήρξε τέτοιο συμβούλιο, όπου το Β.Η./κό ήταν 9ο θέμα, αλλά ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΉΣΑΝΕ, παρ’όλο που προχώρησαν στα επόμενα θέματα (11ο και 12ο ) λέγοντας ότι αυτό θα το συζητήσουνε όταν λυθεί το θέμα της Αυστρίας (λύθηκε το 1955) και της Γερμανίας (λύθηκε το 1990 – 1991, όταν ενώθηκαν οι δύο Γερμανίες). Ήταν πλέον θέμα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ να θέσει θέμα Βορείου Ηπείρου, πράγμα που ΔΕΝ έγινε μέχρι σήμερα.      

Σήμερα υπάρχει ένας σοβαρός νομικός αντίλογος. Στις 29 Μαρτίου 1996, στα Τίρανα υπεγράφη μία συνθήκη με το όνομα φιλίας, συνεργασίας, καλής γειτονίας και ασφαλείας, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Και αργότερα, με τον νόμο του 2568/ 1998 κυρώθηκε η ανωτέρω συνθήκη και έγινε νόμος του Ελληνικού κράτους, αλλά με ηυξημένη νομική ισχύ, διότι ψηφίσθηκε σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ.1 του Ελληνικού Συντάγματος και έχει ισχύ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ  ΠΛΕΟΝ. Το άρθρο 1 λέει ότι υπάρχει σεβασμός των υπαρχόντων συνόρων, πράγμα που αποκλείει να ζητηθεί από την Ελλ.Πολιτεία η ενσωμάτωση της Β.Ηπείρου με την Ελλάδα. Όταν το 1998 ο νόμος περνούσε στην Βουλή, στο άρθρο 13 περί ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων διαφόρων συνθηκών, ο κ.Μ.Μ. (είχε ζητήσει στο γραφείο του από βουλευτές) να συμπεριληφθούν και αυτά του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. Και αυτό, επειδή είναι και αυτό μία συνθήκη διεθνής, η οποία αναφέρεται στα  ανθρώπινα δικαιώματα που αναφέρεται στα δικαιώματα του  Ελληνισμού που ΔΕΝ είναι μειονότητα στην Βόρειο Ήπειρο αλλά πλειονότητα, όταν στα χωριά εκεί υπάρχουν 90% Έλληνες. Όμως ο τότε πρωθυπουργός [ΚΩΣΤΑΣ  ΣΗΜΙΤΗΣ], όταν του ζητήθηκε, αρνήθηκε να το συμπεριλάβει στον τελικό κείμενο του προς ψήφιση Νόμου και έτσι ΘΑΦΤΗΚΕ το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, από την Ελληνική πλέον πολιτεία. Όμως, αυτό ΔΕΝ το ακυρώνει γιατί η Ελλάδα τότε δεν συμμετείχε στην υπογραφή του, και οι χώρες που συμμετείχαν ΔΕΝ το ακύρωσαν.

Υπάρχουν επίσης και άλλα μεταγενέστερα υποστηρικτικά έγγραφα, όπως ψηφίσματα από Αμερικανική Γερουσία, Ρωσία, Αγγλία, που λένε ότι είναι αναφαίρετα τα δικαιώματα των Β.Η.των. Οπότε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας μπορεί να προωθηθεί ως ένα κείμενο απρόσβλητο, με πάρα πολλά επιχειρήματα να υιοθετηθεί, εφ’όσον βέβαια οργανώσουμε τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, εδώ και έξω.

Αντί αυτού, έχει δρομολογηθεί ο ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στην Αλβανία, αφ’ενός με την προώθηση των Τσάμηδων σε καίρια κυβερνητικά πόστα και αφ’ετέρου με την αφαίρεση της Ελληνικής ιθαγένειας από τα κρατικά δημόσια έγγραφα. Και στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία, αλλά αυτό κάνουν και οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ Δημόσιες Υπηρεσίες, που θεωρούν ΠΛΑΣΤΑ τα χαρτιά των Β.Η./των, που λένε ότι είναι Αλβανικής υπηκοότητας αλλά Ελληνικής Ιθαγένειας, με αποτέλεσμα τα χαρτιά σήμερα να μην γράφουν καθόλου την Ελληνική Ιθαγένεια.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ κ.Μ.Μ. παρενέβη ο κ. Σταύρος Βιτάλης, ο οποίος αυτόν τον καιρό με την υποστήριξη του ίδιου του Βλ.Πούτιν έχει συνομιλίες με Ρώσους επισήμους, οι οποίοι ενδιαφέρονται προσωπικώς για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και του είπαν πριν από μερικές μόνο μέρες ότι «Εμείς, απέναντι στο Κόσοβο θα βάλουμε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ζήτημα του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας». Ενώ, πολύ πρόσφατα, ο Μπερίσα, έκανε μία περίεργη δήλωση λέγοντας ότι «Δεν θα πρέπει να διεκδικήσουμε ένωση με το Κόσοβο, γιατί άλλες περιοχές μπορεί να ζητήσουν την ανεξαρτησία τους». Οι Ρώσοι   είπαν προσωπικά στον κ.Στ.Β. «Εμείς έχουμε σε μεγαλύτερη προτεραιότητα την Βόρειο Ηπειρο και το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας από ότι την Ελλάδα αυτή καθ’εαυτή».

– ΖΗΣΗΣ  ΔΡΟΥΒΗΣ : .    

Ο κ.Ζήσης Δρούβης είπε ότι

Α) Yπάρχει μία ομάδα δικηγόρων τους οποίους είχε βάλει το 1982 μία Ελληνίδα υπάλληλος του ΟΗΕ, η κ.ΝΤΑΗ και έκαναν μία μελέτη πολλών σελίδων για το Β.Η.κό ζήτημα, στην οποίαν αναφέρουν ότι «Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και οι Μειονότητες της Αλβανίας είναι η βάση μία αυτόνομης Βορείου Ηπείρου».

Β) Έχουμε κάνει μία επιτροπή από Ηπειρώτες και Ελλαδίτες και προσφύγαμε πριν τρία χρόνια στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ενάντια στις προσπάθειες του Μπερίσα να μειωθεί ο Ελληνικός πληθυσμός. Και αυτό, κατόπιν συμβουλής των δικηγόρων μας (ενός Έλληνα και ενός Βέλγου), που μας είπαν ότι η προσφυγή σε ένα Διεθνές Δικαστήριο είναι η μόνη λύση, γιατί αν περάσουν πολλά χρόνια δεν μπορείς να ζητήσεις τίποτε.

Γ) Η Ρωσία και ο Πούτιν έχουν πάει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας στον ΟΗΕ, στην Ρωσική  γλώσσα.

 

– ΑΧΙΛΛΕΑΣ   ΛΑΖΑΡΟΥ

Ο κ.Αχιλλέας Λαζάρου είναι Βλάχος στην καταγωγή και ως εκ τούτου ιδιαίτερα ευαίσθητος, τόνισε δε ιδιαίτερα την Ελληνική καταγωγή των Βλάχων της Βορείου Ηπείρου, στο τελευταίο τετράτομο έργο του. Αγωνίζεται 40 χρόνια για το Βλάχικο θέμα της Νότιο – Ανατολικής Ευρώπης, το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο της Ρουμανικής προπαγάνδας, που αμφισβητεί την Ελληνικότητα των Βλάχων. Άλλωστε οι ίδιοι οι Βλάχοι δήλωναν την καταγωγή τους, είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε εκτός Ελλάδος, όπου ευρίσκοντο ως απόδημοι. Αναφέρθηκε σε πρόσωπα και σχετικά συγγράμματα Ελλήνων αλλά και ξένων επιστημόνων  αλλά και στην μελέτη του «Καταγωγή και επίτομη ιστορία των Βλάχων της Αλβανίας». Ο καθηγητής – Ιστορικός Κ.Βακαλόπουλος έγραψε τρίτομο έργο με τίτλο «Ο γλωσσικός εκλατινισμός των κατοίκων της Ηπειρωτικής Ελλάδος» και άλλοι έγκριτοι Έλληνες και ξένοι καθηγητές αποδίδουν την διγλωσσία των Βλάχων στην διάθεσή τους να μάθουν λατινικά σαν μία ξένη γλώσσα, αυτή της αυτοκρατορίας στην οποίαν ευρίσκοντο. Σημειωτέον δε ότι τα μέρη τους αποτελούσαν διεθνή ‘περάσματα’ λαών, όπως αυτό της Εγνατίας οδού, οπότε η εκμάθηση της λατινικής ήταν απαραίτητη προκειμένου να έρθουν σε συνεννοήσεις και συναλλαγές με τους ξένους αυτούς λαούς. Ακόμη, σε αντίθεση με την Ρουμανική προπαγάνδα ήρθαν και Ρουμάνοι επιστήμονες  που το πλήρωσαν πέφτοντας σε δυσμένεια και μάλιστα κάποιος το πλήρωσε με την ζωή του.  Άλλωστε οι ίδιοι οι Ρουμάνοι λένε ότι «Η Ρουμανία δεν ανήκει στα Βαλκάνια, ούτε ως έδαφος, ούτε ως φυλή, ούτε ως κράτος» από το 1904.

Τέλος ο κ.Α.Λ. είπε ότι στον αγώνα για το Βορειοηπειρωτικό, πρέπει να βαδίσουν μαζί βλαχόφωνοι και ελληνόφωνοι, για να  λάβει την απάντηση ότι μεταξύ τους δεν υπάρχει καμμία διαφορά.

OMIΛHΤΕΣ  ΕΚΤΟΣ  ΛΙΣΤΑΣ

Ο πρώτος ομιλητής εκτός λίστας ήταν ο Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ .ΠΕΡΔΙΚΗΣ. Περίληψη του λόγου του υπάρχει στην στήλη μας ‘ΕΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ’στον οποίο είπε τα εξής (περιληπτικά).

Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας:

«      Βάσει του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, παραχωρείται καθεστώς αυτονομίας στην Βόρειο Ήπειρο. Αυτονομία εκπαιδευτική, διοικητική, γλωσσική, γενικά σε κάθε επίπεδο εκτός από τα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και Υπουργείου Αμύνης, σε περίπτωση πολέμου. Όμως, με το Πρωτόκολλο της  Φλωρεντίας, οι ισχυροί της Ευρώπης απέσπασαν ένα τμήμα της ενιαίας Ηπείρου και το προσάρτησαν στο δημιουργούμενο κράτος της Αλβανίας, και αυτό πλέον μένει στην ιστορία με το όνομα Βόρειος Ήπειρος.

Στην Ελλάδα ακολουθεί ο διχασμός Βενιζέλου και Βασιλέως Κωνσταντίνου, η Μικρασιατική Καταστροφή και, αρκετά αργότερα, η άνοδος του Μουσολίνι στην εξουσία, που θέλει την Β.Η./ρο Ιταλικό Προτεκτοράτο΄Η λύση του Βορειοπηρωτικού παραπέμπεται σε ένα αόριστο μέλλον. Έτσι η Βόρειος Ήπειρος, παρά την ύπαρξη του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, παραμένει χωρίς καμία αυτονομία εντός της Αλβανικής επικράτειας

Στην συνέχεια, θα υπάρξουν και άλλα σημαντικά έγγραφα και συνθήκες που θα αναγνωρίσουν την ελληνικότητα της περιοχής και αυτά είναι:

Το υποσχετικό της Αλβανίας κατά την είσοδό της στην Κοινωνία των Εθνών, με το οποίο αναγνωρίζει την Ελληνική Μειονότητα και υπόσχεται να την σεβαστεί.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης που δικαιώνει την Ελλάδα που είχε προσφύγει για το κλείσιμο των Ελληνικών σχολείων στην Βόρειο Ήπειρο.

Η απόφαση της διεθνούς διάσκεψης των Παρισίων (1946) που αποδέχεται την ύπαρξη ΒΗπειρωτικού ζητήματος και παραπέμπει την επίλυσή του στο μέλλον, στην Διαρκή Σύνοδο των τεσσάρων νικητριών δυνάμεων μαζί με τα θέματα της Αυστρίας (που επιλύθηκε το 1955) και της Γερμανίας (που επιλύθηκε το 1989).

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα Βορείου Ηπείρου όλα αυτά τα χρόνια, παρά μόνο θέμα ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και αυτό χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική, αποσπασματικά.

Το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου παραμένει πάντα να περιμένει την δικαίωσή του. Έχει σημαντικά έγγραφα και αποφάσεις με το μέρος του. Ένα από τα σημαντικά αυτά διεθνή έγγραφα, αν όχι το σημαντικότερο, είναι το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, το οποίο όμως κανείς δεν έχει ζητήσει στο διεθνές διπλωματικό πεδίο την ενεργοποίησή του όλα αυτά τα 98 χρόνια.

Στην πράξη, έχουμε δει στην διεθνή πολιτική σκηνή πως, για να τεθεί κάποιο ζήτημα, με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας, όσο και αν εμφανίζεται πως έχει όλο το δίκαιο με το μέρος του, χρειάζεται η οντότητα που θα θέσει το θέμα αυτό να έχει την ανάλογη ισχύ και θέληση να το υποστηρίξει. Πρέπει ακόμα να έχουν την θέληση να αγωνιστούν για τα δίκαιά τους και οι ίδιοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Τότε μόνο και εφόσον οι διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες το επιτρέπουν, μπορεί να εξασφαλιστεί η πολιτική δικαίωση ενός αλύτρωτου χώρου.

Ακολούθησε  χαιρετισμός  αντιπροσώπου του νεοσύστατου B.H. κόμματος EEMM – MEGA

Μετά τον λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Λεκάκης, ποιητής και στιχουργός του απαγορευμένου τραγουδιού του Νότη Σφακιανάκη «Πατρίδα μου», που ελκει την καταγωγή του από προσφυγική οικογένεια της Ιμβρου. Η Ιμβρος και η Τένεδος βίωσαν και αυτές την ίδια ιστορία  με την Συνθήκη της Λωζάνης, οπου κατοχύρωνε στα χαρτιά τα δικαιώματα των Ελλήνων, τα οποία όμως καταπάτησαν βάρβαρα οι Τούρκοι, αναγκάζοντας τους να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Αυτά τα δικαιώματα δεν τα διεκδικήσαμε ποτέ και οι Ελληνες ΔΕΝ ήταν μειονότητα εκεί.

Στους προλαλήσαντες, ο Γ.Λ. συμπλήρωσε και την απώλεια της απελευθερωμένης από τον Ελληνικό Στρατό νήσου Σάσωνας, έξω από τον Αυλώνα, ακριβώς και πάνω σε αυτήν διέμεναν 15 οικογένειες Βλάχων. Κατόπιν ψηφίσματος της τότε Ελληνικής βουλής (επί Βενιζέλου), το νησί παραδόθηκε ΑΜΑΧΗΤΙ στους Αλβανούς, έφυγε το Ελληνικό άγημα, και άφησε μόνες τους τις οικογένειες αυτές. Οι Αλβανοί που ήλθαν στον νησί τους εκτέλεσαν όλους, και το όνομά τους σήμερα, ούτε καν μνημονεύεται. Προς τιμήν τους τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ.Παναγιώτης Λέκκας, από τον Σύλλογο ‘Αντιτάνες’, ο οποίος μίλησε για την κακή τροπή που έχει πάρει το Βορειοηπειρωτικό στις μέρες μας και τις προσπάθειες της σημερινής ‘δημοκρατικής’ Αλβανίας να ξεριζώσει τον Ελληνισμό.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί διαφόρων άλλων ομιλητών, από τους οποίους εντυπωσίασε ιδιαίτερα ο.πολίτης Παπαγαρυφάλλου Παναγιώτης, Γραμματέας του ΠΑ.Μ. οποίος μίλησε και για τις ευθύνες μας ως λαού, για την σημερινή μας κατάντια.   .