Της Μαρίας Δεναξά, aixmi.gr

Όχι, η πιο θλιβερή και  πιο δύσκολη μέρα στη ζωή του Νικολά Σαρκοζί δεν ήταν όταν εξαγριωμένοι διαδηλωτές τον αποδοκίμασαν και του πέταξαν αυγά κατά την διάρκεια επίσκεψης του στη Μπαγιόν, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου της δημοσιογράφου Catherine Nay, με τίτλο «Σαρκοζί ο παρορμητικός» που δημοσιεύονται στο περιοδικό L ‘ Exress, η πιο θλιβερή μέρα για τον γάλλο πρόεδρο ήταν η 6η Μαίου του 2007 όταν τη στιγμή που αναλάμβανε την προεδρία της Γαλλίας, η πρώην σύζυγος του Σεσιλιά ετοιμαζόνταν να τον εγκαταλείψει. Ο Σαρκοζί, σύμφωνα με την συγγραφέα, έκανε την εκμυστήρευση αυτή τον Σεπτέμβριο του 2007 σε έναν πολύ στενό του φίλο και ήταν ιδιαίτερα στεναχωρημένος.

Νικητής των εκλογών αλλά ηττημένος στην αγάπη, ο Νικολά Σαρκοζί πίστευε μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι με την  κατάκτηση της προεδρίας, η Σεσιλιά δεν θα μπορούσε να φύγει πια  μακριά του .

Όμως, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, η Σεσιλιά ήταν αποφασισμένη να ζήσει τον έρωτά της με τον διάσημο διαφημιστή Richard Attias. Από τον Μάρτιο του 2007  είχε πει  χωρίς περιστροφές στον  Σαρκοζί «μόλις εκλεγείς την κάνω» και είχε αναθέσει την υπόθεση του διαζυγίου τους  στην δικηγόρο της Michèle Cahen.

Η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας είχε φροντίσει να διώξει από τη συζυγική στέγη τον Σαρκοζί  από τον Δεκέμβριο του 2006 . Με δικιά της απόφαση πούλησαν το   διαμέρισμα που είχαν αποκτήσει μαζί  και νοίκιασαν «για τα μάτια του κόσμου» ένα επιπλωμένο στο οποίο δεν έμειναν ποτέ. Η Σεσιλιά είχε ήδη  μετακομίσει  στο σπίτι της κόρης της, μαζί με τον γιο που είχε αποκτήσει με τον Σαρκοζί.

Για να παραμείνει κρυφός ο μυστικός χωρισμός τους η Σεσιλιά  προσπαθούσε να είναι παρούσα στη ζωή του πρώην άνδρα της .

Με το επιχείρημα ότι ο Γάλλος πρόεδρος έπρεπε να επικεντρωθεί στην προεκλογική του εκστρατεία, η Σεσιλιά είχε παρακαλέσει έναν γνωστό εκατομμυριούχο να τον φιλοξενήσει.  Είχε  διακοσμήσει η ίδια το δωμάτιό του  με οικογενειακές φωτογραφίες, ενώ όποτε βρίσκονταν  με κόσμο του έδινε διατροφικές συμβουλές όπως μια καλή και αφοσιωμένη σύζυγος.

Αλλά και ο Σαρκοζί έπαιζε το ίδιο παιχνίδι . Όπως υπογραμμίζεται στο βιβλίο δεν έλεγε τίποτα για τον χωρισμό του σε κανέναν. Δεν είχε πει το παραμικρό ούτε στη μητέρα του, αλλά ούτε και στους γιους του… «Ο αδερφός μου και εγώ δεν γνωρίζαμε πού έμενε κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας», δηλώνει ο Ζάν Σαρκοζί στην συγγραφέα, «ούτε οι φίλοι του και οι στενοί του συνεργάτες του, όπως ο Κλώντ Γκεάντ ή ο Φράνγκ Λουβιέ που ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος σε διάφορα γεύματα μιλούσε για την Σεσιλιά και την οικογένειά του σαν να ήταν η προτεραιότητά του… Ωστόσο, παρόλο που η Σεσιλιά έπαιρνε μέρος σε τραπέζια και δεξιώσεις, ποτέ δεν τον είχε συνοδέψει στις προεκλογικές του μετακινήσεις. Ήταν παρούσα μόνο τηλεφωνικώς .

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, για να σώσει  τα προσχήματα πήγε στο σπίτι που είχε νοικιάσει με τη Σεσιλιά με ένα αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια. Χωρίς να τον καταλάβει κανείς,  μπήκε στο  γκαράζ  και  μετά βγήκε από την κύρια είσοδο της πολυκατοικίας με την πρώην γυναίκα του στον πλευρό του. Εκεί τους  περίμενε πλήθος από παπαράτσι και  ο σωφέρ τους που θα τους οδηγούσε στο εκλογικό κέντρο…

Στον δεύτερο γύρο η Σεσιλιά αρνήθηκε να παίξει το ίδιο έργο και δεν πήγε καν να ψηφίσει.

Για πολύ λίγο διάστημα μετά την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί,  η πρώην σύζυγός του επιχείρησε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον γάμο τους. Μέχρι και την ημέρα της ορκωμοσίας του η Σεσιλιά συνέχιζε να επηρεάζει τον Σαρκοζί ακόμα και για την σύνθεση της κυβέρνησής του… Έκπληξη προκάλεσε όταν τον  συνόδευσε  σε  κρουαζιέρα με το γιώτ  γνωστού επιχειρηματία. Όπως λένε κοινοί τους  φίλοι  ήταν η τελευταία φορά που είδαν τον Σαρκοζί ευτυχισμένο στο πλευρό της Σεσιλιά…

Ο  επίλογος στη σχέση τους γράφτηκε κατά την διάρκεια του G8 στη Γερμανία. Από κανένα δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η Σεσιλιά αποτραβήχτηκε όταν ο Σαρκοζί πήγε να της πιάσει το χέρι, κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο, ούτε και ότι στο επίσημο δείπνο η πρώτη κυρία της Γαλλίας δεν φορούσε τη βέρα της, παρά μόνο το δώρο του  εραστή της…   ένα βραχιόλι με δύο καρδούλες…

Την επόμενη μέρα, και πριν λήξει η Σύνοδος, η Σεσιλιά εγκατέλειψε τον Σαρκοζί με το πρόσχημα ότι πρέπει να  προετοιμάσει τα γενέθλια της κόρης της. Επέστρεψε στο Παρίσι με το εφεδρικό προεδρικό αεροπλάνο και τον σωματοφύλακα της… Από τότε οι δρόμοι του προεδρικού ζεύγους  χώρισαν οριστικά…