Μεγάλη έκθεση «Βυζάντιο και Ισλάμ» στο Μητροπολιτικό Μουσείο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Εκθεση «Βυζάντιο και Ισλάμ Μεταβατική Εποχή» (Byzantium and Islam Age of Transition), έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στο κοινό στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Ιουλίου. Η έκθεση αυτή αντιπροσωπεύει την πρώτη του είδους της, η οποία επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη κορυφαία χρονική περίοδο της ιστορίας της Ανατολικής Μεσογείου.

15/03/2012

Η Εκκλησία της Κρήτης συμμετέχει σε διεθνή έκθεση για τον θρησκευτικό τουρισμό

Χθες ξεκίνησε η αποστολή της εκκλησίας της Κρήτης με προορισμό την Μόσχα όπου και θα πάρει μέρος σε μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις για τον θρησκευτικό τουρισμό προβάλλοντας τόσο τα μνημεία του νησιού μας όσο και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Κρήτης, στοχεύοντας σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη που είναι αυτή των Ρώσων. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερσονήσου π. Τίτος Ταμπακάκης Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής του θρησκευτικού τουρισμού της Εκκλησίας της Κρήτης. «Συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την ανάδειξη του εκκλησιαστικού τουρισμού στην Κρήτη πάντα με τις ευλογίες της αυτού Θειοτάτης Παναγιώτητος Οικομενικού πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και της ιεράς επαρχιακής συνόδου της επαρχίας της Κρήτης και μεταβαίνουμε στην Μόσχα» είπε ο π. Τίτος.

15/03/2012

Κατανυκτικός Εσπερινός στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης

Με την ευλογία και την πατρική αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας και Πολυγύρου κ. Νικοδήμου τελέστηκε η ακολουθία του κατανυκτικού εσπερινού στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στους Ταγαράδες της Θεσσαλονίκης.

15/03/2012

Ενθουσιάζει η αγιογράφηση ναού στην Αστόρια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ομογενείς που εκκλησιάζονται στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια μετά τις τελετές πλησιάζουν το Ιερό Βήμα και βλέπουν με έκδηλη ικανοποίηση και υπερηφάνεια τον αγιογράφο Γιώργο Γιαρισκάνη και τους συνεργάτες του, σκαρφαλωμένους στις σκαλωσιές να επικολλούν τις εικόνες που είχαν φτιάξει στο εργαστήριό τους στη Θεσσαλονίκη, και τα φύλλα χρυσού 24 καρατίων που πλαισιώνουν τις εικόνες.

15/03/2012

Ομιλία του Γαλλίας Εμμανουήλ στις ΗΠΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ μίλησε βαθυστόχαστα και εμπεριστατωμένα την Τετάρτη το βράδυ στην εκδήλωση εις μνήμη του αείμνηστου Πατριάρχη Αθηναγόρα, που έχει καθιερώσει η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Η ομιλία του, η οποία είχε τίτλο «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Σημασία του Διαλόγου», έγινε στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο.

15/03/2012

Πρώτη συνεδρίαση για το 2012 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας

Σε πρώτη της συνεδρίαση προεδρεύοντος του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου συνηλθε στην πατριαρχική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ της Μόσχας στις 15 Μαρτίου 2012 η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.

15/03/2012

Διαχριστιανικό Συνέδριο στην Τανζανία

Με ευθύνη της Γραμματείας της Πίστεως και Τάξεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών πραγματοποιήθηκε από τις 8 – 14 Μαρτίου στο Ντάραμ Σαλάμ, πρωτεύουσα της Τανζανίας, Διαχριστιανικό Συνέδριο για να εξετάσει τη πορεία των Διμερών Διαχριστινιακών Διαλόγων για την ενίσχυση της ενότητας και της συνεργασίας των Χριστιανών, με τη συμμετοχή 25 Θεολόγων από τις πέντε Ηπείρους του Πλανήτη μας (πέντε από κάθε Ήπειρον). Το Συνέδριο αυτό γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια κι είναι η πρώτη φορά που γίνεται έξω από την Ευρώπη και μάλιστα στην Αφρική για να τονισθεί και μια άλλη διάσταση για τις ευθύνες των Χριστιανών να περιορισθεί το πρόβλημα της Φτώχειας, να δοθούν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης των πληθυσμών της Γής σε υπηρεσίες υγείας και Παιδείας.

15/03/2012

VIDEO: Ομιλία του Καθ.Μιλτ.Κωνσταντίνου στο Συνέδριο “Θεολογικές Σπουδές και Οικουμένη”

«Η Ευρώπη σήμερα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται πλέον ως χριστιανική ήπειρος, αφού οι χριστιανοί συνιστούν μια μειονότητα του πληθυσμού της και ήδη στον χώρο των επιστημών του ανθρώπου έχει σχεδόν καθιερωθεί ο όρος ‘‘μεταχριστιανική εποχή’’», σημείωσε στην ενδιαφέρουσα ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο «Θεολογικές Σπουδές και Οικουμένη», ο Καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στο διμερή Θεολογικό Διάλογο με τους Αγγλικανούς και μέλος του Παγκοσμίου Διοικητικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών.

15/03/2012

Ιερά Αγρυπνία για την κρίση

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου από τις 9:00 το βράδυ στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως, θα εκκινήσει Ιερά Αγρυπνία με αίτημα προσευχής την από Θεού ενίσχυσή μας, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η συνώνυμη λέξη της κρίσης στα Ελληνικά είναι δίκη. Τα γεγονότα που ζούμε σήμερα, θα μπορούσαν να ερμηνευθούν από το λαό ως το αποτέλεσμα της Θείας δίκης για τα λάθη μας στις επιλογές του χθες. Στην απελπισία που φωλιάζει στις καρδιές των ανθρώπων από την έλλειψη των υλικών αγαθών, μοναδικό αντίδοτο προβάλλει η επιστροφή μας με μετάνοια και προσευχή, στην όντως ελπίδα, τον Ιησού Χριστό.

15/03/2012

Ειδήσεις από την Ι.Μ.Κερκύρας

Ο ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης Ελισαίος βρέθηκε στην Κέρκυρα, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την ευκαιρία της Δευτέρας Κυριακής των Νηστειών. Ο καθηγούμενος π. Ελισαίος είχε την ευκαιρία να λειτουργήσει στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 και να μιλήσει στο πολυπληθές εκκλησίασμα με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

15/03/2012

Απάντηση κ.Στ.Γιαγκάζογλου στον κ.Ηρακλή Ρεράκη

Απάντηση σε όσα υποστηρίζει στην ανοιχτή επιστολή του ο Καθηγητής του ΑΠΘ Ηρακλής Ρεράκης δίνει με γραπτή δημόσια παρέμβαση του, ο Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ.Σταύρος Γιαγκάζογλου, θεολόγος. Δημοσιεύουμε την επιστολή του κ.Σταύρου Γιαγκάζογλου όπως αυτή μας κοινοποιήθηκε.

14/03/2012

Πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος για τον υποσιτισμό στα σχολεία της Μαγνησίας

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για την αντιμετώπιση του φαινομένου του υποσιτισμού μερίδος μαθητών στα σχολεία της Μαγνησίας. Με επιστολή του στον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας κ.Γεώργιο Δοδοντσάκη (12/3/2012), ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, καθιστά σαφή την πρόθεση και επιθυμία της Τοπικής Εκκλησίας να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με τον ορισμό εντεταλμένων Κληρικών σε κάθε σχολείο που αντιμετωπίζει σχετικό θέμα και την άμεση παρέμβαση, όπου κριθεί αναγκαίο.

14/03/2012

Ανοιχτή επιστολή Καθ.Ηρ.Ρεράκη στον Στ.Γιαγκάζογλου

Ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Στ. Γιαγκάζογλου απέστειλε ο Καθηγητής ΑΠΘ Ηρακλής Ρεράκης, μέλος Δ.Ε. του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας-Θράκης. Δημοσιεύουμε την επιστολή του Καθηγητή Ρεράκη όπως αυτή μας κοινοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Θεολόγων Μακεδονίας-Θράκης.

14/03/2012

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Αρχιεπισκόπου

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της 40λεπτης συνάντησής τους, ο Αρχιεπίσκοπος και ο κ.Παπακωνσταντίνου φέρονται να συζήτησαν για το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και το πρόβλημα που υπάρχει με τα δεσμευμένα ακίνητά της Εκκλησίας ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, ετέθη και η υπόθεση της επένδυσης με τα Φωτοβολταϊκά σε εκκλησιαστική έκταση στην Πεντέλη.

14/03/2012

Ομιλία π.Βασιλείου Θερμού στην Ξάνθη

Πραγματοποιήθηκε χθες, 13 Μαρτίου, “Σύναξη Πνευματικών” στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου με κεντρικό ομιλητή τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Θερμό, προσκεκλημένο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα.

14/03/2012

Πειραιώς Σεραφείμ προς Παν.Ανδριόπουλο…

Επιστολή-απάντηση στον Παναγιώτη Αντ.Ανδριόπουλο, θεολόγο και συνεργάτη του Amen.gr, απέστειλε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ αναφορικά με το άρθρο του για τα “αναθέματα” που ανέγνωσε κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ο Πειραιώς Σεραφείμ δηλώνει ότι “ούτε διορθωτής διεννοήθην ποτέ να είμαι του Συνοδικού της Ορθοδοξίας ούτε ασφαλώς παραχαράκτης του” και δίνει τη δική του ερμηνεία για όσα ειπώθηκαν στον Καθεδρικό Ι.Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

14/03/2012

Κατάθεση δικαιολογητικών για την ένταξη στο πρόγραμμα λειτουργίας του ιδρυθέντος Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου της Ι.Μ.Χαλκίδος

Από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος αναγγέλεται, επισήμως πλέον, το γεγονός της ιδρύσεως και λειτουργίας Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, στην Πόλη της Χαλκίδος κατʼ αρχάς, υπό την σκέπη και την ευλογία της Τοπικής μας Εκκλησίας.

14/03/2012

Στον Πειραιά η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Ξενιάς

Μετά από αίτημα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, απόφαση του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Παναγίας κάτω Ξενιάς και την σύμφωνη γνώμη του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, η Ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Ξενιάς, εφόρου και παραστάτιδος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, θα μεταφερθεί στον Πειραιά, προς αγιασμό κλήρου και λαού της Τοπικής Εκκλησίας, κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής,.

14/03/2012

Συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Διεθνή Τουριστική Έκθεση στη Μόσχα

Mετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η Εκκλησία μας, δια του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων – Θρησκευτικού Τουρισμού, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση προβολής των θρησκευτικών τόπων και μνημείων της Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί στην Μόσχα από 17 έως 21 Μαρτίου 2012.

14/03/2012

VIDEO ομιλίας Καθ.Μάριου Μπέγζου στο Συνέδριο “Θεολογικές Σπουδές και Οικουμένη”

“Η Ορθοδοξία να είναι, να φαίνεται και να φέρεται ως όντως ορθόδοξη, δηλαδή οικουμενική. Αλλιώτικα κινδυνεύει η Ορθοδοξία να καταντήσει μια ανορθόδοξη φονταμενταλιστική σέκτα προτεσταντικής απομίμησης, όπως είναι η αμερικανική νεοσυντηρητική «Χριστιανική Δεξιά», είτε ρωμαιοκαθολικού αντιμοντερνισμού”, είπε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, στο Διεθνές Συνέδριο “Θεολογικές Σπουδές και Οικουμένη”, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Καθ.Μάριος Μπέγζος.

14/03/2012

Kληρικοί κατά του ενιαίου μισθολογίου

Να ακυρώσουν την εγκύκλιο η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και προβλέπει την περικοπή των αποδοχών τους κατά 70% από τη δεύτερη θέση την οποία κατέχουν ζητούν κληρικοί, οι οποίοι παράλληλα κατέχουν και υπαλληλική θέση στον δημόσιο τομέα.

13/03/2012

Τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου στις Σπέτσες

Το ένδοξο νησί των Σπετσών ετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχθεί το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου και τα ιερά λείψανα των Οσιομαρτύρων Ευθυμίου, Ιγνατίου και Ακακίου το προσεχές Σαββατοκύριακο. Τα ιερά κειμήλια, τα οποία φυλάσσονται στην παλάιφατη Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ύδρας, θα υποδεχθεί ο Σεεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ, επικεφαλής του κλήρου και του λαού, στην προβλήτα του παλιού Λιμανιού των Σπετσών, το επόμενο Σάββατο 17 Μαρτίου ε.ε. και ώρα 6μ.μ. και ακολουθώς με λιτανευτική πομπή θα μεταφερθούν στον περικαλλή ναό των Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων, όπου και θα παραμείνουν μέχρι την Τρίτη 20 Μαρτίου ε.ε.

13/03/2012

Ουκρανικά μποφόρ…

Η παρατεταμένη ασθένεια ενός ηγέτη, μικρού ή μεγάλου δεν έχει σημασία, σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών διαδοχής του – τηρώντας τα προσχήματα στην αρχή, όταν δηλαδή τα προγνωστικά των ιατρών είναι «ήξεις αφίξεις», και απροκάλυπτα, όταν πλέον τα ιατρικά ανακοινωθέντα για την πορεία της υγείας του ασθενούς δημοσιεύονται με μια λεπτή μαύρη γραμμή στην επάνω αριστερή γωνία της σελίδας.

13/03/2012

Ο Επίσκοπος Καρπασίας καταγγέλλει το κατοχικό καθεστώς ότι του απαγόρευσε να μεταβεί στον Άγιο Μάμα τη Μόρφου

 

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος κατάγγειλε σήμερα το κατοχικό καθεστώς ότι χθες του απαγόρευσε να μεταβεί στην κατεχόμενη Μόρφου μαζί με τον οικείο Μητροπολίτη Νεόφυτο. «Είχα προσκληθεί από τον Μητροπολίτη Μόρφου να μεταβούμε στην κατεχόμενη Μόρφου για να δούμε εκεί στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος ( σ.σ: λειτουργεί ως μουσείο) διάφορες εικόνες οι οποίες προέρχονται από την Καρπασία και φυλάσσονται εκεί» είπε ο Επίσκοπος Καρπασίας.

13/03/2012

Η Ι.Μ.Αργολίδος στο πλευρό όσων δοκιμάζονται

Η Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος σε συνεργασία με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, την προσεχή Κυριακή, 18η Μαρτίου, από τις 10:30 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσει συλλογή ρουχισμού (όπως παλτώ, μπουφάν, διάφορα άλλα ρούχα για παιδιά και ενήλικες) και κλινοσκεπασμάτων (όπως κουβέρτες, παπλώματα, sleeping bags) στις πόλεις του Ναυπλίου και του Άργους.

13/03/2012

“;Θεολογικές Σπουδές και Οικουμένη”…με μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση!

Η Οικουμενική Κίνηση, οι Διαχριστιανικοί διάλογοι και το μέλλον τους, ο λόγος των Πατέρων της Εκκλησίας και οι Θεολογικές Σπουδές βρέθηκαν στο επίκεντρο του εξαιρετικά ενδιαφέροντος διεθνούς συνεδρίου, με θέμα «Θεολογικές Σπουδές και Οικουμένη», που διοργανώθηκε, στις 12 και 13 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πεντέλη.«Σε αντίδραση όλων εκείνων οι οποίοι εμφανίζονται ως ζηλωτές εν ονόματι μιας ιδεολογικοποιημένης Ορθοδοξομανίας, θα συνεχίζουμε να ενημερώνουμε, να προκαλούμε το διάλογο, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από το διάλογο δικαιώνονται οι πατέρες και εμείς ως “επομένοι τοις αγίοις πατράσιν”», τόνισε στον χαιρετισμό του, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος

13/03/2012

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» και στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Συλλογή ειδών ρουχισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», προγραμματίζεται την Κυριακή 18 Μαρτίου στην Τρίπολη από τη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

13/03/2012

Ο Ορθόδοξος Πολωνός Βουλευτής Ευγένιος Czykwin, στην Αθήνα

Την εκκλησιαστική Κοινότητα Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, επικέφθηκε την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012, ο Πολωνός Βουλευτής Ευγένιος Czykwin.

13/03/2012

Στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ο νέος υπουργός Παιδείας

Την πρώτη του εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο θα έχει αύριο ο νέος υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης θα μεταβεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών στις 9:30 το πρωί.

13/03/2012

Ημερίδα για τα Ιερά Ησυχαστήρια

Ημερίδα με θέμα: «Περί του Κανονισμού Ιδρύσεως και Λειτουργίας των Ιερών Ησυχαστηρίων» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης, υπό την αιγίδα της Συνοδικής Επιτροπής επί του Μοναχικού Βίου.

13/03/2012

Φορούσαν σταυρό και απολύθηκαν…

Δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο θα αποφασίσουν, προσεχώς, αν θα προάγουν σε κανονική ακρόαση τέσσερις υποθέσεις, οι οποίες φαίνεται ότι είναι ικανές να προσφέρουν μια συγκριτική εκτίμηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και των νόμων ισότητας, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τις διακρίσεις ακόμη και αν τα «θύματα» είναι χριστιανοί ή αν τα περιστατικά σχετίζονται με τους χώρους εργασίας.

12/03/2012

H Ι.Μ.Σερρών εγκαινίασε το δεύτερο Κοινωνικό της Παντοπωλείο στην πόλη της Νιγρίτας

Στα πλαίσια του φιλανθρωπικού και κοινωνικού της έργου, η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης από τις αρχές Νοεμβρίου του 2011, αφουγκραζομένη τα προβλήματα των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, λόγω και της βαθειάς οικονομικής κρίσεως, προχώρησε στην ίδρυση «Κοινωνικού Παντοπωλείου» στην πόλη των Σερρών. Η δραστηριότητα αυτή αφορούσε αρχικά 120 οικογένειες από ολόκληρη την Μητροπολιτική περιφέρεια Σερρών και Νιγρίτης. Στους 4 μήνες λειτουργίας της φιλανθρωπικής αυτής δράσεως της τοπικής μας Εκκλησίας πάνω από 250 οικογένειες στηρίζονται μέσα από τις παροχές του Κοινωνικού Παντοπωλείου και οι τάσεις είναι αυξητικές.

12/03/2012

Ε’ Συμπόσιο Βυζαντινών Χορωδιών στην Θεσσαλονίκη

Με ιδιαίτερη επισημότητα πραγματοποιήθηκε εχθές στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία το Ε’ Συμπόσιο Βυζαντινών Χορωδιών. Η φετινή επιτυχία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και απέσπασε άριστες κριτικές από το πλήθος του κόσμου, που παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη συμπρωτεύουσα, κατέκλυσαν από νωρίς το Ναό και παρακολούθησαν την εκδήλωση μέχρι τέλους.

12/03/2012

Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο στην Ι.Μ.Πέτρας Ολύμπου

Θ. Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Πρωτεργατών της Επαναστάσεως του Ολύμπου Αρχιερέως Νικολάου Λούση, Νικηφόρου Ιερομονάχου (Μπουροζίκα), Ηγουμένου της Ι. Μ. Πέτρας και Ευαγγέλου Κοροβάγκου, Προύχοντος του Λιτοχώρου και των λοιπών αγωνιστών τελέστηκε στο Καθολικό της διαλελυμένης Ι. Μ. Πέτρας Ολύμπου το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012.

12/03/2012

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια η Άρτα τίμησε την πολιούχο της, Αγία Θεοδώρα την Βασίλισσα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κυριακή 11 Μαρτίου η Άρτα, η πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου τίμησε την πολιούχο της Αγία Θεοδώρα την Βασίλισσα.Την Παρασκευή 9 Μαρτίου εψάλλη η Β΄ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτουου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου, του Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου.

12/03/2012

Ανακοίνωση Μητροπολίτη Πειραιώς για Ντ.Μπακογιάννη

Στις 24 Δεκεμβρίου 2010 η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ως η ιδία επιθυμεί να ονομάζεται, παρ’ ότι σήμερον τυγχάνει σύζυγος ετέρου προσώπου του κ. Ισιδώρου Κούβελου, Πρόεδρος του κόμματος που συνέστησε υπό την επωνυμία «Δημοκρατική Συμμαχία» είχε δηλώσει

12/03/2012

Ρ/Κ Αρχιεπίσκοπος Τήνου Νικόλαος: Ανοικτή Επιστολή σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης

«Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον, και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσιν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί». (Κορινθ. 13,2). Με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας δυστυχώς ακούσαμε από χείλη Ιεραρχών και Ιερέων, σε πολλά μέρη της Πατρίδας μας, κρίσεις και κατακρίσεις για τους μη Ορθοδόξους Χριστιανούς. Όλοι καταδικάστηκαν ως «αιρετικοί» και ως άτομα ή ομάδες ή και Εκκλησίες με τις οποίες δεν πρέπει η Ορθοδοξία να έχει καμία συνεργασία και ακόμη χειρότερο καμία συμπροσευχή «ίνα μη μιανθή» (Ιωαν. 18,28)!

12/03/2012

Ιδού ποιοι πιέζουν για τζαμί!

“Σοκ και δέος” προκαλούν τα στοιχεία έρευνας αμερικανικής εφημερίδας αναφορικά με τη συμπεριφορά των κρατών της Μ. Ανατολής απέναντι στους χριστιανούς. Την ώρα δηλαδή που απαιτούν από τις ευρωπαϊκές χώρες σεβασμό στον πολιτισμό τους και ανοχή σε οτιδήποτε προβλέπει η θρησκεία τους, ασχέτως του αν είναι ή όχι συμβατό με την παράδοση, τις αρχές και τις αξίες στη Δύση, τα ισλαμικά κράτη της Μέσης Ανατολής δεν επιφυλάσσουν παρόμοια συμπεριφορά στους… απίστους!

12/03/2012

Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ραφαήλ του Νεοφανούς στα Λαγυνά

Έχουμε την τιμή να σας γνωρίσουμε ότι, με την ευκαιρία της θεμελίωσης του νέου Ιερού Ναού των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, την Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 και ώρα 17.30 μ.μ., στον χώρο του Ιερού παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής, κάτω από τον Ιερό Ναό, θα υποδεχθούμε την Τιμία Κάρα του Αγίου νεοφανούς και ενδόξου Μάρτυρος ΡΑΦΑΗΛ του εν Λέσβω αθλήσαντος.

11/03/2012

Μνημόσυνο για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Χριστοδούλου του έν Πάτμω και με την ευκαιρία αυτή στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος τελέστηκε σήμερα Κυριακή Β’ Νηστειών 11 Μαρτίου, Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κυρού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

11/03/2012

Με κατάνυξη η Θεσσαλονίκη εόρτασε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα η Θεσσαλονίκη τίμησε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, όπως έχει καθοριστεί να εορτάζεται και κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την Β’ Κυριακή των Νηστειών. Με την συμμετοχή πλήθους πιστών τελέστηκε, το πρωί, πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Διοκλείας Καλλίστου και Λαγκαδά Ιωάννη και τον Επισκόπων Θεουπόλεως Παντελεήμονα και Θερμών Δημητρίου.

11/03/2012

“;Να μιμηθούμε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά”

Την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ιδιαιτέρως την Β΄ Κυριακή, η Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά την μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Οι γονείς του αγίου Γρηγορίου, Κωνσταντίνος και Καλή, διαπνέονταν από πνεύμα αγιότητας και σωφροσύνης, παρ’ όλο που ο κύκλος μέσα στον οποίο ζούσαν απαιτούσε έντονη κοσμική νοοτροπία. Ευγενείς στην καταγωγή και πλούσιοι, κατόρθωσαν να φέρουν στην Κωνσταντινούπολη ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που τους επέτρεψαν να ζήσουν άνετα. Ο Κωνσταντίνος ήταν τόσο αφοσιωμένος στο Θεό, που πολλές φορές, ακόμη μπροστά στον Αυτοκράτορα, προσευχόταν.

11/03/2012

Συγκινητική ανταπόκριση των πιστών και στη Νέα Ιωνία (VIDEO+ΦΩΤΟ)

Από τον περασμένο Δεκέμβριο που βρίσκεται σε εξέλιξη η δράση του ΣΚΑΪ, «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», και η συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κρήτης και τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου έχω βρεθεί αντιμέτωπος με την μαζική και εξόχως συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών. Άνθρωποι κάθε ηλικίας από τον ακριτικό Έβρο μέχρι και την πανέμορφη – και επί χρόνια δοκιμαζόμενη οικονομικά – Καστοριά, από το Νευροκόπι, το Σιδηρόκαστρο, τις Σέρρες και τη Δράμα μέχρι το Μεσολόγγι, την Πάτρα, την Καλαμάτα, την Κρήτη και την Ρόδο έχουν δείξει την αγάπη τους σε εκείνους που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

11/03/2012

Αθηνών Ιερώνυμος: Ενωμένοι μπορούμε να βοηθήσουμε την Κοινωνία που δοκιμάζεται (VIDEO+ΦΩΤΟ)

Νέο ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, για την ανάγκη συνεργασίας Πολιτείας-Εκκλησίας, έστειλε την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του Επισκόπου Θαυμακού Ιακώβου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Απευθυνόμενος στο νέο Επίσκοπο της Εκκλησίας και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε πόσα δημόσια κτήρια, όπως νοσοκομεία και ιδρύματα, ανεγέρθηκαν σε κτήματα που δώρισε το Μοναστήρι για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Πρωτεύουσας. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε την σημασία της ενότητας και της συνεργασίας όλων για το καλό της κοινωνίας.

11/03/2012

Η Πατερική μορφή του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά

Η σημερινή εορτή της Εκκλησίας μας είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες πατερικές της μορφές, στον άγιο Γρηγόριον Παλαμά, που με το θεολογικό του έργο αντιμετώπισε αποτελεσματικά κακόδοξες αντιλήψεις για την Ορθόδοξη διδασκαλία περί της θεότητος της αγίας Τριάδος, διαφυλάσσοντας έτσι τον πιστό λαό του Θεού στην υπόθεση της προσωπικής επιτεύξεως της εν Χριστώ σωτηρίας του.

11/03/2012

Πτυχία αγγλικών σε μαθητές των σχολέιων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιορδανία

Την Πέμπτη 8 Μαρτίου εδόθηκαν σέ 160 μαθητές και μαθήτριες πού φοίτουν στά σχολεία τού ημετέρου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιορδανία τα πτυχία τής αγγλικής γλώσσας όλων τών βαθμίδων από τόν πρόεδρο τού βρετανικού συμβουλίου κ. Μίτσελ Μίλαν.

11/03/2012

Παρουσίαση Μεγάλου Γεροντικού στην Κρήτη

Η Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης διοργάνωσε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Ακαδημίας παρουσίαση του μνημειώδους τρίτομου έργου του Γέροντος Μωϋσέως του Αγιορείτου υπό τον τίτλο: «Μέγα Γεροντικό Εναρέτων Αγιορειτών του Εικοστού Αιώνος 1901-2000». Το έργο παρουσιάζει μεγάλες μορφές του Αγιορειτικού Μοναχισμού, που διέλαμψαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα και αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ιστορική καταγραφή των σύγχρονων Πατέρων του Αγίου Όρους. Ο Γέρων Μωϋσής είναι από τους γνωστότερους και πολυγραφότερους σύγχρονους Μοναχούς της Αθωνικής Πολιτείας με πολυσχιδές συγγραφικό έργο.

10/03/2012

Συλλογή ρουχισμού στην Ι.Μ.Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

Σας ανακοινώνουμε ότι στις 18 Μαρτίου 2012 ημέρα Κυριακή από τις 10:00 π.μ. έως και 13:00 το μεσημέρι, η Ιερά μας Μητρόπολη, σε συνεργασία με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ θα πραγματοποιήσει συλλογή ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων και τροφίμων στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Δημητσάνας και στο χώρο του επισκοπείου Μεγαλοπόλεως επί της οδού Φιλοποίμενος & Σταθοπούλου.

10/03/2012

Τα “αναθέματα” του Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ

Το Συνοδικό της Ορθοδοξίας, περιλαμβάνεται στο λειτουργικό βιβλίο Τριώδιο και έχει τοποθετηθεί στο τέλος της ακολουθίας της Α’ Κυριακής των Νηστειών, γιατί την ημέρα αυτή (11 Μαρτίου του 843 μ.Χ.) θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της αυτοκράτειρας Θεοδώρας, η εορτή της Ορθοδοξίας εις ανάμνησιν του θριάμβου της Ορθοδόξου πίστεως, με την οριστική αναστήλωση και την τιμητική προσκύνηση των ιερών εικόνων.

10/03/2012

Σε κλίμα συγκίνησης η χειροτονία του Σαλώνων Αντωνίου (VIDEO+ΦΩΤΟ)

Σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα τελέστηκε το πρωί η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου κατά τη θεία λειτουργία που τελέστηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και με την συμμετοχή πλήθους Μητροπολιτών στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

10/03/2012

Τα ονομαστήρια του Μαραθώνος Μελίτωνα

Στις 9 Μαρτίου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων των εν τη λίμνη της Σεβαστείας μαρτυρησάντων. Στη χορεία αυτή των μαρτύρων οι οποίοι μαρτύρησαν το 320μ.Χ. συγκαταλέγεται και ο Άγιος Μελίτων, στρατιώτης και αυτός, όπως και όλοι τους.

10/03/2012

Με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά στον Λαγκαδά

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τρίτης ημέρας του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά-Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης με θέμα: Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαµάς. Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ, το οποίο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ της Αγγλίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και άλλους ακαδημαϊκούς φορείς.

09/03/2012

Διεθνές Συνέδριο: Θεολογικές Σπουδές και Οικουμένη

Ένα ενδιαφέρον θεολογικό και επιστημονικό διεθνές συνέδριο, με θέμα “Θεολογικές Σπουδές και Οικουμένη”, διοργανώνεται με πρωτοβουλία και ευθύνη του Τμήματος Θεολογίας του Παντεπιστημίου Αθηνών, το διήμερο 12-13 Μαρτίου, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πεντέλη. Εκ των βασικών ομιλητών ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Καθ.Μάριος Μπέγζος, με θέμα “Η Θεολογική Εκπαίδευση στη διακονία της Οικουμενικής Ορθοδοξίας” καθώς και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας, με θέμα ομιλίας, “Οι Πατερικές Σπουδές ως συμβολή της Ορθόδοξης Παράδοσης στη σύγχρονη Οικουμενική Κίνηση”.

09/03/2012

Χειροτονία Διακόνου στον Ι.Ν.Προφήτου Ηλιού Norwood Αυστραλίας

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας 4 Μαρτίου, έλαβε χώρα εις τον Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στο Νόργουντ της Νοτίου Αυστραλίας, η εις τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης Χειροτονία του νεαρού Μιχαήλ Ψαρομμάτη. Ο κ. Μιχαήλ Ψαρομμάτης είναι τό πέμπτο παιδί του π. Σταύρου Ψαρομμάτη, Ιερατικώς προϊσταμένου του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Νόργουντ καί της πρεσβ. Κυριακής Ψαρομμάτη. Προ διετίας ενυμφεύθει την νεαρή Σταυρούλα Ψωράκη, η οποία τον ενεθάρρυνε στην πραγματοποίηση του ιερού πόθου του.

09/03/2012

Λέρου Παϊσιος: Σήμερα είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε

Με πατριωτικό ενθουσιασμό και θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 η 64η επέτειος της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα. Βάσει του προγράμματος που εκδόθηκε υπό του Δήμου Λέρου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, τις Αρχές και τους φορείς του νησιού, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Δευτέρα 5 Μαρτίου, με γενικό σημαιοστολισμό των δημοσίων κτιρίων, καταστημάτων, οικιών, ναυλοχούντων πλοίων, κλπ.

09/03/2012

Η Πανήγυρις των Αγίων Τεσσαράκοντα στη Λάρισα

Με μεγάλη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Λάρισα η πανίερος μνήμη των Αγίων ενδόξων Τεσσαρά-κοντα Μαρτύρων, που μαρτύρησαν στην παγωμένη λίμνη της Σεβαστείας.Επίκεντρο της εορτής ο μεγαλώνυμος Ιερός Ναός των Αγίων, στην Λάρισα, μία από τις παλαιότερες ενορίες της πόλεως με μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

09/03/2012

Συνεργασία Εκκλησίας-Υπ.Άμυνας-ΣΚΑΪ

Στη διάθεση της Εκκλησίας θέτει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα 27 στρατιωτικά πρατήρια, για τη συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων από τους ένστολους και το πολιτικό προσωπικό, που τα επισκέπτονται. «Η ανταπόκριση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται σε μία στιγμή κατά την οποία η δημοσιονομική συγκυρία ασκεί μεγάλη πίεση πάνω τους, παρ’ όλα αυτά, όπως διαχρονικά έχει αποδειχθεί, oι Ένοπλες Δυνάμεις έχοντας σαν οδηγό το εθνικό καθήκον δεν αφήνουν σε δεύτερη μοίρα το κοινωνικό καθήκον τους», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσφωνώντας τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, στο Πεντάγωνο.

09/03/2012

Φθιώτιδος Νικόλαος: Να εκποιηθούν τα τιμαλφή για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου

Να καταγγείλει η Ιερά Σύνοδος με καθαρό λόγο στον Ελληνικό λαό την εις βάρος του και με πρόφαση την οικονομική κρίση εξασφάλιση των διεθνών συμφερόντων . Αναμένει ο λαός τον λόγο της Εκκλησίας. Πολύ ικανοποίησε η δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου κατά την ημέρα της Ορθοδοξίας. Εις την αρχή της κρίσεως η Εγκύκλιος της Ιεραρχίας ετάραξε τον πολιτικό κόσμο και εστήριξε τον λαό. Υπάρχει ανάγκη δια νέας εγκυκλίου της Ιεραρχίας να ανακοινωθούν οι θέσεις της Εκκλησίας δια να στηριχθεί ο δεινοπαθών λαός.

09/03/2012

H ευλογία ως ανθρώπινη ικανοποίηση στην Ιεραποστολή

Με αφορμή την εβδομάδα προσευχής για την Ιεραποστολή προκλήθηκα να γράψω κάτι εμπειρικό. Πού όμως να βρω την εμπειρία Ιεραποστολής; Οπότε δεν έχω ένα καθαρά “Ιεραποστολικό” κείμενο αλλά κάτι που τελειώνει στην Ταϊλάνδη. Αυτό βέβαια όταν Ιεραποστολή σημαίνει μόνο Αφρική, Ασία και Κεντρική Αμερική.Ιερά αποστολή στην καρδιά της Αμερικής, στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας, στην Νέα Υόρκη. Ο μισόκαλος διάβολος φθόνησε το ιερό έργο που γινόταν προς σωτηρία ψυχών και στη Μονή παρουσιάστηκε έλλειψη κληρικών – εφημερίων, για το Καθολικό και τα Μετόχια της.

09/03/2012

Why did Christ have to die for us?

In order to understand the importance of Christ’s sacrifice, one must know the reason for His coming into the world. In accordance to Holy Scriptures, man was formed by God out “of the dust of the earth, and breathed upon his face the breath of life and the man became a living soul”

09/03/2012

Συνέχιση Διεθνούς Συνεδρίου στο Λαγκαδά

Οι εργασίες της τρίτης ημέρας του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά-Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης 
με θέμα: “Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαµάς- Η θεολογική και Φιλοσοφική Σημασία του έργου του”, που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης θα συνεχιστούν την Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012, στην αίθουσα “Πατριάρχης Βαρθολομαίος” της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών “Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος” στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

09/03/2012

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στην Κόρινθο για τους Β΄ Χαιρετισμούς

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου ε. ε. στην Ακολουθία των Β’ Χαιρετισμών, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, στις 6.00 μ. μ., θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος και θα ομιλήσει επίκαιρα.

08/03/2012

Ανακοινωθέν της Εκκλησίας για την οικονομική κρίση

Εκτενές ανακοινωθέν όπου παρατίθενται στοιχεία για το φιλανθρωπικό έργο της προς ανακούφιση του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού, αριθμητικά στοιχεία για τη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας, μομφές προς το ελληνικό κράτος και τους κυβερνώντες εξέδωσε η Ιεραρχία.

08/03/2012

Το ανακοινωθέν της δεύτερης συνεδρίασης της Συνόδου της Ιεραρχίας

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012, στη δεύτερη έκτακτη Συνεδρία Της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

08/03/2012

Νέοι Επίσκοποι Σαλώνων και Θαυμακού (VIDEO+ΦΩΤΟ)

Στην εκλογή δυο νέων βοηθών επισκόπων που θα υπάγονται στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προχώρησε σήμερα η Ιεραρχία. Νέος Επίσκοπος Σαλώνων εξελέγη  ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Αβραμιώτης, γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ με 48 ψήφους. Νέος Επίσκοπος Θαυμακού εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Μπιζαούρτης, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη με 37 ψήφους.

08/03/2012

Μια ποιμαντική επίσκεψη στις φυλακές της Βηθλεέμ

 

Έχοντας στη καρδιά και στο μυαλό μας την προτροπή Του, αποφασίσαμε -μία μικρή ομάδα κληρικών και λαϊκών- να επισκεφθούμε τις φυλακές της Βηθλεέμ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας των Νηστειών. Διανύουμε την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής, που είναι περίοδος προσευχής, νηστείας, μετανοίας, ελεημοσύνης.

08/03/2012

Το Βατικανό και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέθεσαν “για πρώτη φορά” το Βατικανό σε έναν κατάλογο κρατών τα οποία χαρακτηρίζουν δυνητικά ευάλωτα σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος, όπως αναφέρεται σε μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία δόθηκε χθες στην δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

08/03/2012

Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ.Πολυανής και Κιλκισίου

Με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια τελέστηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιλκίς ο β’ κατανυκτικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής & Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, με την συμμετοχή των ιερέων της Ι. Μητροπόλεως και πλήθος ευσεβών πιστών.

08/03/2012

Ικετευτική αναφορά προς την Ιερά Σύνοδο

Ατενίζοντες με αγωνία την κατάσταση, η οποία επικρατεί σήμερα στον εκκλησιαστικό χώρο, αισθανθήκαμε την ανάγκη να απευθυνθούμε στην Ιερά Σύνοδο, δηλ. στην Ανώτατη Εκκλησιαστρική Αρχή της Εκκλησίας μας, με τήν από 22.02.2012 αναφορά μας, και να εκφράσουμε την αγωνία της ψυχής μας. Το περιεχόμενο της αναφοράς μας εκοινοποιήσαμε καί πρός όλους τους εν Χριστώ Αδελφούς μας Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος διά του ηλεκτρονικού των ταχυδρομείου.

08/03/2012

Με μεγαλοπρέπεια η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Τεργέστη

Mε βυζαντινή ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Τεργέστη Ιταλίας. Για πρώτη φορά, έπειτα απο 250 χρόνια παρουσίας των Ελλήνων στο μεγάλο αυτό λιμάνι της Αδριατικής. Με τις ευχές και τις πατρικές ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ.κ. Γενναδίου, τελέσθηκε δημόσια η λιτανεία των ιερών εικόνων στους δρόμους της πόλεως, μετά απο πρωτοβουλία του Ιερατικώς Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Τεργέστης, αρχιμανδρίτου π. Γρηγορίου Μηλιάρη, σε συνεργασία με τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ιερού Ναου Αγ. Σπυρίδωνος της Κοινότητας των Σέρβων Ορθοδόξων Πρωτοπεσβυτέρου π. Rasko Radovic.

08/03/2012

Παρουσίαση του βιβλίου του π. Βασιλείου Θερμού “Άνθρωπος μόνος και μπερδεμένος ψάχνει”

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στα πλαίσια του «Σεμιναρίου Ορθοδόξου Θεολογίας» που φιλοξενεί εδώ και δύο χρόνια, πραγματοποιεί την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 και ώρα 20:00, την παρουσίαση του βιβλίου του π. Βασιλείου Θερμού με τίτλο «Άνθρωπος μόνος και μπερδεμένος ψάχνει» και του περιοδικού «Ψυχής Δρόμοι», το οποίο αποσκοπεί στη συνάντηση της Θεολογίας-Ποιμαντικής με την Ψυχιατρική-Ψυχανάλυση.

08/03/2012

Αφιέρωμα στην Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα

Η 7η Μαρτίου του 1948 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Είναι η μέρα που τα νησιά μας, τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της εθνικής ολοκλήρωσης, από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, γίνονται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας.

07/03/2012

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας

Οι εργασίες για τη στερέωση-αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας δρομολογήθηκαν μεν τεχνικο-διοικητικά με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού (ΥΠ.ΠΟ.Τ). Οι λειτουργικές ανάγκες της Ενορίας θα εξυπηρετούνται προσωρινά στο απέναντι κτήριο των ισόχρονων- ιστορικών Εκπαιδευτηρίων της πόλης. Οι προεργασίες ξεκίνησαν, εμπνέοντας ελπίδα στην ιστορική πόλη και γενικότερα στην περιοχή, για την απόδοση του οφειλόμενου χρέους προς ένα ιστορικό μνημείο-σύμβολο της πόλης και της Παιονίας.

07/03/2012

VIDEO: O Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος διαβάζει το Ανακοινωθέν της ΙΣΙ

O Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος ανέγνωσε, ως εκπρόσωπος Τύπου της ΙΣΙ, το Ανακοινωθέν της πρώτης συνεδρίασης της Συνόδου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

07/03/2012

Γεν.Γραμματέας Θρησκευμάτων: “Καμία ανατροπή στο ζήτημα των αποσπάσεων”

“Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα αναφορικά με όσα θεσπίστηκαν και ισχύουν με το νόμο 4038/2012 για τις αποσπάσεις υπαλλήλων σε εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα”, διαβεβαιώνει μέσω του Amen.gr ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.

07/03/2012

Ανακοινωθέν Συνόδου Ιεραρχίας Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012, σε έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

07/03/2012

Εδέσσης Ιωήλ: “Η κρίση έφερε μια διασάλευση της κοινωνικής ζωής του τόπου μας”

Στην κρίση και τις πολυποίκιλες διαστάσεις και προεκτάσεις της αναφέρθηκε στην ομιλία του, με θέμα “Η Εκκλησία μπροστά στην κρίση του τόπου μας”, ο βασικός εισηγητής στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσφορά της Εκκλησία. Έκανε μάλιστα αναλυτική περιγραφή του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας καθώς και των φόρων που καταβάλουν τα Εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ.

07/03/2012

Προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου ενώπιον της Ιεραρχίας

Η Πρόνοια του Τριαδικού Θεού μας συγκέντρωσε και πάλι, ως μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας. Μας δίδεται έτσι η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε, να συναντήσει ο ένας τον άλλον αδελφό του αλλά και να προσφέρουμε συγχρόνως τον πνευματικό μας οβολό σε καιρούς δυσχερείς

07/03/2012

Διημερίδα για την Ορθοδοξία στη Γερμανία

Το διήμερο 2-3 Μαρτίου 2012 έλαβε χώρα στο Bensheim της Γερμανίας το 56ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διομολογιακής Έρευνας με θέμα «Ορθοδοξία και Νεοτερικότητα». Οργανωτής του συνεδρίου ήταν το Ινστιτούτο Διομολογιακής Έρευνας του Bensheim (Konfessionskundliches Institut Bensheim- www.ki-bensheim.de). Περισσότεροι από 30 Ορθόδοξοι, Ρωμαιοκαθολικοί και Προτεστάντες θεολόγοι και ιστορικοί εξέτασαν το ζήτημα της αναστροφής της Ορθοδοξίας με τις προκλήσεις της Νεοτερικότητας και τη συμμετοχή της στον οικουμενικό διάλογο. Ας σημειωθεί ότι το προηγούμενο ανάλογο συνέδριο του Ινστιτούτου με θεματική αποκλειστικά αφιερωμένη στην Ορθοδοξία είχε λάβει χώρα πριν από 17 χρόνια.

07/03/2012

Κόλπο για τη δήμευση περιουσίας

Κερκόπορτα για την υφαρπαγή ιδιωτικών εκτάσεων ανοίγουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την κόντρα για τα φωτοβολταϊκά που θέλει να εγκαταστήσει η Εκκλησία της Ελλάδος στην Πεντέλη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι «αμφισβητεί την κυριότητα που προβάλλει η Ι.Μ. Πεντέλης, που διαχειρίζεται την έκταση ως δημόσιο διακατεχόμενο δάσος».

07/03/2012

“Νάρκη” (;) στις αποσπάσεις στα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση του το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προχωρά στην ανάκληση της μόλις πρόσφατα ψηφισθείσης ρύθμισης για την απόσπαση υπαλλήλων στα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα. Συγκεκριμένα με τροπολογία που κατατέθηκε στις 29 Φεβρουαρίου στο σχέδιο νόμου «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» και υπογράφεται από τους συναρμόδιους Υπουργούς φαίνεται να εξαιρούνται μόνον οι αποσπάσεις κληρικών σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού αλλά όχι και οι αποσπάσεις στα εδρεύοντα εντός Ελλάδος Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα και φορείς (δηλαδή στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, στην Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και στη Ριζάρειο Σχολή) που είχαν εισαχθεί με το νόμο 4038/2012(άρθρο 9 παρ.4), που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Φεβρουαρίου 2012.

07/03/2012

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Βενιζέλου-Αρχιεπισκόπου

Την πρόθεση της Εκκλησίας να προχωρήσει σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Πεντέλη, συζήτησαν νωρίτερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο σε συνάντηση που είχαν στην Αρχιεπισκοπή, όπως μετέδωσε ο Ρ/Σ ΣΚΑΪ.

06/03/2012

Ομιλία για την Αγία Σοφία Κλεισούρας

Με την σεπτή αρχιερατική ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ Ανθίμου θα πραγματοποιηθεί στον υπό ανέγερση μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στην περιοχή Κηφισίας Θεσσαλονίκης πνευματική εποικοδομητική ομιλία με θέμα, “Η αγία Σοφία της Κλεισούρας, μια νέα πόντια αγία”.Ομιλητής θα είναι ο Πανοσιολογιώτατος καθηγούμενος της ιεράς σκήτης του Τιμίου Προδρόμου Βεροίας, Αρχιμανδρίτης Πορφύριος ο οποίος έχει από παλιά ασχοληθεί με το θέμα της νεοφανούς αγίας και έχει συγγράψει και το σχετικό βιβλίο περί του βίου και της πολιτείας της. Στον ιερό ναό φυλάσσεται και ιερό λείψανο της αγίας Σοφίας το οποίο θα παρατεθεί σε προσκύνηση για ευλογία του πιστού λαού της Θεσσαλονίκης. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου στίς 7 μμ κατά την διάρκεια της ακολουθίας της δεύτερης στάσης των χαιρετισμών αντί θείου κηρύγματος.

06/03/2012

Η εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας στα Ιεροσόλυμα (VIDEO+Photos)

Η εορτή της μνήμης της αναστηλώσεως των Αγίων Εικόνων εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, συμφώνως προς την προσκυνηματικήν τάξιν και την λοιπήν τυπικήν διάταξιν αυτού την Α’ Κυριακήν των Νηστειών, την και της Ορθοδοξίας, την 20ην Φεβρουαρίου/4ην Μαρτίου 2012. Ούτω κατ’ αρχάς το Σάββατον αφ’ εσπέρας την 13.45 μ.μ. ανεγνώσθη η Θ’ ώρα εις τον μοναστηριακόν ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

06/03/2012

Η Κέρκυρα τίμησε με λαμπρότητα την εορτή της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, εξ αφορμής και της παρουσίας στο νησί του λειψάνου της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, η οποία αναστήλωσε τις εικόνες, εορτάστηκε στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης, όπου βρίσκεται τεθησαυρισμένο το λείψανο της Αγίας Θεοδώρας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού το απόγευμα του Σαββάτου 3 Μαρτίου 2012, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως για την σημασία της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης στη ζωή του κόσμου.

06/03/2012

Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος στο Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει, από την Δευτέρα 12/3/2012 έως και την Παρασκευή 6/4/2012, ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Άγιον Όρος. Γίνεται αναφορά στην ιστορία του Άθωνα, στο παρελθόν και στο παρόν της Βυζαντινής Μοναστικής Πολιτείας και επιχειρείται να φωτιστεί το μέλλον της. Παρουσιάζονται το κάθε ένα από τα 20 μοναστήρια του Αγίου Όρους, καθώς και οι Αθωνικές Σκήτες, τα Καθίσματα και τα Αγιάσματα. Ειδική αναφορά γίνεται στο Καθολικό καθώς και στα κειμήλια κάθε Ιεράς Μονής.

06/03/2012

7Η Συνεδρία Ειδικής Σχολής Καταρτίσεως Στελεχών Κατηχήσεως Ι.Μ.Κορίνθου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3/3/2012 η 7η συνάντηση των Στελεχών Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στην Κροκίδειο Αίθουσα. Κύριος ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Μπιθαράς, Θεολόγος, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Κορίνθου ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Εισαγωγή των παιδιών στα μυστήρια της Εκκλησίας».

06/03/2012

Η Εξωτερική Ιεραποστολή στον κόσμο σήμερα

Η ημερίδα ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 4 Μαρτίου, (Κυριακή της Ορθοδοξίας) με τρισαρχιερατική Θ. λειτουργία στον κατάμεστο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μαρούσι. Συλειτούργησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Έγγρας κ. Πορφύριος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, συμπαραστατούμενοι από πρεσβυτέρους και διακόνους. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και την καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών εικόνων, η ημερίδα συνεχίσθηκε στην αιθουσα τελετών του Δήμου Αμαρουσίου, παρόντος του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γεωργίου Πατούλη, του Προξένου Μαδαγασκάρης και πλήθους κόσμου.

06/03/2012

Επίτιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών ο Περγάμου Ιωάννης

Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας αναγορεύθηκε με σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του εν λόγω Τμήματος ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, Ακαδημαϊκός.Αυτή την εξαιρετική τιμητική διάκριση προς τον Μητροπολίτη Περγάμου, κορυφαία προσωπικότητα των Θεολογικών Γραμμάτων και πρώην Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, εισηγήθηκε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

06/03/2012

Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Κάλυμνο

Βάσει του προγράμματος που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολις, ο Μητροπολίτης Καλύμνου λειτούργησε στον ι. μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού και ετέλεσε την τελετή της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων και κήρυξε τον θείο λόγο: Κυριακή της Ορθοδοξίας, και η επί γης στρατευομένη του Χριστού Εκκλησία, από περάτων έως περάτων της Οικουμένης, διατρανώνει με ύμνους και ωδές πνευματικές το μεγάλο γεγονός της Αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων, αναφωνούσα: «Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξεν».

06/03/2012

Επαναπατρίζονται στην Κύπρο τοιχογραφίες του Αγίου Ευφημιανού

 

Έκλεισε την Κυριακή στο Ίδρυμα Menil, στο Χιούστον του Τέξας, η έκθεση των  περίφημων τοιχογραφιών (13ος αιώνας) από το εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού (Θεμωνιανού) στην κατεχόμενη Λύση, το οποίο  πριν από το 1974 κηρύχθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε μνημείο του Πίνακα Β’.

 

06/03/2012

Εκδήλωση για την Ιεραποστολή στο Μαρούσι

Το σημαντικό ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η εκκλησία αναπτύχθηκε ανήμερα της μεγάλης γιορτής για την Ορθοδοξία στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου.

05/03/2012

«Ημέρα Ορθοδόξου Νεολαίας» στη Μητρόπολη Ιταλίας (FOTO + VIDEO)

Η «Ημέρα προσευχής υπέρ της Ορθοδόξου Νεότητος εν Ιταλία και Μελίτη» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία, με τη συμμετοχή πολλών νέων, μαθητών και φοιτητών, από τη Βενετία και την ευρύτερη περιοχή, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου.

05/03/2012

Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Αλεξάνδρεια

Την Κυριακή, 4η Μαρτίου ε.ε, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντων των Θεοφιλ.Επισκόπων Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας και Νιτρίας κ.Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, κατά την διάρκεια της οποίας εχειροτόνησε εις Πρεσβύτερον τον Ιερολ.Διάκονο κ.Απόστολο Τριφύλλη, Διευθυντή της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας.

05/03/2012

Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Ιερό Νησί της Πάτμου

Με ιδιαίτερη κατάνυξη εόρτασε η Ιερά Πάτμος την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Τελέσθηκε Αγρυπνία εις την Γεραρά Μονή του Θεολόγου κατά το Πατμιακόν τυπικόν, Μέγας εσπερινός και Όρθρος Χοροστατούντος εκ του Παραθρονίου του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου καί Πατριαρχικου Εξάρχου Πάτμου Αρχιμανδρίτη κ. Αντίπα. Κατά το τέλος της Δοξολογίας επισυνάφθει η ειδική ακολουθία επί τη αναστηλωση των εικόνων κατά το τυπικό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

05/03/2012

H ΔΙΣ απεδέχθη την παραίτηση του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου από τους διαλόγους

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

05/03/2012

Γ.Γ.Θρησκευμάτων : Λαϊκίστικες κραυγές τα περί διακοπής μισθοδοσίας του κλήρου

Σημεία συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, στην εκπομπή «Κάθε μέρα νέα μέρα» του Ρ/Σ της Εκκλησίας, με αφορμή την 1η συνάντηση εργασίας με θέμα: «Πολιτεία και Εκκλησία: σχέσεις συνεργασίας σε μια εποχή κρίσης»

05/03/2012

Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Βέλγιο

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήµων, µε συλλειτουργούντας αρχιερείς, τον Πανιερώτατον Αρχιεπίσκοπο κ. Σίµωνα (αρχιερεύς του Πατριαρχείου Μόσχας στο Βέλγιο) και τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σινώπης κ. Αθηναγόρα (βοηθόν του Μητροπολίτου Βελγίου) και Νεαπόλεως κ. Πορφύριο (Διευθυντή του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου παρά τη Ευρζπαική Ενώση) και 17 ιερείς και 6 διακόνους όλων των διαφόρων δικαιοδοσιών που υπάρχουν στο Βέλγιο, ήτοι Ελήνων, Ρώσσων, Σέρβων, Ρουµάνων, Βουλγάρων, Γεωργιανών, Ουκρανών και Βέλγων.

05/03/2012

Λαμπρό εορταστικό διήμερο στην Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων Καλαμπάκας

Πανηγυρικώς ετελέσθη και φέτος ο εορτασμός της μνήμης των Αγίων Θεοδώρων στη φερώνυμη Ιερά Μονή της Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων. Πλήθος πιστών συνέρρευσε στην Ιερά Μονή τόσο κατά την παραμονή της εορτής, όσο και ανήμερα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, συμπαραστατούμενος από πλήθος ιερέων της Μητροπόλεως, χοροστάτησε τόσο κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό το απόγευμα της Παρασκευής, όσο και κατά τη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής, καθώς και κατά τον μεθεόρτιο Εσπερινό.

05/03/2012

Δεύτερος Κατανυκτικός Εσπερινός στο Αίγιο

Με ιδιαίτερη κατάνυξη πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης στο Αίγιο, ο δεύτερος Κατανυκτικός Εσπερινός την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012. Παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Αμβρόσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ Θεόκλητος, ο οποίος χοροστάτησε, πολλοί κληρικοί της επαρχίας Αιγιαλείας και πλήθος πιστών. Τους ύμνους απέδωσε με μελωδική ιεροπρέπεια η Βυζαντινή Χορωδία Αιγίου υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου κ. Φιλίππου Οικονόμου.

05/03/2012

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι (ΦΩΤΟ)

Παρουσία πλήθους πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από την Ελλάδα και την Ευρώπη εορτάστηκε στην Ιερά Καθέδρα του Οικουμενικού Θρόνου, το σεπτό Φανάρι, η Κυριακή της Ορθοδοξίας εις ανάμνηση της Αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στην οποία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Προύσης Ελπιδοφόρος.

04/03/2012

Στο Βόλο την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε στον Βόλο, με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία τιμάται ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας επί των αιρέσεων και η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων.

04/03/2012

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Αθήνα στη σκιά της κρίσης

Με την σκέψη στον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο από την οικονομική κρίση η Εκκλησία της Ελλάδος εόρτασε με ιεροπρέπεια και σεμνότητα την Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που λειτουργεί ως Καθεδρικός Ναός της πόλεως των Αθηνών.

04/03/2012

Κουρά Μοναχού από τον Λαγκαδά Ιωάννη

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως ετελέσθη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Σοχού , το Σάββατο 3 Μαρτίου ε.έ., η κουρά του Δοκίμου μοναχού Ευάγγελου Αθανασιάδη. Την κουρά ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ.Ιωάννης, ο οποίος έδωσε στον νέο Μοναχό το όνομα Ευλόγιος (μνήμη του Αγίου στις 5 Μαρτίου). Στην συγκινητική τελετή, που ετελέσθη στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, παρέστησαν οι Αδελφοί της Ιεράς Μονής, οι γονείς του π. Ευλογίου, καθώς και τα αδέλφια του, συγγενείς και φίλοι από τον Σοχό αλλά και από τις γύρω περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης.

04/03/2012

Με λαμπρότητα η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Αργολίδα

Πανηγυρικά εορτάστηκε σήμερα η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας ,η εορτή της Αναστήλωσης των ιερών εικόνων, στην Αργολίδα όπου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου στο Αργος χοροστάτησε της θείας λειτουργίας ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλινίκος παρουσία κλήρου και λαού . Στο τέλος της θείας λειτουργίας έγινε η λιτάνευση των ιερών εικόνων και του λειψάνου του Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους και πολιούχου της πόλεως. Να σημειωθεί πως στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου είναι ιερέας ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Γεώργιος Σελλής πρόεδρος του ΙΣΚΕ. Παρών και ο βουλευτής Αργολίδος ο κ. Ιωάννης Ανδριανός.

04/03/2012

Κυριακή της Ορθοδοξίας

 

Η Εορτή της Ορθοδοξίας καθιερώθηκε το 842, με αφορμή την νίκη της ορθής πίστεως (ορθής δόξας > ορθής γνώμης > Ορθοδοξίας), για το θεανθρώπινο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και για τη τιμή στους αγίους μας διά των αγίων εικόνων. Σταδιακά όμως, η εορτή επεκτάθηκε αποκτώντας ιδιαίτερη σημασία, με την έννοια ότι, άρχισε να αποτελεί ανάμνηση της νίκης της Ορθοδοξίας εναντίον κάθε μορφής κακοδοξίας, δηλαδή της κάθε αιρέσεως, και γενικότερα, περιφανή νίκη της Εκκλησίας κατά των ποικίλων αυτής εχθρών.

04/03/2012

Τρεις συλλήψεις για τη ληστεία στην Ι.Μ. Γωνιάς

Περισσότερα από εκατόν είκοσι δακτυλίδια, χρυσούς σταυρούς και κοσμήματα, που χρησιμοποιούνταν ως τάματα στην Ιερά Μονή της Γωνιάς στο Κολυμπάρι, κατηγορούνται ότι έκλεψαν τρεις Ελληνες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων.

03/03/2012

Κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Ορεστιάδα

Κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί οι εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις «Θεοδώρεια 2012», που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, προς τιμήν των πολιούχων της Νέας Ορεστιάδος Αγίων Θεοδώρων Τήρωνος και Στρατηλάτου.

03/03/2012

Τι συζήτησαν Νταβούτογλου-Οικουμενικός Πατριάρχης (VIDEO)

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο κ.Νταβούτογλου έφτασε στο Φανάρι, συνοδευόμενος από στενούς συνεργάτες του, λίγο μετά τις τις 16:40 το απόγευμα και παρέμεινε περισσότερο από μια ώρα.

03/03/2012

Βαρθολομαίος: Πολύτιμη η συμμετοχή του Μεσσηνίας στους Διαλόγους (VIDEO)

Την πολύτιμη συνεισφορά του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου στους διαλόγους με τους ετεροδόξους επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την συνάντηση που είχαν το πρωί του Σαββάτου στο Φανάρι. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος θα συμμετάσχει στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία την Κυριακή της Ορθοδοξίας, επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη με ολιγομελή όμιλο προσκυνητών από την Καλαμάτα.

03/03/2012

Και δεύτερη Ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, στον Μητροπολιτικό Ι.Ν.Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως

Σε έναν κατάμεστο Ναό από πλήθος κόσμου εργαζομένων, μαθητών και νέων της Τριπόλεως, τελέστηκε και την φετινή χρονιά, η δεύτερη Ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012.

03/03/2012

Πρώτοι Χαιρετισμοί στον Άγιο Νικόλαο Ναυπλίου

Με κάθε λαμπρότητα ξεκίνησαν σήμερα οι χαιρετισμοί στην Υπεράγια Θεοτόκο ,όπως άλλωστε αρμόζει στον πανέμορφο ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο, παρουσία πάρα πολλών πιστών ,που τις δύσκολες ημέρες που περνά η πατρίδα μας όλοι σπεύδουν να προσευχηθούν στην Παναγία. Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή ναό που οικοδομήθηκε το 1713 από τον προβλεπτή του ενετικού στόλου , τον Αυγουστίνο Σαγρέδο , όπως μαρτυρά και η επιγραφή στην είσοδο του ναού.Την πρώτη στάση των χαιρετισμών διάβασε ο ιερέας του ναού πατέρας Κυριακός.

03/03/2012

Η Ορεστιάδα τιμά τους πολιούχους της Αγίους Θεοδώρους (Φώτο)

«Θεοδώρεια» είναι ο τίτλος των θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται με την ευκαιρία του εορτασμού των Πολιούχων της Νέας Ορεστιάδος Αγίων Θεοδώρων, από την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.

03/03/2012

Ο νέος ηγούμενος της Μονής Χρυσοβαλάντου ομιλεί στον «Εθνικό Κήρυκα»

ΒΟΣΤΩΝΗ.- Το πρώτο του μήνυμα μέσω του “Εθνικού Κήρυκα” στέλνει στην Ομογένεια και ιδιαίτερα στους ανθρώπους της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, ο νέος της ηγούμενος, Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής, προγραμματίζει να αφιχθεί στη Νέα Υόρκη εντός του Μαρτίου, όπως δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στον “Εθνικό Κήρυκα”, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε μεταβεί για να πάρει την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τον επίσημο διορισμό του .Είπε χαρακτηριστικά πως “στέλνω σε όλους την αγάπη μου και τον σεβασμό μου, εύχομαι να έχομε καλή Τεσσαρακοστή και με τη χάρη του Θεού να εορτάσουμε όλοι μαζί το Άγιο Πάσχα”.

03/03/2012

Πρώτη επίσκεψη Τούρκου ΥπΕξ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Amen.gr o κ.Νταβούτογλου θα περάσει την πόρτα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αργά το μεσημέρι του Σαββάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας θα επισκεφθεί την έδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας και θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

02/03/2012

Συνέδριο για το Περιβάλλον στο Cape Town της Ν.Αφρικής

Σε ένα όμορφο περιβαντολογικό κέντρο, σε φυσικό χώρο (GOEDGEDACHT), 100 περίπου χιλιόμετρα από το Κέϊπ Τάουν (έδρα της γνωστής Μητρόπολης Καλής Ελπίδος που ηγείται ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Σέργιος Κυκκώτης), με τις Πατριαρχικές ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τετραήμερο συνέδριο για το Περιβάλλον με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Θρησκειών για να δούμε τις ευθύνες μας για τη προστασία της Δημιουργίας του Θεού, για τη προστασία και την επιβίωση του Πλανήτη μας.

02/03/2012

Έρανος για την Ελλάδα

 

Με την είσοδό μας εις την ιερή και κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, σας εύχομαι Καλό Στάδιο και με ειρήνη και κατάνυξη να διέλθουμε την περίοδο αυτή και με χαρά να αξιωθούμεν να εορτάσουμε τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

02/03/2012

Αρχίζει η αποκατάσταση της Παναγίας Χιλιαδούς στη Β.Έυβοια

Μετά πολλής χαράς ανακοινώνεται στο ευσεβές πλήρωμα της Τοπικής μας Εκκλησίας ότι, Χάριτι Θεού, αρχίζουν –εντός ολίγου- οι εργασίες για την αποκατάσταση της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας της Χιλιαδούς, της οποίας η ονομασία οφείλεται στην παράδοση που την θέλει να είναι η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Βυζαντινή Αυτοκράτειρα Θεοδώρα (500-548 μ.Χ.) γιορτάζοντας τη νίκη κατά των πειρατών.

02/03/2012

Το Μήνυμα της Ορθοδοξίας από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος (VIDEO)

Μήνυμα για την Κυριακή της Ορθοδοξίας απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, το οποίο θα αναγνωσθεί κατά την Θεία Λειτουργία της Α΄ Κυριακής των Νηστειών σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Τοπικής Εκκλησίας.

02/03/2012

Ο Αιτωλίας Κοσμάς προτείνει την επιστροφή στην γεωργία

Ποιμαντορική εγκύκλιο εξέδωσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς και με την οποία επισημαίνει την σημερινή αναγκαιότητα της ενασχόλησης με τους πρωτογενείς τομείς της οικονομίας, την γεωργία και την κτηνοτροφία και προτρέπει τους χριστιανούς να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης, που παραμένει χέρσα και ακαλλιέργητη.

02/03/2012

Η Ακολουθία των Χαιρετισμών στη Λευκάδα

Κάνουμε γνωστό στους ευσεβείς Χριστιανούς ότι κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κάθε Παρασκευή και ώρα 5.00 μ.μ. θα τελείται η ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι Καρυάς.

02/03/2012

Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στο περιοδικό “Θεολογία”

Το νέο τεύχος του περιοδικού «Θεολογία» (τόμος 82, τεύχος 4, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2011) είναι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Έναν αιώνα μετά την κοίμησή του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης παρουσιάζει το εκπληκτικό φαινόμενο μιας θαυμαστής αντοχής και μιας αύξουσας βιβλιογραφίας γύρω από το πρόσωπο και το έργο του. Η έρευνα στρέφεται τώρα και στις μεταφράσεις που εκπόνησε ο Παπαδιαμάντης, οι οποίες φωτίζουν και διευρύνουν την εργογραφία του.

02/03/2012

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Η σημερινή Κυριακή, η πρώτη της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι γνωστή ως Κυριακή της Ορθοδόξιας. Εορτάζουμε την αναστήλωσι των αγίων και σεπτών εικόνων, η οποία έγινε από τους αειμνήστους αυτοκράτορες του Βυζαντίου Μιχαήλ και την μητέρα του, αγία Θεοδώρα, επί πατριαρχείας του αγίου και ομολογητού Μεθοδίου.

02/03/2012

Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Αθήνα

Την προσεχή Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012, Α Κυριακή των Νηστειών, εορτάζεται Πανορθοδόξως η αναστύλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον Υιό της Μιχαήλ τον Γ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή. Στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων θα τελεσθεί κατά την ημέρα αυτή στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, οδού Σκουφά, Συνοδική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

02/03/2012