Αποκαλυπτικός σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Les Echos

protothema.gr

Νέες αιχμές κατά των Ευρωπαίων  πολιτικών ηγετών αφήνει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Les Echos» ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει την πικρία του για τη στάση της κυρίας Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί ισχυριζόμενος πως γνώριζαν την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα παρά τη φαινομενική «έκπληξή» τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες!

Δηλώνει χαρακτηριστικά ότι  είχε ενημερώσει, για τη βούλησή του να απευθυνθεί στο λαό, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καθώς επίσης και τη Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήδη από τον Ιούνιο του 2011!

Η εφημερίδα παρουσιάζει  τον κύριο Παπανδρέου ως εξαιρετικά ήρεμο και γράφει χαρακτηριστικά ότι: «δεν φαίνεται να έχει καταβληθεί ιδιαίτερα από την απίστευτη πίεση στους ώμους του καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο χρόνων χρηματοπιστωτικής κρίσης, ούτε από το γεγονός ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Νοέμβριο από το ίδιο του το Κόμμα αφού προηγουμένως είχε θελήσει να οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη».

Στη συνέντευξη ο κύριος Παπανδρέου δεν κρύβει την μεγάλη του πικρία και προς τους πολιτικούς του αντιπάλους στην Ελλάδα και απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους, τον Νικολά Σαρκοζί και την Άγκελα Μέρκελ λέγοντας μάλιστα πως μπορεί το κόμμα του να έκανε σφάλματα στο ξέσπασμα της κρίσης, αλλά υπογραμμίζοντας πως αν η νομισματική ένωση δεν ήταν ατελής, αν υπήρχε στην Ευρώπη ένα σύστημα νομισματικού ελέγχου, δεν θα είχε κληρονομήσει το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ένα τέτοιο έλλειμμα στην Ελλάδα!

Τέλος, δηλώνει πως από  την αρχή πρότεινε στους Ευρωπαίους ομολόγους του να εκδοθούν ευρωομόλογα που, όπως λέει, «θα επανέφεραν την εμπιστοσύνη στις αγορές, θα βοηθούσαν το ευρώ να ανταγωνιστεί πραγματικά με το δολάριο και θα λειτουργούσαν παράλληλα ως σύστημα ελέγχου και κυρώσεων εάν οι χώρες δεν ολοκλήρωναν σε δεδομένες προθεσμίες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Αλλά δεν εισακούστηκε…