ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

 

Ἀνακοινοῦται, ὅτι κατά τήν σημερινήν συνεδρίαν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἐπί εἰσηγήσει τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς καί κατόπιν ἐκτενοῦς συζητήσεως, ἐπεβλήθη ὁμοφώνως ἡ ποινή τῆςκαθαιρέσεως, διά τά εἰς ἅ ὑπέπεσoν κανονικά παραπτώματα, εἰς τούς Μητροπολίτην Τυάνων Παΐσιον καί Ἐπίσκοπον Ἀπαμείας Βικέντιον, πρῴην Ἡγούμενον καί ἀναπληρωτήν αὐτοῦ,ἀντιστοίχως, τῆς ἐν Ἀστορίᾳ Νέας Ὑόρκης Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ὁσίας Εἰρήνης Χρυσοβαλάντου, οἵτινες καί ἐπανήχθησαν εἰς τάς τάξεις τῶν μοναχῶν.

Ἐξ αὐτῶν, ὁ πρῶτος παρέστη καί ἀπελογήθη ἐνώπιον τοῦ Ἱεροῦ Σώματος, ἐνῷ ὁ Ἐπίσκοπος Ἀπαμείας, εὑρισκόμενος ἐν Ἀμερικῇ, ἐδήλωσεν ἀδυναμίαν ἀνταποκρίσεως εἰς τήν κλῆσιν τῆςἘκκλησίας καί ἐμφανίσεως ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 28ῃ Μαρτίου 2012

 

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας

τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Το μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο αποκάλυψε για πρώτη φορά  τον Οκτώβριο του 2010 το GreekAmericanNewsAgency.com   με σειρά ανατριχιαστικών ντοκουμέντων, διηγήσεων και μαρτυριών  από θύματα του κ. Παϊσιου που μίλησαν  και εμπιστεύτηκαν αποκλειστικά μόνο τον Α.Σ. και τα οποία   υπέστησαν ασελγείς πράξεις κάποιοι εξ αυτών  όντας ανήλικοι.

Προ ολίγου από το GreekAmericannewsAgency.com δημοσιοποιήθηκε μια λιτή ανακοίνωση :  «για το πρακτορείο μας αποτελεί μια ακόμα μεγάλη  ιστορική δικαίωση  αυτή η δημοσιογραφική έρευνα η οποία με στοιχεία αποδείξεις και ντοκουμέντα που ετέθησαν πρώτα υπόψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εν συνεχεία μέρος αυτών κατατέθηκε στην Πατριαρχική εξαρχία που εστάλη προκειμένου να διερευνήσει τις συγκλονιστικές και τρομακτικές καταγγελίες των τότε ανηλίκων (αγοριών και κοριτσιών)  ή άλλων που συμμετείχαν σε ομαδικά όργια εντός του κτηρίου που στεγάζονταν υποτίθεται η Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλλάντου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.  Μετά, τα στοιχεία  αφού εστάλησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με ασφαλή τρόπο και με απολύτως διαφανή διαδικασία,  δημοσιοποιήθηκε  διαδοχικά, ένα μέρος των ηχογραφημένων  καταγγελιών,  από της 28 Οκτωβρίου 2010 μέχρι και τα μέσα του 2011 όπου σταματήσαμε την δημοσιοποίηση ακόμα περισσότερων στοιχείων, τα οποία παραμένουν  στα αρχεία μας προς κάθε νόμιμη χρήση,  με την δέσμευση εκ μέρους παραγόντων  του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι δεν θα συνεχίσουμε την δημοσιοποίηση περαιτέρων συγκλονιστικών μαρτυριών προς αποφυγή άλλου σκανδάλου και ηθική  βλάβη της Εκκλησίας,  όπως είχαμε γράψει,  υπό την σαφή προϋπόθεση  αν και μόνον αν  τηρηθούν στο ακέραιο  οι ιεροί κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας   και επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις που προβλέπει η τάξη και η ιερά παράδοσης.

Στο διάστημα αυτό, της δημοσιοποίησης αλλά και της  επιβεβλημένης σιωπής μας λοιδορηθήκαμε. Υβριστήκαμε. Κυνηγηθήκαμε.  Προσπάθησαν να μας απομονώσουν στην ελκηνοαμερικάνικη κοινότητα.   Υπέστημεν πολλά τα οποία δεν έχουμε δημοσιοποιήσει ακόμα  και επιφυλασσόμεθα…  Για μας εμάς και τους συνεργάτες αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση  η σημερινή απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου γιατί σπάει ένα απόστημα 40 και  πλέον ετών όπου ενώ η τοπική κοινωνία και τα τοπικά ΜΜΕ γνώριζαν τι ακριβώς συνέβαινε στο κολαστήριο του κ. Πασίου, μερικοί δεν εξα αυτών όλων χρηματίζονταν αδρά για να εξασφαλίζετε η σιωπή τους μπροστά στα όσα τρομερά συνέβαιναν μέσα στην  «Ιερά Μονή»  του κ. Παϊσίου ο οποίος δεν εδίσταζε να προχωρά στις  άνομες πράξεις του ακόμα και ανήλικα παιδιά. Αγόρια και κορίτσια… Σήμερα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αποδείχθηκε όχι μόνον η δικαίωση των αγώνων και της πολύχρονης  έρευνας μας αλλά και παρά τις πιέσεις για το αντίθετο ο Οικουμενικό Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος  παραμένει ισχυρός ακλόνητος ηγέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Απεδείχθη ότι υπάρχει και Θεός και  η Εκκλησία όταν θέλει εφαρμόζει το δίκαιο Της ανεξαρτήτως θέσεως κληρικού ή ιεράρχη όταν καταπατούνται οι ιεροί κανόνες. Αποδίδουμε τον οφειλόμενο σεβασμό προς την Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για την τάξη  και την αποκατάσταση της αλήθειας  οφείλουμε μόνο  να τονίσουμε ότι όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε από την οκτάχρονη δημοσιογραφική  έρευνας μας αφορούν αποκλειστικά και μόνο ηθικά βαριά  εγκλήματα εις βάρος του κ. Παϊσίου και μόνον! Δεν υπάρχει καμία καταγγελία ή  μαρτυρία εις βάρος του επισκόπου Απαμείας κ. Βικεντίου για παρόμοια σεξουαλικά  εγκλήματα   και ειδικά  πράξεις  κατά ανηλίκων».