Ενός κακού, μύρια έπονται…

Της Παναγιώτας Καρλατήρα, protothema.gr

Ενός… μνημονίου μύρια έπονται: λιγότερο σεξ, δραματική μείωση των γάμων και αύξηση των εξωσυζυγικών σχέσεων είναι, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις της εφαρμογής του μνημονίου στη ζωή των Ελλήνων.

Τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που εκπόνησε η Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) και το Ανδρολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO τον Φεβρουάριο είναι ενδεικτικά για το πόσο έχουν επηρεαστεί αρνητικά -μετά την οικονομική και επαγγελματική κατάσταση- και οι διαπροσωπικές σχέσεις των Ελλήνων.

Ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει ότι η ερωτική του ζωή πήρε την κατιούσα το τελευταίο τρίμηνο (από το Δεκέμβριο του 2011), ενώ η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά το 47% στην επαγγελματική του ζωή και το 46% στις διαπροσωπικές και σεξουαλικές σχέσεις του.

Υπάρχει βεβαίως σημαντικό ποσοστό (57%) που φαίνεται ότι «αντιστέκεται», δηλώνοντας ότι η ερωτική του ζωή δεν έχει επηρεαστεί (ακόμη), ενώ ποσοστό 8% δηλώνει ότι μένει ανεπηρέαστο ως προς τα ερωτικά του από τα του μνημονίου.

Με βάση δε την πολιτική ιδεολογία, οι μεγάλοι χαμένοι του μνημονίου είναι οι ψηφοφόροι της δεξιάς παράταξης, καθώς 6 στους 10 λένε ότι η κατάσταση της χώρας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις επιταγές του μνημονίου, δεν βοηθά καθόλου την ερωτική διάθεση και τις επιδόσεις τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στο χώρο της Αριστεράς είναι μόλις 33%.

Γάμος; Οχι, ευχαριστώ!
Σαρωτικό φαίνεται ότι είναι το πέρασμα του μνημονίου και σε ό,τι αφορά το γάμο, καθώς 8 στους 10 δηλώνουν ότι σε αυτήν τη φάση ο… γάμος μπορεί να περιμένει. Ποσοστό υψηλό μεν, αλλά και απόλυτα αναμενόμενο για τους ερευνητές, αφού στο 61% του δείγματος κυριαρχεί το συναίσθημα της ανασφάλειας, στο 50% της οργής και στο 35% της απογοήτευσης.

Η συναισθηματική τρικυμία που βιώνουν οι Ελληνες φαίνεται ότι οδηγεί μεταξύ άλλων σε… περιπέτειες εκτός γάμου και σχέσης. Ένας στους τρεις άνδρες, αλλά και γυναίκες, δηλώνει ότι ενέδωσε στον εξωσυζυγικό πειρασμό, με τα ποσοστά των «άπιστων» να αυξάνονται όσο αυξάνεται και η ηλικία τους. Οι άνδρες σε ποσοστό 36% (σε έρευνα του 2011 αυτό ήταν μόλις 18%) και ηλικία 55-64 ετών και οι γυναίκες σε ποσοστό 27% λένε ότι οδηγήθηκαν στην απιστία εξαιτίας των σοβαρών ενδοοικογενειακών προβλημάτων που αναδύθηκαν μετά την κατάρρευση των οικονομικών δεδομένων που υπήρχαν στην οικογένεια.

«Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως το οικονομικό περιβάλλον επηρεάζει και τη σεξουαλική συμπεριφορά. Το βιοποριστικό άγχος, η ανασφάλεια για το άμεσο μέλλον και οι κοινωνικές αναταραχές δημιουργούν ρωγμές στην ψυχική διάθεση γενικά και πιο ειδικά στη λίμπιντο των ανθρώπων» παρατηρεί ο πρόεδρος της ΕΜΑΣ και επικεφαλής της έρευνας, χειρουργός-ουρολόγος-ανδρολόγος, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Υπάρχει πάντως και ένα εύρημα θετικό σε αυτή την έρευνα. Η μόνη αξία που αντέχει στη δοκιμασία του μνημονίου είναι η φιλία, η οποία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις συνέπειές του.

Ταυτότητα της έρευνας: Τη διεξήγαγε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ)) και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σε δείγμα 600 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 25-64 ετών, με προσωπικές συνεντεύξεις