Πράξη καθαιρεσέως από την Ιερωσύνη κληρικού της Ι.Μ.Ιταλίας

Η απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου με την οποία καθαιρείται από την Ιεροσύνη και επαναφέρεται στις τάξεις των μοναχών ο π.Νείλος Βατοπαιδινός κοινοποιήθηκε σήμερα και επισήμως στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης, στην οποία εκκλησιαστικώς υπάγεται ο παραπάνω μοναχός.

09/04/2012

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον Υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη είχε τη Μεγάλη Δευτέρα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Στο επίκεντρο των επαφών του βρέθηκε το θέμα των προνοιακών επιδομάτων στα ιδρύματα της Μητρόπολης. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ο οποίος συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας Κώστα Ψυχάρη, ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το προνοιακό έργο της Μητρόπολης που πραγματοποιείται μέσω των ιδρυμάτων της. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, ν’αναφερθεί στα προβλήματα που δημιουργούνται από την μη καταβολή των νοσηλείων στα ιδρύματα,από το 2009 έως και σήμερα.

09/04/2012

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται!… Εικόνες από τον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Ναυπλίου

Η θριαμβευτική είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και η Σταύρωση Του στην ίδια πόλη μια εβδομάδα μετά, είναι μια εικόνα πολύ γνώριμη σε όλους μας, σε κάθε στιγμή της ζωής μας: από την απόλυτη ευτυχία και χαρά, οι ίδιοι άνθρωποι μας συμπεριφέρονται με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο. Είναι γεμάτη η κοινωνία μας από τέτοια παραδείγματα, ειδικά στη σύγχρονη εποχή.

09/04/2012

Μεγάλη Δευτέρα: Η παραβολή των δέκα παρθένων

Σήμερα, η Αγία Ορθόδοξος μας Εκκλησία, αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί, θέσπισε να ενθυμούμεθα την ευαγγελική Παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η Παραβολή αυτή αποτελεί μία ανάμεσα σε τόσες άλλες ίσης αξίας, που αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο Κύριος μας πολλές φορές αναφέρθηκε άμεσα είτε έμμεσα στο ιστορικό αυτό γεγονός που θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον. Άμεσα, όταν ερωτήθηκε από τους Μαθητές Του, Κύριε, πότε θα συμβεί; Έμμεσα με τις παραβολές.

09/04/2012

Ο Μητροπολίτης Πατρών με την «Αποστολή» στους φυλακισμένους

Το Κατάστημα Κράτησης Πατρών επισκέφθηκε σήμερα Μ. Δευτέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος από το Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα και συνεργάτες του.

09/04/2012

Συνέχεια περί αναθεματολογίας…

Προ ημερών έγραψα κάποιους προβληματισμούς αναφορικά με την αυξανόμενη επισκοπική κακοδαιμονία και τη συνοδική δυσλειτουργία που εκπορεύονται από την ιεραρχία της αυτοκέφαλης ελλαδικής εκκλησίας. Το προσάναμμα ήταν, βέβαια, ένας τολμητίας επίσκοπος, υπό τις ενέργειες του οποίου περιθάλπονται συναφείς πόθοι και ψυχικές διαθέσεις πολλών ανάμεσά μας, τα καθαιρετέα αίτια, όμως, όπερ και το δέον μέλημά μας, είναι πολύ βαθύτερα, πολύ πιο επώδυνα και ανησυχητικά, διό και πιότερο καταθλίβοντα και χρήζοντα θεραπείας.

09/04/2012

Υπέρ της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος η δικαστική απόφαση για την υπόθεση Ι.Ν.Αγίου Σπυρίδωνος

Διά του παρόντος επιθυμούμε να ενημερώσουμε τον πιστό λαό της Λευκάδος, καθώς και όλους τους ενδιαφερομένους σχετικά με την εξέλιξη της υποθέσεως του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος στην κεντρική πλατεία της πόλεως Λευκάδος.
Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Μητρόπολις άσκησε εναντίον του κ. Σπυρίδωνος Τσαρλαμπά την από 6 – 5 – 2010 αγωγή, με αύξοντα αριθμό 35 / 13 – 5 – 2010, η οποία συζητήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λευκάδος στις 23 Σεπτεμβρίου 2011.

09/04/2012

Ιδού ο Νυμφίος… (VIDEO)

Παρακολουθείστε τις κυρίες Σοφία Μάνου και Κατερίνα Λέχου να αποδίδουν Ύμνους και κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας.

09/04/2012

Το «Χριστός Ανέστη» στα παλιά Μοναστήρια της Ι.Μ.Λευκάδος και Ιθάκης

Η Ιερά Μητρόπολή μας διατηρεί αμείωτα πάντοτε το ενδιαφέρον και την αγωνία για την τύχη των παλαίφατων, διαλελυμένων και ερειπωμένων σήμερα, Iερών Μονών του νησιού μας. Περισσότερα από δέκα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, Μοναστήρια υπάρχουν στην ενδοχώρα της Λευκάδος.

09/04/2012

Ο έλεγχος του Φαρισαϊσμού…

Οι επίγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου Σελευκίδες και Πτολεμαίοι ξέχασαν το πανανθρώπινο μήνυμα του για την ενότητα του ανθρώπινου γένους και ξεκίνησαν ένα αμείλικτο αγώνα αναμετρήσεως μεταξύ τους για την διεκδίκηση της Παλαιστίνης. Οι Πτολεμαίοι κράτησαν την ελληνιστική οικουμενικότητα και πύργωσαν στην Αλεξάνδρεια τον Φάρο του πολιτισμού φωτίζοντας τους ορίζοντες της ανθρωπότητος. Οι Σελευκίδες ενστερνίστηκαν ένα δυναμικό πατριωτισμό και θέλησαν βίαια να τον επιβάλουν και στον εβραϊκό λαό επιδρώντας στην πολιτική και στα ήθη του.

Εκδηλώσεις μνήμης για την Εξοδο του Μεσολογγίου

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Μεσολόγγι ο Εσπερινός και η Λιτανευτική πομπή προς τον Κήπο των Ηρώων όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνος δέησις.

08/04/2012

Προσφορά αγάπης στην Ι.Μ Κισάμου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Η Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου δέχθηκε, προ ολίγων ημερών, την προσφορά αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει πέντε τόνους τροφίμων, είδη ρουχισμού, φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό. Τα τρόφιμα ως και ο ρουχισμός ήδη διανέμονται σε εμπερίστατες οικογένειες και μεμονωμένα άτομα της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι χρήζουν άμεσης ανάγκης και στήριξης. Τρόφιμα επίσης διοχετεύονται στα συσσίτια της Μητροπόλεως, τα οποία ετοιμάζονται και διανέμονται μέσω του Αννουσάκειου Ιδρύματος – Θεραπευτηρίου της Μητροπόλεως.

08/04/2012

 

Εγκαίνια Κοινωνικού Παντοπωλείου Ι.Μ.Μαντινείας και Κυνουρίας

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα και σε ένα συγκινητικό κλίμα, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, παρουσία Κλήρου, Λαού και Αρχόντων εγκαινιάστηκε ένα ακόμη Φιλανθρωπικό κατάστημα στην Μητρόπολή Μαντινείας και Κυνουρίας, το οποίο είναι συνέχεια του πετυχημένου Προγράμματος της Μητροπόλεως με την ονομασία «ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ».

08/04/2012

Κάλαντα του Λαζάρου από την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης

Το παραδοσιακό έθιμο των καλάντων του Λαζάρου ανεβίωσε και εφέτος στα Χανιά από τους μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής. Επισκέφθηκαν και έψαλλαν τα κάλαντα σε Ιδρύματα και φορείς των Χανίων (Γηροκομείο, Αντιπεριφέρεια, Δήμος Χανίων, Εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, Νέα Τηλεόραση, Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, ΑΝΕΚ, κ.ά.)

08/04/2012

Η Κυριακή των Βαϊων

Το όνομά της η σημερινή εορτή την πήρε από τον εβραϊκό όρο «βάϊα», που σημαίνει «κλάδοι». Ως γνωστό με βάση τις μαρτυρίες των τεσσάρων ευαγγελιστών, αφού ο Ιησούς έγινε γνωστός ανάμεσα στους Ιουδαίους για τα μεγάλα και θαυμαστά που επιτελούσε για τρία ολόκληρα χρόνια, με την είσοδό του στην αγία πόλη της Ιερουσαλήμ για την εορτή του Εβραϊκού Πάσχα (ανάμνηση της ελευθερίας των Ιουδαίων από τους Αιγυπτίους), έγινε αντικείμενο θερμής υποδοχής από το λαό, ως να ήταν ο ορατός βασιλιάς τους.

08/04/2012

Έθιμα της Κυριακής των Βαϊων

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την σημερινή ημέρα εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους άγιους Ευαγγελιστές, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου»

08/04/2012

Η Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» στο Φανάρι

Ως «φάρο πνευματικό για όλη την οικουμένη», χαρακτήρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος του νέου κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία», η οποία επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι, την Παρασκευή. Η κυρία Κατσέλη παρουσίασε στον Πατριάρχη την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος και ανέλυσε τους στόχους που έχει θέσει ο νέος αυτός κομματικός σχηματισμός.

08/04/2012

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τους μαθητές της Μεγάλης του Γένους Σχολής

Με την ευκαιρία της Μεγάλης Εβδομάδος και της Εορτής του Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλησε να βρεθεί κοντά στους μαθητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής,την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο των Κατηχητικών συναντήσεών τους που γίνονται στο Ναό της Παναγίας του Μουχλιού, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο επιβλητικό ιστορικό αυτό Καθίδρυμα του Γένους.

08/04/2012

Προσφορά αγάπης Κυπρίων Αδελφών σε Ίδρυμα της Ι.Μ.Μεσσηνίας

Η Κοινότητα Σπιταλίου Κύπρου της Επαρχίας Λεμεσού διά του Προέδρου κ.Ανδρέου Κωνσταντίνου και των συνεργατών του, κ.Αντωνίου Αντωνίου και μελών του Συμβουλίου προσέφεραν εις το Ευαγές Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως «Η ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ» ένα κοντέινερ πλήρες με ιματισμό και είδη τροφίμων.

07/04/2012

Νέος ηγούμενος στην Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, στην Εύβοια

Χάριτι Θεού και ψήφοις των αδελφών της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, σήμερα Σάββατο 7 Απριλίου 2012, μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, εξελέγη νέος Ηγούμενος ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Εμμανουηλίδης, άχρι τούδε Γραμματεύς αυτής, εις διαδοχήν του προ 9 ημερών κοιμηθέντος Ηγουμένου, Γέροντος Κυρίλλου Γεραντώνη.

07/04/2012

Θερμές ευχαριστίες Πειραιώς Σεραφείμ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Θερμές ευχαριστίες στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που του έδωσε την ευλογία και την άδεια να τελέσει τη θεία λειτουργία για την σημερινή πανήγυρη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με το παλαιό εορτολόγιο, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Φιλοθέου, εξέφρασε το πρωί στο κήρυγμά του, από το Περιβόλι της Παναγιάς, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Παρουσία πλήθους προσκυνητών ο Μητροπολίτης Σεραφείμ μίλησε με πολύ σεβασμό για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ενώ, σύμφωνα με αγιορείτες και προσκυνητές, αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του για την εορτή του Ευαγγελισμού.

07/04/2012

Eκλάπησαν Ιερά λείψανα Αγίων από την Ιερά Μονή Ρέθα Αμφιλοχίας

Δεν πίστευαν στα μάτια τους μοναχοί και λαϊκοί το θέαμα που αντίκρισαν προ ημερών στην Ιερά Μονή Ρέθα, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Ανοιξιάτικο Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το ιερότερο προσκύνημα της περιοχής της Αμφιλοχίας έγινε στόχος ληστών, οι οποίοι εισήλθαν στη Μονή και δεν δίστασαν να αφαιρέσουν λειψανοθήκες Αγίων! Ναι καλά ακούσατε.

07/04/2012

VIDEO: Τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου στην Καλλιθέα

Παρουσία των Αρχιεπισκόπων Κύπρου Χρυσοστόμου και Αθηνών Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη τα εγκαίνια του δεύτερου Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της, «ΑΠΟΣΤΟΛΗ». Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί στην Καλλιθέα και η δημιουργία του στηρίχθηκε με χορηγίες σε τρόφιμα από την Εκκλησία και φορείς της μαρτυρικής μεγαλονήσου Κύπρου.

07/04/2012

Εκδήλωση βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Αίγινας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Απριλίου, στον κατάμεστο από κόσμο ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Αιγίνης, εκδήλωση βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής. Οι ιερείς π. Σάββας Ζέρβας και π. Ανδρέας Ντότσικας έψαλαν ύμνους απ’ όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, ιδίως δε τους γνωστότερους.

07/04/2012

Στον “παππού” …

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στη ζωή του κάθε ανθρώπου, τους οποίους ο ίδιος θεωρεί δεδομένους και πολλές φορές παραθεωρεί τις φανερές και αφανείς ευεργεσίες τους και τοποθετεί στο περιθώριο των προταιρεοτήτων του τη συναναστροφή τους αφήνοντας την “για μια άλλη φορά”. Αρκεί όμως ένα μήνυμα όπως αυτό””Εκοιμήθη ο του Οσίου Δαβίδ Γέροντας ” για να σε αφυπνίση τρομακτικά. Κατευθείαν η σκέψη περιέβαλε το Ιερό αυτό πρόσωπο με μια στοργή αλλά και με μια νοσταλγία.

07/04/2012

Στα δίχτυα των διωκτικών αρχών οι ιερόσυλοι

Μπροστά σε ένα μεγάλο δίκτυο ιερόσυλων, τα μέλη του οποίου έκλεψαν από μοναστήρια και ξωκλήσια της Ηπείρου, των Γρεβενών και της Θεσσαλίας και διοχέτευσαν εκατοντάδες εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια στο εξωτερικό βρίσκονται πλέον οι διωκτικές αρχές της χώρας. Δύο ανακριτές στην Αθήνα χειρίζονται σήμερα τις ογκώδεις δικογραφίες με τις αλλεπάλληλες κλοπές που έχουν διαπραχθεί σε βάθος δεκαετίας στις περιοχές του Ζαγορίου, της Σαμαρίνας, της Πίνδου, των Καμβουνίων και του Πηλίου και σύντομα, όπως δήλωσε στα Ιωάννινα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου, «όσοι λεηλάτησαν τον πολιτιστικό πλούτο της Ηπείρου θα λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη» .

07/04/2012

Η Τελετή παρασκευής και Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου στο Κέντρο της Ορθοδοξίας

Τη Μεγάλη και Αγία Εβδομάδα έπειτα από 10 χρόνια θα γίνει η έμψησις του Αγίου Μύρου στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, στο Ιερό Κουβούκλιο όπου βρίσκεται παραπλεύρως του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου και στο οποίο βρίσκονται μόνιμα οι ειδικές εστίες για την έψηση του Αγίου Μύρου.

07/04/2012

Πασχαλινή Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής στα Τρίκαλα

«Πασχαλινή Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής» διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Τρίκαλα, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων «Ο Ασκληπιός» και της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων σε συνεργασία με την Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών.

07/04/2012