Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος επισκέφθηκε χθες Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου 2012, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, και του επέδωσε ως απτή έκφραση της συμπαραστάσεως και αλληλεγγύης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ελληνοαμερικανικής Ομογενείας προς τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό,  επιταγή 500 χιλιάδων δολαρίων, προϊόν του «Ταμείου Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό» της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην επιστολή που συνόδευε την επιταγή σημειώνει ότι πρόκειται για μια πρώτη προσφορά στην διάθεση των ειδικών προγραμμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Εκκλησίας της Ελλάδος που αποβλέπουν στην ανακούφιση των αδελφών μας στην Ελλάδα που υποφέρουν λόγω της οξείας οικονομικής κρίσεως και ιδιαίτερα στους τομείς των αναγκών τροφής, στέγης και φαρμάκων. Και προσθέτει ότι: «Η ως άνω επιταγή αποτελεί προϊόν αρωγής των κοινοτήτων και ιδιωτών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι οποίοι ανταπεκρίθησαν εις την πρόσκλησιν αλληλεγγύης και στηρίξεως του Ελληνικού Λαού κατά την παρούσαν δυσχερή περίοδον».

Μετά την συνάντηση στο γραφείο του Μακαριωτάτου που διήρκεσε 45 περίπου λεπτά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε: «Για άλλη μια φορά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και αγαπητό εν Χριστώ Αδελφόν τον κ. Δημήτριο. Σήμερα είναι ιδιαίτερα συγκινητική ημέρα, μέσα στην Εβδομάδα των Παθών, μέσα σε μια κρίση που διέρχεται ο τόπος μας και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, και μεγάλο μέρος του Ελληνικού Λαού, μια κρίση φτώχειας, ανεργίας και ανασφάλειας, να έχουμε κοντά προσωποποιημένη την αγάπη από την αδελφή Εκκλησία των Ορθοδόξων της Αμερικής, με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου.  Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ προς τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, στους συνεργάτες του και προς σ’ όλους τους Ομογενείς οι οποίοι συγκινήθηκαν και συγκινούνται και μας βοηθούν με αυτόν τον δικό τους τρόπο. Λάβαμε ένα σεβαστό ποσό για την διακονία της φτώχειας και θα το χρησιμοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να ευεργετηθούν από αυτή την εκδήλωση της αγάπης».

Ανταπαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τόνισε: «Είμαστε σήμερα εδώ σε αυτήν την επίσκεψη αγάπης και ευλαβείας, σ’ έναν λαό ο οποίος περνά από μια πολλή μεγάλη δοκιμασία. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον Μακαριώτατο, ο οποίος πάντοτε ήτο ένας εξαίρετος Ιεράρχης και τιμά την Εκκλησία της Ελλάδος, και με την θεολογική του παιδεία αλλά και με την εξαιρετική δράση την οποία ανέπτυξε ιδιαιτέρως σε χρόνους και σε καταστάσεις πολύ δύσκολες, όπως οι παρούσες. Είμαι πολύ συγκινημένος διότι μεταφέρω από το ομογενειακό πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όχι μόνο την αγάπη αλλά και την οικονομική συμβολή, μαζί με την ιδιαίτερη ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ο οποίος με παρακάλεσε να μεταφέρω θερμότατες ευχές και ευλογίες», πρόσθεσε ο κ. Δημήτριος και καταλήγοντας τόνισε: «Ο Ομογενειακός μας πιστός λαός έχει πλήρη αίσθηση ότι συμπαριστάμεθα σ’ έναν λαό ο οποίος έχει αξιοπρέπεια, έχει αρχοντιά και παρά τις δυσκολίες που περνάει δεν παύει να έχει αξιοπρέπεια σε όλα τα επίπεδα».

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος επισκέφθηκε τα γραφεία της Μ.Κ.Ο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» όπου τον υποδέχθηκαν ο διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας και το επιτελείο του.  Ο κ. Δήμτσας ενημέρωσε με έγραφα στοιχεία, φωτογραφίες και video τον Αρχιεπίσκοπο για το έργο που επιτελείται. Επιπλέον δήλωσε ότι η φιλανθρωπική οργάνωση την οποία διευθύνει λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και είναι απολύτως ανοιχτή σε οποιονδήποτε έλεγχο. Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον κ. Δήμτσα, το προσωπικό και τους εθελοντές για το σπουδαίο και μεθοδευμένο έργο που επιτελούν.

Εξάλλου το ίδιο βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προέστη της κατανυκτικής Ακολουθίας του Νυμφίου της Μεγάλης Τρίτης, κατά την οποία ψάλλεται και το Τροπάριο της Κασσιανής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου στο Κολωνάκι. Στο κήρυγμα του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε «τον εγκάρδιο χαιρετισμό, την πολύ αγάπη και την πλήρη συμπαράσταση» της ομογένειας της Αμερικής και ανέπτυξε την ιδιαίτερη σημασία της εβδομάδος των Παθών και της Αναστάσεως στα σημερινά δεδομένα.