Του Γ. Χ. Παπαγεωργίου, protothema.gr

 

Παρόλο που εκφράζεται η άποψη ότι το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι λίγο πολύ δεδομένο λόγω του μνημονίου, οι επόμενες εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών – όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Θεσμικά, βέβαια, η ευρωπαϊκή πολιτική δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Πολιτικά, όμως, οι ελληνικές κάλπες θα δώσουν ένα σήμα για τη νομιμοποίηση ή, αντιθέτως, την απονομιμοποίηση της πολιτικής που επιβάλλεται στη χώρα.

Το αν θα «ακούσει» η Ευρώπη τον ελληνικό λαό ή όχι θα δώσει και μια ένδειξη κατά πόσο η δημοκρατία λειτουργεί ακόμη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. 

Δεν υπάρχει άλλος μηχανισμός από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να κυβερνηθούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός, πια, κι αν καταλήξουμε ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν… συμβαδίζουν με το κοινό νόμισμα. 

Είναι κι αυτό άλλωστε ένα από τα μεγάλα ζητήματα των καιρών μας. Ενα μέρος του ευρύτερου «πειράματος» στο οποίο, δυστυχώς, η χώρα μας παίζει τον ρόλο του πειραματόζωου. 
Στο εσωτερικό οι επόμενες εκλογές θα αναδείξουν τις πολιτικές δυνάμεις που θα διαχειριστούν τον επικείμενο -νέο- οικονομικό εφιάλτη. Την επόμενη ημέρα οι γενικές φιλολογίες περί μνημονιακών και αντιμνημονιακών δεν έχουν θέση. 

Οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνθέσουν τις αντιθέσεις μέσα από το Κοινοβούλιο ώστε να διαμορφώσουν εθνικούς στόχους και στρατηγική, αλλά και να αναδείξουν ηγεσία. Δεν έχουν περιθώριο να μην το καταφέρουν – και δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον κοινοβουλευτικό.

Κόμματα και πρόσωπα θα δοκιμαστούν – κάποια θα εξαφανιστούν και κάποια καινούρια θα εμφανιστούν.
Οπως όλα δείχνουν, οδεύουμε σε μια νέα Μεταπολίτευση, η οποία θα γίνει με όρους επώδυνους, μέσα σε περιβάλλον κοινωνικής καταστροφής και με μια μεσαία τάξη η οποία φτωχοποιείται μαζικά.