Από το protothema.gr, του βασίλη Δαλιάνη

“Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πιο σημαντικές από τις γαλλικές”

 

«Οι εκλογές στην  Ελλάδα την Κυριακή είναι πιο κρίσιμες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης από αυτές της Γαλλίας» . Με αυτά τα λόγια περιγράφει γλαφυρά στο protothema.gr ο κύριος Ρομπέρ Ζυλ, ο αρχισυντάκτης της οικονομικής εφημερίδας «La Tribune» την ανησυχία του γαλλικού Τύπου για τις ελληνικές εκλογές οι οποίες παρά τη σκληρή προεκλογική μάχη στη Γαλλία βρίσκονται καθημερινά στις πρώτες σελίδες των γαλλικών εφημερίδων.  
Η δημοσκοπική άνοδος ακροαριστερών και ακροδεξιών κομμάτων με αντι- ευρωπαϊκή ρητορική καθώς και η «καταστροφική» προοπτική της ουσιαστικής ακυβερνησίας στην Ελλάδα, είναι τα βασικότερα σημεία στα οποία εστιάζει την προσοχή του ο γαλλικός Τύπος.

«Φαίνεται πολύ δύσκολο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση σταθερή που θα μπορέσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα όχι μόνο για να παραμείνει εντός του ευρώ αλλά και λόγω των μεγάλων θυσιών των Ελλήνων.  Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα. Να μη σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση. Από την άλλη βλέπουμε και το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή να δηλώνουν ανοιχτά αντι- ευρωπαϊκές θέσεις» δηλώνει στο protothema.gr ο  Ρομπέρ Ζυλ.

Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και ο κύριος Ερίκ Μετί, αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «L’express». Μιλώντας στο protothema.gr υπογραμμίζει πως  «σίγουρα η άνοδος των ακροαριστερών και ακροδεξιών αντι –ευρωπαϊκών κομμάτων στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία αλλά είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το λύσετε εσείς οι ίδιοι». Σύμφωνα με τον κύριο Μετί το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα δείξει το πόσο κρίσιμο θα είναι το μέλλον της χώρας μας μέσα στην ευρωζώνη, αν και ο ίδιος τάσσεται κατά κάθε πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. «Το πρόβλημα που έχει τώρα η Ευρώπη μας αφορά όλους και μαζί πρέπει να βρούμε τις λύσεις, το ευρώ είναι ένα τεράστιο οικοδόμημα για να το αφήσουμε να καταρρεύσει» υποστηρίζει ο κ. Μετί ο οποίος αναφέρεται και στις προοπτικές που ανοίγει στην Ελλάδα μια πιθανή εκλογή του Φρανσουά Ολάντ . «Σίγουρα μια εκλογή Ολάντ θα πρέπει να κάνει την Ελλάδα να νιώθει πιο σίγουρη αλλά να μην περιμένετε από μηχανής θεούς».

Ο κύριος Ζαν Κατρμέρ της «Liberation», ο δημοσιογράφος – «θρύλος» του ευρωπαϊκού ρεπορτάζ διατυπώνει μια διαφορετική άποψη για τη σημασία των ελληνικών εκλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και χαρακτηρίζει τον Φρανσουά Ολάντ «ευλογία για την Ελλάδα». 

Μιλώντας στο protothema.gr  ο κύριος Κατρμέρ δεν θεωρεί τις εκλογές στην Ελλάδα περισσότερο σημαντικές καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «Η Ελλάδα δεν είναι αυτή τη στιγμή κράτος.  Βρίσκεται εκτός των αγορών και συντηρείται μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκλογή Ολάντ στη Γαλλία του ανθρώπου που υπόσχεται τη ανάπτυξη πέρα από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας θα είναι μια ευλογία για την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα πρέπει να νιώθει τυχερή αν εκλεγεί ο Ολάντ». Αναφορικά με την άνοδο των ακραίων πολιτικών σχηματισμών ο δημοσιογράφος της «Liberation» ρίχνει την ευθύνη στην πολιτική ρητορική του κυρίου Αντώνη Σαμαρά. «Η άνοδος της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς στην Ελλάδα οφείλεται στον κύριο Σαμαρά. Αυτός εξέθρεψε αυτές τις απόψεις με τη ρητορική που υιοθέτησε τον τελευταίο καιρό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κατρμέρ. 

Ιδανική μια κυβέρνηση συνεργασίας


«Το ιδανικό θα ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ με μια νέα γενιά ανδρών και γυναικών που θα αναλάβουν να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» υποστηρίζει ο κύριος Ζυλ της εφημερίδας “La Tribune” και συνεχίζει «ακόμα και το Βερολίνο συνειδητοποιεί πως μέτρα λιτότητας χωρίς να συνδυάζονται με μέτρα αναπτυξιακά δεν οδηγούν πουθενά. Όπως στην Ισπανία που πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της φέτος κατά 37 δισ. ευρώ. Δεν πρόκειται να πετύχει. Ένας στους τέσσερεις Ισπανούς είναι άνεργος, ενώ στους νέους η ανεργία είναι στο 50%. Χωρίς προοπτική και ελπίδα δεν πρόκειται να πετύχει καμία μεταρρύθμιση. Αυτό περίπου συμβαίνει και στην Ελλάδα. Η Αθήνα χρειάζεται μια κυβέρνηση συνασπισμού με ικανούς ανθρώπους και τεχνοκράτες για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να κάνει τη διαφορά ώστε οι άνθρωποι να ακολουθήσουν. Με μια συλλογική βοήθεια και υποστήριξη από όλη την Ευρώπη τότε υπάρχει ελπίδα. Αλλιώς το μέλλον είναι δύσκολο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη» καταλήγει ο Γάλλος δημοσιογράφος.

Το εκρηκτικό προεκλογικό κλίμα από την Ελλάδα μεταφέρει και ο ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde στην Αθήνα, Αλέν Σάλ, ο οποίος εστιάζει στο γεγονός της εναντίωσης μιας μερίδας Ελλήνων στα μέτρα σταθερότητας και της απαξίωσης του πολιτικού κόσμου, όσο και στην άνοδο των «φασιστικών κομμάτων». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας κάνει λόγο για «καταστροφή» σε περίπτωση που η Αθήνα δεν έχει μια κυβέρνηση την επομένη των εκλογών ενώ αναφέρεται λεπτομερώς στη Χρυσή Αυγή. «Αυτό το γκρουπούσκουλο των ακροδεξιών ενδέχεται να μπει στη Βουλή εφόσον συγκεντρώσει το ποσοστό που προβλέπει ο ελληνικός Νόμος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος. 

 

Αναφορές του τουρκικού Τύπου στις ελληνικές εκλογές

 

turkish-pressΟι εκλογές της Κυριακής δεν έχουν προκαλέσει προς το παρόν μεγάλο ενδιαφέρον στην Τουρκία, τουλάχιστο σε επίπεδο κοινής γνώμης και μέσων ενημέρωσης. 

Ωστόσο, ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής έντασης μετά τις εκλογές, σημειώνοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα θέσει θέμα ΑΟΖ στο Αιγαίο. «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θεωρούν ότι η έξοδος από την κρίση βρίσκεται στα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο» αναφέρει σε σχόλιό της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Ζαμάν” και σημειώνει: «αμφότερα τα κόμματα, μετά τις εκλογές θα επικεντρωθούν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας στο Αιγαίο, πράγμα που αναμένεται να αυξήσει την ένταση με την Τουρκία».

Τον ισχυρισμό περί έντασης προβάλει και η εφημερίδα “Χουριέτ” σημειώνοντας ότι «ο ηγέτης της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά την περίοδο που υπήρξε υπουργός εξωτερικών (1989-1992), ακολούθησε σκληρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Προεκλογικά έχει δεσμευτεί ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός η Ελλάδα θα κηρύξει ΑΟΖ. Επίσης, δύο από τους συμβούλους του είναι γνωστοί για την αντιτουρκική τους φιλολογία».

Σύμφωνα με τη “Χουριέτ”, «οι προβλέψεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην προσεχή περίοδο είναι αρνητικές».

«Ο κόσμος εδώ και καιρό ασχολείται με τις εκλογές στη Γαλλία, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τις εκλογές στην Ελλάδα. Ωστόσο το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών μπορεί να είναι καθοριστικό όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για όλο τον κόσμο, με πρώτη την Ευρώπη», αναφέρει σε σημερινό του σχόλιο ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας “Μιλιέτ” Σαμί Κοέν. Η “Σαμπάχ”, σε σχόλιό της αναφέρει ότι «κατά τις εκλογές κανένα κόμμα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Σε περίπτωση που μετεκλογικά δεν συμφωνήσουν τα κόμματα, η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε χάος».

Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Αναντολού” σε τηλεγράφημά του σχετικά με τις εκλογές γράφει ότι «στη χώρα όπου αντιμετωπίζεται η μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, ο λαός αναμένεται να τιμωρήσει στην κάλπη τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβερνούν εδώ και 38 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ».
Διαβάστε μερικά από τα δημοσιεύματα των τελευταίων τριών ημερών από τον Διεθνή Τύπο

Greek election critical and uncertain

With Greek Elections, ‘A Period Of Great Confusion’

Greek elections marked by anger over austerity measures

Greek election could push eurozone back into crisis mode

Europe braces for Greek election

In Elections, Greeks Are Expected to Make Old Guard Pay for Turmoil

Greek Elections Seen Leading to Instability

Greek voters prepare for key election amid austerity crisis

Europe braces for crunch Greek election

Greek Election Could Create New Instability

Austerity-weary Greece faces electoral impasse

Ahead of Greek election, fringe parties find support

Greek Elections, a Trap!

Greek election could trap nation in labyrinth of debt and division

Angry Greeks want political revenge

Socialists: Greece faces default without euro

Greeks to vent rage in weekend election

Europe braces for crunch during Greek election

Politicians await critical Greek vote

PROFILE-Conservative leader front runner in Greek election

Will Greek Elections Inflame the Debt Crisis?

Greek euro membership at stake in Sunday’s election: Socialists

Debt-stricken Greece faces crunch vote

Greek conservative head makes last pitch to voters

Greeks prepare to vote in May 6 elections

Greek Elections 2012: The End of the Beginning for Europe’s Economic Crisis

Greece and France expected to reject austerity measures, roiling Europe’s leaders

Greek voters prepare for elections

Fringe parties tug at Greek power slate ahead of election

In An Angry Mood, Greek Voters Prepare For Poll

The Greek Election of 6 May – strategic orientations and paradoxes

Greek poll marred by economic woes

Greek elections to usher in anti-bail-out parties

Q&A: Greek parliamentary election

Greek socialist leader Venizelos warns of ‘mass poverty’

Greece socialist party PASOK holds final pre-electoral rally

WSJ: Greek Parties Weigh New Elections After Sunday Polls-Sources

Greek Election Fails To Lift Spirits In Break From Past

Neo-Nazis gain a foothold in politics as austerity gives rise to Fascism ahead …

‘Totalitarian ideologies on the rise among young Greek voters’

Pasok restates pro-EU stance as Greeks prepare for polls

Mainstream parties face humiliation in Greece’s parliamentary elections

If elections could change things, they’d be illegal

In Greek Election Campaign, Anger Trumps Civility

Greeks concerned as far-right party gains ground

Greek conservatives vow no deal with Socialists

In Greek Elections, A Campaign Of Fear Prevails

Greek economic mood ticks up before election

Greek Conservative Appeals For Mandate Ahead Of Sunday Polls

Greece’s DilemmaWhen the Only Real Choice Is Protest

Greece: Elections; programmes for 5 main parties

Main parties try to woo skittish voters ahead of Greek election

Greece: Elections, Venizelos, Pasok’s hard liner

Samaras’s Insistence to Govern Alone May Backfire

Greek conservatives aim high in crunch election

Greece elections: Voters’ voices

Greece election: Wind of change sweeps through Athens

Economy, corruption key issues in Greek vote

Storm over the Parthenon: Experts warn of Greek election risks

Greek conservatives aiming to govern alone: leader

Greek elections to break stranglehold of mainstream parties

Greek vote may have more to say about Europe’s future

Results of French and Greek Elections Could Signal Shift on Economic Crisis

Markets worried about Greece, not France: Analysts

European election results to reshape fiscal treaty debate

Europe Elections, Jobless Claims in Focus for Coming Week

As the euro zone turns: More elections, more uncertainty

Greek vote may shake markets

France factored in, but Greece vote worries

French and Greeks Vote, With U.S. Economy in the Balance

In voting Sunday, Greece and France are expected to reject austerity measures …

European investors factor in French election, but Greece vote worries

France Elections Round Press

Euro election fever

Bitter pill Europeans won’t take

The Fate of the Eurozone Hangs on Sunday’s French Elections

This Weekend’s Elections May Just Be The Best Thing That Could Happen To …

This Weekend’s Elections May Just Be The Best Thing That Could Happen To Europe

Half of Greeks Will Vote Against the Austerity Measures

French and Greek Elections Could Push Euro Zone Back to the Brink

Poll: Hollande’s lead over Sarkozy narrows

Enjoy the weekend, Monday could test your nerves

Week Ahead: market ‘checks & balances’ thwart political ambitions

Finally, European debt crisis goes to the polls

What does a Socialist France mean for Europe?

Trading Radar: Are the European Elections a Buy or a Sell?

‘Ne me quitte pas’ – Sarkozy vs Hollande

The New Panic Over the Euro

On the eve of the French presidential elections

Euro Zone Manufacturing Down Sharply

Analysis: Greek election set to rock shaky euro zone

Elections in Greece

Greek election set to rock shaky euro zone

US Dollar – Elections In Greece And France To Drive Greenback

Euro slumps as EU elections loom

Euro Risks Highlighted as Elections Show Political Swing

FOREX-Dollar drops on jobs data, euro sinks before elections

Weekly Review and Outlook: Commodity Currencies Tumbled on Worsening Outlook …

Euro Set for Biggest Weekly Decline in a Month

Euro Ready For A Breakout Should Elections Spark Euro Exit Fears

FOREX-Dollar steady before US jobs; euro above 2-week low

How to Profit From European Politics

FOREX-Euro falls 3rd day as weak data weighs before ECB

Pound Heads for Weekly Loss Against Dollar as House Prices Fall

A critical weekend for the future of Europe

Debt crisis: as it happened – April 4, 2012

Question the Euro Crisis

Ben Chu: Athens needs time, not cuts, if it is to end the people’s pain

High-stakes Greek polls marked by public anger

In Tatters, Greece’s Middle Class Votes on Survival

Greeks Reveal Euro or No in First Election Since Downturn

A gain for Golden Dawn would be a dark day for Greece

New Greek parties thrive online

To Vote or Not To Vote, That Is the Greek Question

Cash-strapped Greek parties jump on social media bandwagon

Greek elections: Be afraid, be very afraid

Here’s Everything You Need To Know About The Greek Elections That Could …

Greece: Elections, the black shadow of ‘Golden Dawn’

Greece’s right wing: a new dawn?

Greek Unease Fuels Rise Of Far-Right ‘Golden Dawn’

Among all the election rhetoric, Greece is the word

Greek Socialist Leader: Next Govt Must Reflect Will Of Majority

Greece in last day of campaigns

Concern for Greek reforms ahead of poll

Greek Leftist Comes Into His Own

Greeks to vote in elections tomorrow

Greeks Gear Up to Cast ‘Protest Votes’ Against Austerity

Greece at the global forefront

Greece’s new odyssey

The May 6th Greek Election…Yet Another Challenge For The EU

Greek Socialists say voters face euro or default

Greek Conservative leader, poll front-runner, vows immigrant expulsions

Extremist politics on the rise as Greek austerity bites

A guide to Greece’s political parties

Greek conservatives rule out coalition with Socialists

Greece Must Renegotiate Bailout: Expert

Many Greek political parties, no easy choices

Towards a European spring

Tricks, lies and anger as Greece goes to the polls

Greece’s conservatives rules out possible

Ballots, bailouts and the rise of the right: why Greece’s financial problems …

Greece’s Next Government Has to Show Europe It Can Reform

Greek political system divided in powers

Syrian Troops Massacre University Students in Their Sleep

Summary Box: New Greek political parties thrive with cheap online campaigns

Rise of Golden Dawn Terrifies Globalists

No Vote: Greeks Abroad Left Out in the Cold Again

UBS Explains Why You Should Be Worried About This Weekend’s Greek Election

How Fast Things Change: Greeks Go to the Polls

UBS: Be worried, be very worried about elections in Greece

May Day protests in Greece and Spain

In Greece, the far left is becoming the far right

Socialist leader warns Greek voters about risk of

Greek far-right Chryssi Avgi party expected to enter parliament for first time