Η «Ημέρα της Ευρώπης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η 9η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία με ιδιαίτερη σημειολογική όσο και ουσιαστική σημασία στην πορεία της ενοποίησης της Ευρώπης. Στις 9 Μαΐου του 1950 ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman κάλεσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν στην παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια υπερεθνικής θεσμικής ολοκλήρωσης και είχε σαφείς πολιτικούς στόχους παρά τη φαινομενική και συχνά υποβαθμισμένη σημασία που της αποδίδεται. Σύμφωνα με το Γερμανό Καγκελάριο Konrad Adenauer η ΕΚΑΧ θα προσέφερε στη Γερμανία την ευκαιρία να «αποκαταστήσει πολιτικά τη χώρα και να προσεγγίσει τη Γαλλία». Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, «εκτιμώ και πιστεύω ότι τα εθνικά κοινοβούλια των έξι Ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στην ΕΚΑΧ συνειδητοποιούν (…) ότι ο πολιτικός στόχος αυτής της προσπάθειας, η πολιτική σημασία της δημιουργίας της ΕΚΑΧ είναι πολύ σημαντικότερος από τις οικονομικές επιδιώξεις».

09/05/2012

Διεθνές Βραβείο στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την συμβολή του στο Διαθρησκειακό Διάλογο

Middelburg (The Netherlands) – On May 12th, 2012 His All-Holiness the Ecumenical Patriarch Bartholomew, primus inter pares of the entire Orthodox Church, is going to receive the prestigious Four Freedom Award. The Four Freedoms Medals are presented to men and women whose achievements have demonstrated a commitment to those principles which President Roosevelt proclaimed in his historic speech to Congress on January 6, 1941, as essential to democracy: freedom of speech and expression, freedom of worship, freedom from want, freedom from fear.

09/05/2012

Ελεύθερος ο Αρχιμ.Ιάκωβος Γιοσάκης

Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα ο Αρχιμ.Ιάκωβος Γιοσάκης μετά την ολοκλήρωση της δίκης για την υπόθεση του “παραδικαστικού”. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή στον αρχιμανδρίτη για το πλημμελήματικού βαθμού αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

09/05/2012

Πανηγυρικοί εορτασμοί Αγίου Επιφανίου στο εξωκλήσι του Κάβο Γκρέκο

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012, 6:30 – 8:00μ.μ Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Σάββατο 12 Μαΐου 2012, 6:15π.μ Υποδοχή Τιμίας Κάρας Αγίου Επιφανίου, 6:30 – 10:00π.μ Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου

09/05/2012

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Καθηγουμένου της Ι.Μ.Οσίου Δαϋίδ Ευβοίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, επικεφαλής κληρικών και λαϊκών, πνευματικών τέκνων του αειμνήστου Γέροντος π. Κυρίλλου, μετέβη το πρωί της Τρίτης 8 Μαΐου στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαϋίδ, του Γέροντος, παρά την Λίμνη Ευβοίας, όπου με την ευχή και την ευλογία του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, λειτούργησε στο καθολικό της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία τέλεσε επί του τάφου, το τεσσαρακονθήμερον μνημόσυνον του πολύκλαυστου και αλησμόνητου Γέροντος και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Ιερομονάχου π. Κυρίλλου.

09/05/2012

Πανήγυρις Ιερού Μετοχίου Μονής Γοργοεπηκόου Νεστάνης στη Ζόγκα

Την Τετάρτη 9η Μαΐου 2012, εόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια το Ιερό Μετόχι, της Μονής Γοργοεπηκόου Νεστάνης Μαντινείας στην Ζόγκα Αργολίδος ( Ελληνικό Αργολίδος θέση Μπούμπας) , την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκείας του Θαυματουργού και τον Νεομάρτυρα Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις.

09/05/2012

Πανήγυρις Ιέρού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης

Την προσεχή Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 13 Μαΐου, πανηγυρίζει με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός μας της Αγίας Φωτεινής, πολιούχου της πόλεως της Νέας Σμύρνης. Στις εορταστικές εκδηλώσεις προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος και Πατρών κ. Χρυσόστομος.

09/05/2012

Η Αλεξανδρούπολη εορτάζει τα “Ελευθέρια”

Στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2012 της Αλεξανδρουπόλεως η Ιερά Μητρόπολις έχει προγραμματίσει τις παρακάτω εκκλησιαστικές τελετές.

09/05/2012

Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Σιναίου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Την 8η Μαΐου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ υπεδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ.Δαμιανό. Κατά την συνάντηση, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στον Μακ.Πατριάρχη τον νέο εκπρόσωπο της Μονής στο Κάιρο, Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Αρσένιο, ενώ συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

09/05/2012

Κυκλώματα απάτης εις βάρος Μοναστικών Αδελφοτήτων

Την προσοχή των Ανδρικών και Γυναικείων Μοναστικών Αδελφοτήτων της Τοπικής Εκκλησίας, εφιστά, με επιστολή του προς τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, για την δράση κυκλωμάτων που προσπαθούν να εξαπατήσουν τα Μοναστικά καθιδρύματα.

09/05/2012

Συνήλθε η Προπαρασκευαστική Επιτροπή του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων-Λουθηρανών

Η Προπαρασκευαστική Επιτροπή, εν όψει της συγκλήσεως της 16ης Ολομέλειας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, συνήλθε στό Λονδίνο μεταξύ 5 και 10 Μαΐου 2012 εγκαινιάζοντας μία νέα φάση σχετικά μέ το έργο της Επιτροπής με θέμα τό μυστήριο της Ιερωσύνης (Ministry/Priesthood). Την συνάντηση στό Λονδίνο φιλοξένησε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος.

10/05/2012

Εορτή Μεσοπεντηκοστής στη Χριστιανική Ένωση Άργους

Στο επί της οδού Κοφηνιώτου στο Άργος, κτήριο της Χριστιανικής ένωσης Άργους εορτάστηκε η μεγάλη εορτή της Μεσοπεντηκοστής. Στο σημείο υπάρχει ναΐσκος αφιερωμένος στην Μεσοπεντηκοστή, τα θυρανοίξια του οποίου έγιναν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Ιάκωβο στις 9 /10 /2010. Σημειωτέον ότι ο ναΐσκος ανεγέρθηκε μετά από πρόταση του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Καλλινίκου και ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ενώσεως.

10/05/2012

Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στην Άκκρη-Πτολεμαϊδα

Το Σάββατον, 22αν Απριλίου /5ην Μαΐου 2012, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εις την πόλιν Άκκρην – αρχαίαν Πτολεμαΐδα του βορείου Ισραήλ, αριθμούσαν σήμερον περί τους τεσσαράκοντα χιλιάδας κατοίκων.

10/05/2012

Στο μηχανογραφικό και πάλι το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας

Μετά από ένα χρόνο το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα δεχθεί και πάλι φοιτητές.Αναλυτικά όλες οι θέσεις εισακτέων στα τμήματα Θεολογικών Σπουδών.

10/05/2012

Εγκαίνια του Καθολικού του Ιερού Ησυχαστηρίου των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου-Ασκού

Με μεγαλοπρέπεια ξεκίνησε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης το τριήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν των Θεσσαλονικέων και Φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Το απόγευμα της Τετάρτης, 9 Μαΐου ε.έ, ετελέσθησαν με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη, τα εγκαίνια του Καθολικού του Ιερού Ησυχαστηρίου των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου-Ασκού, το οποίο είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και στους Θεσσαλονικείς Αγίους που μέσα από το πολύπλευρο έργο τους αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μετάδοση των γραμμάτων και του πολιτισμού στις χώρες των Σλάβων

10/05/2012

Ο νέος Πρέσβης της Σερβίας στο Ισραήλ στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Δευτέραν, 24ην Απριλίου /7ην Μαΐου 2012, ο νέος Πρέσβυς της Σερβίας εις το Ισραήλ κ. Zoran Basaraba, συνοδευόμενος υπό ενός συνεργάτου αυτού, επεσκέφθη το Πατριαρχείον. Τον νέον Πρέσβυν εδέχθη η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά τινων Αγιοταφιτών Πατέρων.

10/05/2012

Ο Μητροπολίτης Βάρνας στην Ι.Μ.Διδυμοτείχου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βάρνας κ. Κύριλλος, ελληνομαθής ιεράρχης του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, επεσκέφθη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου την Πέμπτη 10 Μαΐου ε.ε., συνοδευόμενος από επιτελείς του. Οι δύο αρχιερείς συνεργάστηκαν για διάφορα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και επιβεβαίωσαν ότι η συνεργασία των δύο Εκκλησιών Βουλγαρίας και Ελλάδος και των δύο όμορων λαών είναι μονόδρομος για την πρόοδο και την ευημερία τους.

10/05/2012

Το Αγρίνιο τίμησε τον Πολιούχο του

Με κάθε λαμπρότητα η πόλη του Αγρινίου τίμησε κι εφέτος τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου της, αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου. Το πρωί της Τετάρτης 9 Μαΐου τελέσθηκε στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς

10/05/2012

Η διακονία ενός ταπεινού Γέροντα της εποχής μας (VIDEO)

Η διαδρομή και διακονία ενός γέροντα της εποχής μας, του μακαριστού ιερομονάχου π.Ιακώβου Τσαλίκη, παρουσιάζεται μέσα από ένα εξαιρετικά επιμελημένο ντοκιμαντέρ του 1998, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς ελεύθερα στο YouTube. Πρόσωπα που γνώρισαν τον μακαριστό Γέροντα, που συνδέθηκαν μαζί του πνευματικά και κοινωνικά – την περίοδο που ακόμα ήταν λαϊκός, μιλούν για την προσωπικότητα του Ιακώβου Τσαλίκη, την ευγενική ψυχή του, το απαράμιλλο ήθος του, τα πνευματικά χαρίσματά του, την εδραία πίστη του και την αγάπη για τον Άνθρωπο και τον Θεό.

10/05/2012

Συνάντηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως της Τουρκίας με τους Θρησκευτικούς ηγέτες των μειονοτήτων

Συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δείπνου με την παρουσία του Προέδρου του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Τουρκίας Kemal Kılıçdaroğlu και τη συμμετοχή των Πνευματικών ταγών των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία και παραγόντων των αντίστοιχων Κοινοτήτων.

10/05/2012

Εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Ναύπλιο

Πανηγυρικά εορτάστηκε η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού στο Ναύπλιο, όπου εορτάζει όλως ιδιαιτέρως το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο στην περιοχή της Καραθώνας Ναυπλίου 6κμ από την πόλη. Χτισμένο επάνω σε λοφίσκο με θέα την πανέμορφη παραλία και το απέραντο γαλάζιο κάθε χρόνο μαζεύεται στο εκκλησάκι πλήθος κόσμου από το Ναύπλιο αλλά και τις γύρω περιοχές.

08/05/2012

Καθηγούμενος Πάτμου: Να κονιορτοποιηθούν όλα τα εμπόδια και προβλήματα

Από την Ιερή Νήσο της Αποκαλύψεως του ηγαπημένου Μαθητή του Κυρίου την ευλογημένη Πάτμο με την ευκαιρία της σημερινής εορτής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου των θαυμάτων της Ιεράς Κόνεως εκ του τάφου του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου ο Καθηγούμενος Πάτμου και η Ιερά Αδελφότητα της Ι. Βασιλικής και Πατριαρχικής Μονής εύχεται στις δύσκολες εποχές που ζούμε να κονιορτοποιηθούν όλα τα σύγχρονα εμπόδια και προβλήματα.

08/05/2012

Χριστοδούλου λόγος, επίκαιρος 14 χρόνια μετά (video)

Ο επιβατήριος λόγος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου που εκφώνησε την ημέρα της ενθρονίσεώς του, στις 9 Μαΐου 1998.

08/05/2012

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στην Αγία Γη

Την Παρασκευήν, 21ην Απριλίου /4ην Μαΐου 2012, εωρτάσθη η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εις την κώμην της Τζίφνας, κειμένης εις τα περίχωρα της Ραμάλλας. Εις τη κώμην ταύτην των δύο χιλιάδων κατοίκων, διαβιοί Ελληνορθόδοξος Αραβόφωνος Κοινότης, αριθμούσα περί τα τριακόσια πεντήκοντα μέλη και έχουσα ως Προϊστάμενον αυτής τον Οικονόμον π. Γεώργιον Αουάδ.

08/05/2012

Εξάμηνο αρχιερατικό μνημόσυνο για τον μακαριστό Αδριανουπόλεως Δαμασκηνό Παπανδρέου

Την Κυριακήν, 6ην Μαΐου 2012, εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Δημητρίου Ζυρίχης ετελέσθη το εξάμηνον αρχιερατικόν μνημόσυνον του μακαριστού μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού Παπανδρέου του από Ελβετίας, ο οποίος εκοιμήθη την 5ην Νοεμβρίου 2011. Της Θ. Λειτουργίας και του Ιερού μνημοσύνου τη παρουσία πλήθους πιστών προεξήρξε ο Θεοφιλεστάτος Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος, ο οποίος κατά την ομιλίαν του εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος Ιεράρχου και τους επί μίαν τριακονταετίαν αγώνας αυτού, εν μέσω πολλών αντιξοοτήτων, δια την εδραίωσιν και οργάνωσιν της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας, ης υπήρξεν ο πρώτος μητροπολίτης μετά την απόσπασιν αυτής εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας.

08/05/2012

Εκοιμήθη ο Γέροντας π.Χρυσόστομος Βαϊράμης στην Πτολεμαΐδα

Στο πένθος βυθίστηκε η ενορία του Αγίου Στεφάνου Πτολεμαΐδας στο άκουσμα της εκδημίας του αγαπητού και προσφιλούς Γέροντα π.Χρυσοστόμου, ενός κληρικού που έχαιρε του σεβασμού και της εκτιμήσεως όλης της πόλεως.

08/05/2012

Ομιλία του Πριγκηποννήσων Ιακώβου για τη Ρωμηοσύνη στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα πυκνό και εκλεκτό ακροατήριο Ρωμιών από την Πρίγκηπο Κωνσταντινουπόλεως και Θεσσαλονικέων των γραμμάτων, της τέχνης και του επιχειρείν, πραγματοποιήθηκε επιστημονική και καλλιτεχνική Εκδήλωση την Κυριακή 6 Μαΐου σε διακεκριμένη αίθουσα του ξενοδοχείου. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με θέμα: «Πριγκηπόννησα – Ορθοδοξία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον του Ελληνισμού σε αυτά», επιμείνας στην σημερινή κατάσταση της Μητροπόλεως και του Ποιμνίου του και στην ενημέρωση για τα ανακαινιστικά έργα που έγιναν στους Ι. Ναούς Αγίου Δημητρίου και Παναγίας και στο Επισκοπείο στην Πρίγκηπο, όπως και στους Ι. Ναούς Αγίου Νικολάου στην Χάλκη και Ιωάννου Προδρόμου στην Αντιγόνη.

08/05/2012

Ένας επιβλητικός Ναός που θυμίζει… Βυζάντιο

Με δύο πολύωρες ακολουθίες, η μια το απόγευμα της Παρασκευής και η άλλη η κύρια από τις 6 μέχρι τις 11 το πρωί του Σαββάτου τελέστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο με μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια του ναού της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, ο οποίος είναι ο μαγαλύτερος της Κύπου ,με μήκος 60 μέτρα , πλάτος περίπου 30 μέτρα και ύψος 30 μέτρα.

07/05/2012

Θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους των Γενικών Εξετάσεων στην Αίγινα

Ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012, στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος – Αγίου Νεκταρίου και ώρα 8:15 π.μ., θα τελεστεί Θεία Λειτουργία υπέρ υγείας, ενισχύσεως, φωτισμού και επιτυχίας των μαθητών που θα διαγωνισθούν στις προαγωγικές και ιδιαίτερα στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

07/05/2012

Η εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας στο Μπουρνάζι

Την Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, από την Ιερά Μονή Δημιοβας, θα υποδεχθεί αύριο η ενορία Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Νέων Σεπολίων. Η μεταφορά της εικόνας γίνεται στο πλαίσιο της πανηγύρεως του Ιερού Ναού που ξεκίνησε, το απόγευμα της Δευτέρας, με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό.

07/05/2012

Ημερίδα: «Η Ακολουθία των Εγκαινίων Ναού – Ιστορικολειτουργική προσέγγιση»

Ο Μεταπτυχιακός Φοιτητικός Θεολογικός Σύνδεσμος του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. ενημερώνει τα μέλη του Συνδέσμου, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, πως στα πλαίσια των επιστημονικών του δραστηριοτήτων διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα, σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας.

07/05/2012

Τριανταοκτώ χρόνια παραλυσίας…

Ένα και ένα κάνουν δύο. Δύο και δύο τέσσερα. Τέσσερα και τέσσερα οκτώ και τριάντα, τριανταοκτώ. Τριανταοκτώ χρόνια πέρασαν από την μεταπολίτευση. Ακριβώς τριανταοκτώ χρόνια είναι ο παράλυτος της ευαγγελικής περικοπής κατακείμενος στις στοές της Προβατικής κολυμβύθρας και περιμένει το θαύμα. Τριανταοκτώ χρόνια παραλυσίας για τον άνθρωπο εκείνον, που δεν είχε κανένα να τον βοηθήσει, αλλά άκουσε τον Χριστό να του λέει «θέλεις υγιής γενέσθαι;» «Άνθρωπο ουκ έχω» απαντά ο παράλυτος και ο Χριστός κάνει το θαύμα. Τριανταοκτώ χρόνια παραλυσίας για την πατρίδα μας, γιατί οι περισσότεροι λέγαμε ακριβώς το αντίθετο «έχω άνθρωπο» και εννοούσαμε τον Βουλευτή, που θα έκανε αυτό που βόλευε εμάς, αλλά όχι και τους άλλους

07/05/2012

Διεθνές Συνέδριο Ι.Μ.Ιταλίας: «Συμβολή και ρόλος του Ορθοδόξου Μοναχισμού εις την Εκκλησίαν»

Με μεγάλη επιτυχία ωλοκληρώθη την Παρασκευήν 4 Μαΐου το Διεθνές Συμπόσιον της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, με θέμα «Συμβολή και ρόλος του Ορθοδόξου Μοναχισμού εις την Εκκλησίαν», το οποίον ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Απριλίου εις την Ιεράν Μονήν Αγίας Βαρβάρας Μοντανέρ Ιταλίας, με ομιλητάς και συνέδρους από διάφορα μέρη της Ιταλίας, την Ελλάδα, το Άγιον Όρος, την Φιλανδίαν, την Γερμανίαν, την Ρουμανίαν, την Σερβίαν και αλλού.

06/05/2012

Προδομένε λαέ…

Ένα επίκαιρο ποίημα έγραψε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, με τίτλο “Προδομένε Λαέ” και δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”. Το ποίημα μας έστειλε η αναγνώστριά μας κυρία Αικατερίνη Δεληγεώργη, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

06/05/2012

Εορτασμοί στο Μικρό Δέρειο και στην Κυανή Διδυμοτείχου

Στο Μικρό Δέρειο, λειτούργησε την Κυριακή του Παραλύτου, 6 του μηνός Μαΐου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, όπου τιμήθηκε η μνήμη του αγίου Γεωργίου, με το παλαιό ημερολόγιο. Η γιορτή αυτή είναι κοινή για χριστιανούς και μουσουλμάνους, που ευλαβούνται επίσης τον άγιο. Ο Σεβασμιώτατος το πρωί ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Μικρού Δερείου και στη συνέχεια συνοδευόμενος από το ιερατείο επισκέφθηκε του πανηγυριστές του «Τεκκέ» του Μικρού Δερείου και της Ρούσσας, που με κουρμπάνια και συνεστιάσεις εορτάζουν τον άγιο Γεώργιο και ευχήθηκε σε αυτούς τα δέοντα.

06/05/2012

Η παραλυσία της εποχής μας

Στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή η εκκλησία μας αναφέρεται σε ένα από τα σημαντικά θαύματα του Χριστού, στη θεραπεία του Παραλυτικού των Ιεροσoλήμων. Τα σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με το θαύμα αυτό είναι τα ακόλουθα…

06/05/2012

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο μεθεόρτιος εσπερινός και η περιφορά της ιερής εικόνας της Αγίας Ειρήνης στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο Γαλάτσι. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο τιτουλάριος Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός συμπαραστατούμενος από τους εφημερίους του Ιερού Ναού και Ιερείς από άλλους Ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και με την συμμετοχή πλήθους πιστών.

06/05/2012

Βαρθολομαίος: Να αναδειχθεί βιώσιμη Κυβέρνηση που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση

Την ευχή να αναδειχθεί μια βιώσιμη Κυβέρνηση από τις εθνικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ελλάδα και η οποία θα βγάλει την χώρα από την κρίση ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του, στην κοινοτική αίθουσα, στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως (Εδιρνέκαπου), δίπλα στα βυζαντινά τείχη της Πόλεως. Νωρίτερα είχε χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, σήμερα, Κυριακή του Παραλύτου.

06/05/2012

Εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Ειρήνης στα Τρίκαλα

Πανηγυρικώς ετελέσθη το απόγευμα της Παρασκευής Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου, στο Παρεκκλήσιον της Αγίας Ειρήνης, επί της οδού Καραϊσκάκη στα Τρίκαλα. Πλήθος πιστών συνέρρευσε για να λάβει ευλογία από τη χάρη της Αγίας η μνήμη της οποίας τιμάται την 5η Μαΐου. Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με την παρουσία επίσης πολλών πιστών.

06/05/2012

Ο Μητροπολίτης Σύρου στην Αγία Σοφία Ψυχικού

Στο Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού λειτούργησε την Κυριακή ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά του. Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης της πολυνησιακής Μητροπόλεως Σύρου, αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Παραλύτου και επισήμανε ότι το πρόβλημα της εποχής μας είναι η μοναξιά που αισθάνονται οι άνθρωποι. «Ο Παράλυτος δεν ήταν μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή γιατί είχε εγκαταλείψει πλέον το ενδιαφέρον για ζωή», είπε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος ο οποίος κάλεσε τους πιστούς να μην ξεχνούν ότι δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται τη μοναξιά και χρειάζονται την στήριξη και τη συμπαράστασή μας.

06/05/2012

Εγκαινιάστηκε ο μεγαλύτερος ναός της Κύπρου

Τελέστηκαν σήμερα από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια του ναού της του Θεού Σοφίας στο Στόβολο, ο οποίος είναι ο μαγαλύτερος της Κύπου, με μήκος 60 μέτρα , πλάτος περίπου 30 μέτρα και ύψος 30 μέτρα.

05/05/2012

Ο εορτασμός της Αγίας Ειρήνης στη Νέα Κίο Αργολίδας

Την 5ην Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης της Θαυματουργού και πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς ο Ιερός Ναός της Αγίας Ειρήνης που ευρίσκεται στη Νέα Κίο Αργολίδος μία κωμόπολη μεταξύ των πόλεων Ναυπλίου και Αργους.Οι κάτοικοι της πόλης αυτής είναι κατά πλειοψηφία πρόσφυγες από την Κίο της Μικράς Ασίας. Κατά την παραμονή της πανηγύρεως, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλινίκου, παρόντων Ιερέων από το Ναύπλιο και Άργος.

05/05/2012

Δημητριάδος Ιγνάτιος: “Εκκλησία και Κοινωνία δεν είναι διαφορετικά μεγέθη”

Η εκπαίδευση είναι το μυστικό. Αυτό δηλώνει στην metrogreece o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με αφορμή την βράβευση που έγινε σε Ρομά σε ειδική εκδήλωση στον Βόλο (4/5/2012) και σε συνεργασία με τον πρόγραμμα “Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά” του Πανεπιστημίου Αθηνών.

05/05/2012

Ερώτημα – Παράπονο…

Όσα αποθέματα πνευματικότητας και αν διαθέτει ο άνθρωπος, υπάρχουν στιγμές που λυγίζει – θλίψη, η αγωνία, τα αδιέξοδα είναι τέτοια που αβίαστα έρχεται το ερώτημα, που κρύβει και παράπονο : «δεν με βλέπει ο Θεός;». Του καταλογίζουμε, δηλαδή, ευθύνες ότι δεν ενδιαφέρεται για εμάς και τα προβλήματά μας. Κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας για την πρόνοιά Του και το παράπονο γίνεται πειρασμός. Ανάλογα πλέον τις αντιστάσεις ψυχής που διαθέτουμε, αντιδρούμε

 

 

Επίθεση σε κληρικό της Ι.Μητροπόλεως Τριπόλεως

Έντονα προβληματισμένοι και στεναχωρημένοι είναι οι Έλληνες της Ελληνορθοδόξου Παροικίας της Τριπόλεως στην Λιβύη από την πρόσφατη επίθεση κατά της Εκκλησίας μας ,και κατʼ επέκταση κατά του Ιερέα μας π. Ιωακείμ Βασιλάκου ο οποίος είναι και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

04/05/2012

Συνέρχεται η Προπαρασκευαστική Επιτροπή του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων-Λουθηρανών

Συνέρχεται η Προπαρασκευαστική Επιτροπή του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας στο Λονδίνο μεταξύ 5 και 10 Μαΐου 2012 για να ασχοληθεί με το ζήτημα του μυστηρίου της Ιερωσύνης. Την συνάντηση θα φιλοξενήσει εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος.

04/05/2012

Πανήγυρις Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Αετοχωρίου

Την προσεχή Τρίτη 8 Μαΐου 2012 τελείται η Εκκλησιαστική πανήγυρις στο ανδρικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Αετοχώρι. Την Δευτέρα 7 Mαΐoυ το απόγευμα και ώρα 6.30’ μ.μ. θα ψαλεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ το πρωί της Τρίτης θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από 7.00’-10.00’. Θα ακολουθήσει η περιφορά της εικόνος του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

04/05/2012

Διατήρηση του συστήματος αξιολόγησης των κληρικών μόνον για την Εκκλησία της Ελλάδος ;

Το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο προβλέπεται η διατήρηση του ειδικού συστήματος αξιολόγησης των κληρικών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει συγκεκριμένα στο άρθρο 1 ότι «διατηρείται σε ισχύ το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης των κληρικών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αυτό περιγράφεται από τους Ιερούς Κανόνες και τους κανονισμούς που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (ΦΕΚ 146Α΄)».

04/05/2012

Νεαρός άνδρας εισέβαλε σε Ιερό Ναό και ξεγυμνώθηκε

Ένας νεαρός άνδρας, περίπου 30 ετών, εισήλθε στον Ιερό Ναό Φανερωμένης Χολαργού, άρχισε να φωνάζει και έβγαλε όλα του τα ρούχα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της τοπικής εφημερίδας «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Χολαργού-Παπάγου» ο νεαρός έμεινε για λίγη ώρα γυμνός εντός του Ναού αρνούμενος να αποχωρήσει. Οι Ιερείς του Ναού κάλεσαν την Αστυνομία, άνδρες της οποίας τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

04/05/2012

Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Απρέπειες του ΣΥΡΙΖΑ!

Με κατάπληξη ανέγνωσα την Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσιεύθηκε χθές στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» (σελ.12). Για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται και έτσι συμπληρώνεται ο κύκλος των συκοφαντιών εναντίον μας, ένα κύκλο που άρχισε ο κ. Νικ. Τσούκαλης, μέχρι χθές στέλεχός του και σήμερα υποψήφιος με τη “ΔΗΜΑΡ”.

04/05/2012

«Nouvelle Cuisine» ή Περί Μακεδονικού Χαλβά v.3

«Νομίζω ότι το σημαντικότερο για την Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι να επιστρέψει στην κανονικότητα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Nedelya 150» ο μουσικολογιώτατος Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων

04/05/2012

O Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος για το νέο ΠΣ του μαθήματος των Θρησκευτικών

Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται ένας διάλογος στην ελληνική κοινωνία περί του χαρακτήρος του μαθήματος των θρησκευτικών στα Σχολεία της Χώρας.Ο διάλογος προέκυψε ως απάντηση αφ’ενός στο αίτημα για δημιουργική ανανέωση του μαθήματος και αφ’ετέρου στις προτάσεις ή απειλές βάσει συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας νομικών και πολιτικών κύκλων περί καταργήσεως του μαθήματος.

04/05/2012

Διαχωρισμός Πολιτείας-Εκκλησίας με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους

Οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας πολλές φορές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Άλλοτε εξαιτίας της παρέμβασης ηγετικών κύκλων της Εκκλησίας στα πράγματα της δημοκρατικής πολιτείας και άλλοτε εξαιτίας των ωμών παρεμβάσεων κυβερνήσεων στα εσωτερικά της εκκλησίας, συχνά στις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και στις μη ομαλές πολιτικές περιόδους, με σκοπό την χρησιμοποίησή της για αλλότριους σκοπούς από την πνευματική αποστολή της. Οι παθογένειες αυτής της σύμφυσης ήταν πάντοτε εμφανείς, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οξύνθηκαν ιδιαίτερα με την εθνικιστική και οπισθοδρομική πολιτική παρέμβαση της προηγούμενης ηγεσίας της ελλαδικής Εκκλησίας αλλά και με οικονομικές δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την παράδοση της Ορθοδοξίας.

04/05/2012

Τα Θρησκευτικά στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Δ.Ι.Σ.

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012, στην τρίτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

04/05/2012

 

 

Σταυρός με τίμιο ξύλο από τα Ιεροσόλυμα στο Ναύπλιο

Γίνεται γνωστόν εις τους ευσεβείς χριστιανούς, ότι κατόπιν υποβληθέντος ευλαβούς αιτήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ Ιακώβου προς το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων και ληφθείσης αποφάσεως από την Α.Θ.Μ Πατριάρχην Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλον τον Γ΄ και την περί Αυτόν Ιεράν Σύνοδον, θα μεταφερθεί προς προσκύνησιν εις τον πανηγυρίζοντα Ιερόν Ναόν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Βυζαντίου Ναυπλίιου, από την Πέμπτην 17ην Μαΐου έως την Τρίτην 22αν Μαΐου 2012 ,ο εκ Τιμίου Ξύλου Σταυρός, ο εγκιβωτισμένος εις την ιεράν Εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , που φυλάσσεται εις το Σκευοφυλάκιον του Παναγίου Τάφου.

03/05/2012

Θυρανοίξια Αγίου Νικολάου στο Νικολή

Γνωρίζετε ασφαλώς την εργώδη προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας για την προβολή, ανάδειξη, αποκατάσταση, ανασύσταση και επάνδρωση, ει δυνατόν, των παλαιφάτων και διαλελυμένων Ιερών Μονών και μονυδρίων της εκκλησιαστικής Επαρχίας μας.

03/05/2012

18ον Γενικόν Ιερατικόν Συνέδριον της Ι.Μ.Ξάνθης και Περιθεωρίου

Την προσεχή Τρίτη 8ην Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το 18ον Γενικόν Ιερατικόν Συνέδριον της Ιεράς Μητροπόλεως. Σκοπός του Συνεδρίου είναι ο πληρέστερος καταρτισμός του Ιερού Κλήρου στην άσκηση του ποιμαντικού έργου. Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Παντελεήμονος, θα αρχίσουν οι εργασίες του Συνεδρίου, κατά την διάρκεια του οποίου θα ομιλήσει ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναπτύσσοντας το θέμα: «Ο Ιερεύς ενώπιων των προκλήσεων της απιστίας της εποχής μας».

03/05/2012

Η εορτή του Πολιούχου του Άργους Αγίου Πέτρου

Την Πέμπτη 3ην Μαΐου 2012 είναι η εορτή του Πολιούχου και Προστάτου του Άργους Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού.Την παραμονή, Τετάρτη 2 Μαΐου στον Καθεδρικό Ιερόν Ναό του Αγίου Πέτρου ψάλει Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου καθώς και με την παρουσία των Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου , Σπἀρτης κ. Ευσταθίου ,Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ,Κορίνθου κ. Διονύσιος ,Αργολίδας κ. Ιάκωβος και ο επίσκοπος Επιδαύρου κ.Καλλίνικος.

03/05/2012

Η σημασία των εκλογών και η ανάγκη εθνικής ενότητας

Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία του Ελληνικού Κράτους από τη δεκαετία του 1821 που έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό υποψηφίων για τις υφιστάμενες θέσεις της Βουλής των Ελλήνων και ταυτόχρονα η πρώτη φορά για απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης και τον επόμενο Πρόεδρο της Χώρας. Συρόμενη η Χώρα από τα οικονομικά Μνημόνια, αναπόφευκτα οι Πολιτικές Δυνάμεις που θα εμπιστευθεί το εκλογικό Σώμα, καλούνται να οδηγήσουν την Χώρα έξω από τα οικονομικά αδιέξοδα του παρελθόντος με την οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη των αδυνατοτέρων στρωμάτων του Λαού μας.

03/05/2012

Δάσκαλος του «Διαλόγου» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας

Ο Αθηναίος φιλοσοφών απολογητής Αθηναγόρας κατά την διαμονή του στην Αλεξάνδρεια στα τέλη του Β αἰώνα στο έργο του προς τον αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο «Πρεσβεία περί χριστιανών» γράφει ότι: «Ηλίθιον ως αληθώς το τοις επιπολαίοις και ματαίοις αντιλέγειν». Αυτό το λόγιο είχε πάντοτε υπόψιν του, σ’ όλη του τη ζωή, ο συνονόματός του πατριαρχής Αθηναγόρας. Εγνώριζε την τάση των αδιάβαστων και ματαιόδοξων ανθρώπων να φλυαρούν για να αποκτούν εύπιστους και αφελείς ακροατές και «ουκ απεκρίθη προς ουδέν ρήμα» των δήθεν σωτήρων της Ορθοδοξίας του καιρού του

03/05/2012

Aνακοινωθέν δεύτερης συνεδρίας της ΔΙΣ για τον Μάιο

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012, στην δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

03/05/2012

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν.Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Ηλιουπόλεως

Με λαμπρότητα τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός στον εορτάζοντα ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Ηλιουπόλεως, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Θερμοπυλών Ιωάννου, ο οποίος θα τελέσει και την Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας.

03/05/2012

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκδήλωση του Αθλητικού Συλλόγου Πέραν

Εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου Ρωμηού ποδοσφαιριστού Λευτέρη ΚουτσούκΑντωνιάδη διοργανώθηκε στον Αθλητικό Σύλλογο Πέραν (ΑΣΠ) το περασμένο Σάββατο. Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαικής Ένωσης Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος και μετέφερε τις ευχές και τα συγχαρητήρια του ίδιου του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης και η σύζυγός του Αικατερίνη Βαρβαρήγου Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδριανούπολη, ο Δήμαρχος του Πέραν Αχμέτ Μισμπάχ Ντεμιρτζάν

03/05/2012

«Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν…»

Όταν ένας οργανισμός, όπως η Εκκλησία, «υποκύπτει» στον πειρασμό της εκφράσεως πολιτικού λόγου, δηλ. της απροκάλυπτης συμπάθειας προς μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υποστεί και τις αντιδράσεις όλων εκείνων, οι οποίοι, έστω και υποκειμενικά, διαφωνούν με τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας. Όταν δε η Εκκλησία αποδίδει στις πολιτικές της συμπάθειες την αποκλειστικότητα στη σωτηρία του έθνους, κάτι δηλαδή σαν το… αλάνθαστο του Πάπα, οφειλεί να αποδεχθεί όχι μόνο την ύπαρξη των «αντιφρονούντων», αλλά και το ότι η ίδια, ακριβώς λόγω των επιλογών της, μπορεί να γίνει στόχος «επιθέσεων» εκ μέρους των. Με άλλα λόγια: μην ανακατεύεσαι με τα πίτουρα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο…

03/05/2012

Συσσίτια στο Αγρίνιο : Μόνη της η Εκκλησία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική κατάρρευση

Από τα τέλη του 2011 στο Αγρίνιο με την υποστήριξη της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας το Πνευματικό Κέντρο της ενορίας του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο προσφέρει καθημερινά φαγητό σε 160 συνανθρώπους μας, που μαστίζονται από την οικονομική κρίση αλλά και τις πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα και την έχουν φέρει προ της κοινωνικής κατάρρευσης. Το ΑγρίνιοCulture.gr βρέθηκε στο χώρο του στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου και το κτίριο του Ι.Ν. της Ευαγγελιστρίας και μίλησε με τους ανθρώπους που στηρίζουν καθημερινά την προσπάθεια της Εκκλησίας.

02/05/2012

Η Κυριακή των Μυροφόρων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η εορτή της Κυριακής των Μυροφόρων εωρτάσθη την Κυριακήν, 16ην / 29ην Απριλίου 2012, υπό του Πατριαρχείου, συμφώνως πρός την κρατούσαν τάξιν αυτού εις την πόλιν της Ρέμλης, αρχαίαν Αριμάθειαν, και εις τον παρά τον Ναόν της Αναστάσεως Καθεδρικόν ναόν του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

02/05/2012

Ανακοινωθέν πρώτης συνεδρίασης ΔΙΣ για τον Μάιο

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Μάιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

02/05/2012

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερώνει τους Προκαθημένους για την κλοπή των λειψάνων της Αγίας Αναστασίας (VIDEO)

Επιστολές προς όλους τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών προκειμένου να ενημερωθούν και επισήμως για την κλοπή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας από την φερώνυμη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης αποφάσισε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου κατά την πρόσφατη συνεδρία της. Στόχος της Πατριαρχικής Συνόδου, στην οποία αυτή την περίοδο συμμετέχει και ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος – ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής, είναι να λάβουν γνώση οι κατά τόπους Εκκλησίες έτσι ώστε να ενεργήσουν καταλλήλως σε περίπτωση που είτε περιέλθει στην αντίληψή τους κάτι σχετικό με την κλοπή των ιερών λειψάνων

02/05/2012

Έκκληση να επιστραφούν τα κλεμμένα ιερά λείψανα της Αγίας Αναστασίας

«Έχουμε κηρύξει το μοναστήρι σε βαθύ πένθος. Κάνουμε καθημερινά επικλήσεις στην Αγία Αναστασία για να επανέλθουν τα ιερά λείψανα. Όλοι στο μοναστήρι είμαστε αναστατωμένοι». Συγκλονισμένος ο μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος απευθύνει έκκληση σε εκείνους που έχουν στα χέρια τους τα ιερά λείψανα της Αγίας Αναστασίας να τα επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν.

02/05/2012

Πανηγυρικός εσπερινός στον Ι.Ν.Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε απόψε επί τη εορτή της Ανακομιδής των Θείων Λειψάνων του Αγ. Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο Χαλανδρίου. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης ενώ συμμετείχε πλειάδα ιερέων, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κύριος Κουράσης με τους συνεργάτες του και πλήθος κόσμου που προσκύνησε και τεμάχιο λειψάνου του Αγ. Αθανασίου και του Αγ. Ιωάννου του Δαμασκηνού που φυλάσσονται στον Ιερό Ναό.

02/05/2012

Επιστολή ΙΣΚΕ στους Πολιτικούς Αρχηγούς

Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου του ΙΣΚΕ, Πρωτοπρεσβ.Γεωργίου Σελλή προς τους αρχηγούς των κομμάτων με την οποία τους καλεί να τοποθετηθούν στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος.

02/05/2012

 

 

Μήνυμα Μητροπολίτη Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά

Η εκμετάλευση των ανηλίκων και η παιδική εργασία βρίσκονται στο επίκεντρο του μηνύματος του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου για την εργατική Πρωτομαγιά.

01/05/2012

H Ακολουθία της Κυριακής του Παραλύτου

Διαβάστε την Ακολουθία της Κυριακής του Παραλύτου όπως αυτή δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

01/05/2012

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία στο Άαχεν (VIDEO)

Βυζαντινοί ύμνοι κυρίως από την αναστάσιμη υμνολογία της Εκκλησίας μας ακούστηκαν στις 20 Απριλίου 2012 στον Ι.Ν. Αρχαγγέλου Μιχαήλ/Αγίου Δημητρίου Άαχεν στη Γερμανία από την καταπληκτική Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο. Στον ορθόδοξο πλέον Ι. Ναό στο κέντρο της Ευρώπης και ειδικότερα στην αυτοκρατορική πόλη του Καρλομάγνου ήχησαν και πάλι ύμνοι από το Βυζάντιο και από το Άγιον Όρος, αφού στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν και μέλη από την κοιτίδα αυτή της Ορθοδοξίας. Σε έναν κατάμεστο από Έλληνες και Γερμανούς Ναό ο Λυκούργος Αγγελόπουλος και οι χορωδοί του γέμισαν τα αυτιά και τις ψυχές των ακροατών σε μια μουσική πανδαισία, η οποία δεν είχε προηγούμενο στην πόλη μας.

01/05/2012

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αγίου Όρους-Πολιτείας

Ένα βήμα πριν την οριστική ρήξη φαίνεται να βρίσκονται οι σχέσεις των Μοναστηριών του Αγίου Όρους με την Πολιτεία εξαιτίας των φορολογικών ρυθμίσεων και άλλων μέτρων που προωθήθηκαν τους τελευταίους μήνες και τα οποία, σύμφωνα με Αγιορείτες, «αγγίζουν» το ιδιαίτερο καθεστώς του Άθω. Η Διπλή Σύναξη, των ηγουμένων και των Αντιπροσώπων των 20 Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών του Αγίου Όρους, που ολοκλήρωσε σήμερα, Τρίτη, τις εργασίες της αποφάσισε να συνέλθει εκτάκτως στις 14 Μαΐου, μια εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να καθορίσει την στάση της έναντι της Πολιτείας

01/05/2012

Προσκύνημα Τριπολιτών στον Άγιο Ιγνάτιο στην Ζόγκα Ελληνικού Αργολίδος

Μεγάλη ευλογία και σημαντική πνευματική ωφέλεια είχαν την τύχη να λάβουν αρκετοί χριστιανοί εκ της Τριπόλεως, οι οποίοι μετέβησαν την Δευτέρα 30 Απριλίου 2012, με δύο πούλμαν, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου στην Ζόγκα Ελληνικού Αργολίδος.

01/05/2012

Κληρικοί Ι.Μ.Χίου προς υποψηφίους βουλευτές: Πάρτε θέση τώρα…

Ανοιχτή επιστολή προς τους υποψηφίους βουλευτές στο Νομό Χίου απέστειλε ο Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών με την οποία τους καλεί να τοποθετηθούν σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους εφημερίους – όπως είναι η υγεινομική περίθαλψή των ιδίων και των οικογενειών τους, η μισθοδοσία του κλήρου και οι προσλήψεις νέων κληρικών, αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν στη ζωή της Εκκλησίας όπως η αξιοποίηση της περιουσίας της, η πολεμική που δέχεται παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον φορέα με τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση, η εκκλησιαστική εκπαίδευση και η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών.

01/05/2012

Τα δικαιώματα του λαού και η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο θα δοθούν τεράστια ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών για να σωθεί η σταθερότητα της οικονομίας μας (κάπου είκοσι δις. στην Ελλάδα και τρία στην Κύπρο που αναλογούν στο ένα τρίτο περίπου ετήσιου προϋπολογισμού τους).

01/05/2012

Ο Αρχιμανδρίτης Μαμάης εγκατέλειψε τον Καθεδρικό Αγίας Σοφίας στο Μαϊάμι

ΜΑΙΑΜΙ. Ο Αρχιμανδρίτης Σταυροφόρος Μαμάης, προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίας Σοφίας στο Μαϊάμι της Φλόριδας, εξέπληξε το πρωί της Κυριακής το εκκλησίασμά του, όταν στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ανακοίνωσε ξαφνικά ότι φεύγει από την προϊσταμενία της κοινότητας.

01/05/2012

 

 

Βαρθολομαίος: “Αγωνιζόμεθα διεκδικούντες…ουδέποτε υποχωρούντες και ουδέποτε φοβούμενοι”

«Αγωνιζόμεθα διεκδικούντες, συντηρούντες και ανακαινίζοντες τα ιερά ημών σεβάσματα, ουδέποτε υποχωρούντες και ουδέποτε φοβούμενοι την φθοράν και την ελάττωσιν την οποίαν φέρει μεθ᾽ εαυτής, διότι ηχεί εις τα ώτα και εις τας καρδίας μας πάντοτε η παρήγορος και ελπιδοφόρος προτροπή του Κυρίου «μη φοβού το μικρόν ποίμνιον» διότι γνωρίζομεν καλώς ουχί μόνον εκ της ιστορίας αλλά και εκ της προσωπικής ημών εμπειρίας ότι η δύναμις του Αναστάντος Κυρίου «εν ασθενεία» και ουχί εν δυνάμει και πλήθει και μεγέθει «τελειούται». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την αισιοδοξία του και την ελπίδα του για το μέλλον της Ομογένειας, στην ομιλία του μετά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή των Μυροφόρων στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, σημειώνοντας τη δύναμη του Αναστάντος Κυρίου.

30/04/2012

Συνάντηση Μητροπολίτη Σερρών με Γ.Γ.Υπ.Πολιτισμού

Με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε στις 10:30 το πρωί ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στο γραφείο του. Η συνάντηση περιεστράφη κυρίως σε θέματα που αφορούν στα αναστηλωτικά έργα που θα ξεκινήσουν εντός του μηνός Μαΐου στην παλαίφατη Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών μετά και την υπογραφή στις αμέσως προσεχείς ημέρες της προγραμματικής συμβάσεως ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την ανάδοχο εταιρεία, για το έργο αποκατάστασης της ΒΔ πτέρυγας της Ιεράς Μονής, ύψους 3.300.000 Ευρώ, που θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τον πολιτισμό.

30/04/2012

Εορτή Λήξεως των Κατηχητικών Σχολείων του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου-Σοχού

Την Κυριακή 29 Απρίλιου και ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Σοχού πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Σοχού της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η εορτή Λήξεως των Κατηχητικών Σχολείων. Έγινε απολογισμός του πνευματικού έργου της Εκκλησίας και τονίστηκε η κοινωνική διάσταση του έργου της.

30/04/2012

Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα Άνω Λεχώνια (VIDEO)

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Άνω Λεχωνίων την Κυριακή των Μυροφόρων, εξ αφορμής του Τεσσαρακονθήμερου Μνημοσύνου της αείμνηστης Ελένης Σαμαρά, μητρός του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. Βαρθολομαίου Σαμαρά.

30/04/2012

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Βιοηθικής στις Βρυξέλλες

Από 25-27 Απριλίου 2012 έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, μια σημαντική επιστημονική συνάντηση με θέμα: «Υπερδυνάμωση της ανθρώπινης φύσης: Θρησκευτικές και Ηθικές προσεγγίσεις μέσα από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

30/04/2012

Όροι και όρια ενός… «διαλόγου»

Το τελευταίο διάστημα στο χώρο της θεολογικής εκπαιδευτικής κοινότητας εμφανίζονται ανησυχητικά φαινόμενα. Υποτίθεται ότι ο χώρος της διακονίας μας λόγω ειδικών και αυτονόητων συνθηκών «απαγορεύει» την προσφυγή σε ξεκάθαρα κοσμικές συνήθειες και πρακτικές. Θα περίμενε κανείς πνεύμα καταλλαγής να διέπει τις σχέσεις των θεολόγων, ακόμη και διαφωνούντων μεταξύ τους για ζητήματα του κλάδου τους. Θα περίμενε κανείς ο όποιος διεξαγόμενος διάλογος να είναι πραγματικά διάλογος. Και αυτό, προφανώς, σημαίνει ότι το δέον υπαγορεύει την αποφυγή συστηματικών και ηθελημένων προσβολών προσώπων και συνειδήσεων, την παράθεση δεδομένων που δεν είναι απόλυτα ελεγμένα, την διατύπωση μόνο τεκμηριωμένων απόψεων, τη χρήση δόκιμου, κατανοητού και κόσμιου λεκτικού

30/04/2012

Συμμετοχή της Ι.Μ.Λαγκαδά στον καθαρισμό της κοίτης του Μπογδάνα

Την Κυριακή, 29 Απριλίου ε.έ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης συμμετέχοντας ενεργά στην πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και του Φορέα Διαχειρίσεως των Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Λαγκαδά για τον καθαρισμό της κοίτης του Μπογδάνα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σοβαρότατη οικολογική υποβάθμιση.

30/04/2012

Ευχές Μητροπολίτη Δωροθέου στον Επίσκοπο Φραγκίσκο

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ επισκέφθηκε τον Επίσκοπο των ΡΚαθολικών Σύρου Φραγκίσκο Παπαμανώλη, προκειμένου να τον συγχαρεί για τη συμπλήρωση 50 χρόνων ιερατείας του.

30/04/2012

Ο Μητροπολίτης Άκκρας στο Χαλάνδρι

Με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε το πρωί, της Κυριακή των Μυροφόρων, η Θ.Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Μαρμαριωτίσσης στο Χαλάνδρι. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος με τη συμμετοχή και άλλων κληρικών από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος στο ιερό βήμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος.

30/04/2012

Καλαβρύτων Αμβρόσιος για Ν.Σιφουνάκη: “Να τον χαίρεσθε”

Είμαστε προ των εκλογών. Ο καθένας μας θα κάνει την επιλογή του. Στο δίλημμα “ποιόν να ψηφίσω”; o καθένας μας θα δώσει την προσωπική του απάντηση. Αυτό είναι το δικαίωμα εκάστου σε μια Δημοκρατική Χώρα. Και πρέπει να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, διότι είτε η αποχή μας είτε η λευκή ψήφος δεν συμβάλλουν στο σχηματισμό μιάς αυτοδύναμης, συνεπώς δε και βιώσιμης, Κυβερνήσεως! Άλλωστε σε όλα τα πολιτικά κόμματα και σχήματα υπάρχουν έντιμοι πολιτικοί καί ακέραιοι άνθρωποι. Αυτούς πρέπει να επιλέξουμε, αυτούς πρέπει και να “σταυρώσουμε”.

30/04/2012

Θεσσαλονίκης Άνθιμος προς πολιτικούς: “Θέλουμε ενότητα” (VIDEO)

«Δεν θέλουμε να σκοτωθούμε για τα πρωτεία των πολιτικών αλλά μόνο για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε να πεθάνουμε για τα προγράμματα των κομμάτων αλλά για την πατρίδα μας. Για την επόμενη γενιά», διαμήνυσε προς την πολιτική ηγεσία ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης από τον αρχαίο και ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και κάλεσε όλους τους Έλληνες να συμμετάσχουν στις εκλογές και να ψηφίσουν. «Δεν θα σας πω τι να ψηφίσετε, ποια πρόσωπα, αδύνατον», είπε ο κ.Άνθιμος και έσπευσε να διευκρινίσει πως η τοποθέτησή του δεν έχει κομματικό χαρακτήρα αλλά σχετίζεται με την αγωνία όλων των Ελλήνων για το αποτέλεσμα των εκλογών και το αύριο της πατρίδας μας.

29/04/2012

Σχέδιο διαχωρισμού με το κράτος

Για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους, η Εκκλησία δείχνει έτοιμη να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» με το αυτό, εφόσον της ζητηθεί. Ο Αρχιεπίσκοπος αλλά και αρκετοί Iεράρχες εκτιμούν ότι στα νέα μέτρα που θα έρθουν τον Ιούνιο ενδέχεται να χρειαστεί η ίδια η Eκκλησία να πληρώσει τους κληρικούς ή έστω ένα μέρος από τους μισθού τους.

29/04/2012

Ο ρόλος της γυναίκας για μια καλύτερη κοινωνία

Η σημερινή Ευαγγελική Περικοπή αναφέρεται στο μεγαλείο του ρόλου της γυναίκας για μια καλύτερη κοινωνία. Την ώρα που οι μαθητές του Χριστού «διά τον φόβον των Ιουδαίων» παρέμειναν κρυμμένοι σε ασφαλές μέρος, βλέπουμε μερικές γυναίκες, τις Μυροφόρες, χωρίς φόβο για τη ζωή τους να φθάνουν θαρραλέες στον τάφο του Ιησού.

29/04/2012