Σε απολογισμό των βημάτων που ακολούθησε η ΠΓΔΜ για την προώθηση της ευρωτλαντικής της προοπτικής προχώρησε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο (στις 20-21 Μαΐου), συμπληρώνοντας πως το μοναδικό εμπόδιο στην ένταξη της χώρας στη Συμμαχία είναι η αντίθεση της Ελλάδας… καθώς –όπως είπε- «ήδη από το 2008 η χώρα εκπλήρωσε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ένταξης».

«Αποκτήσαμε πολλούς υποστηρικτές και φίλους, οι οποίοι επιθυμούν να μας δουν σύντομα εντός του ΝΑΤΟ, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με τη χώρα που παρεμποδίζει την ένταξή μας και που δεν εκφράζει καμιά πρόθεση να αλλάξει τη στάση της, δηλαδή να επιτρέψει να επιτευχθεί συναίνεση», τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

«Η συνείδησή μας αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι καθαρή, καθώς κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και εργαστήκαμε σκληρά γι’ αυτό. Η ηγεσία της χώρας- ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης, άλλα μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και όλοι οι άλλοι -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων τους έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν και ακόμα περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

«Συναντηθήκαμε με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, πολιτικούς, πρωθυπουργούς, προέδρους, καθώς και με υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης. Ταξιδέψαμε εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, προσπαθώντας να φτάσουμε οπουδήποτε μπορούμε», κατέληξε ο κ. Γκρούεφσκι.