protothema.gr
Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, με την Ελλάδα και την κρίση στην ευρωζώνη να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Μετά την… επεισοδιακή προσπάθεια του κ. Ολάντ να μεταβεί στο Βερολίνο, καθώς το προεδρικό αεροσκάφος επλήγη από κεραυνό με συνέπεια να χρειαστεί να επιστρέψει στη Γαλλία και ο κ. Ολάντ να αλλάξει αεροσκάφος, όλα έδειχναν πως  ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα υπήρχε «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα.

Πάρα ταύτα ο Πρόεδρος Ολάντ και η Καγκελάριος Μέρκελ στην πρώτη κοινή τους ανακοίνωση αναφέρθηκαν στην ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων για την Ελλάδα και δήλωσαν αμφότεροι πως επιθυμούν την παραμονή της χώρας μας στην Νομισματική Ένωση.

«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ» δήλωσε κατηγορηματικά η Καγκελάριος Μέρκελ ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να βρει λύσεις».

Αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως τα πάντα είναι στο τραπέζι συμπεριλαμβανομένου και του ευρωομολόγου.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε σε μια ισότιμη βάση για το καλό όλης της Ευρώπης» υπογράμμισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Γαλλίας τονίζοντας πως «ανεξάρτητα από τις διαφορές μας θέλω να υπενθυμίσω πως η Γαλλία και η Γερμανία θα παραμείνουν η καρδιά της Ευρώπης».