Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η αποτυχια σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην Ελλάδα και τη δεινοπαθούσα οικονομία της, η οποία -ελλείψει του θαυματουργού φαρμάκου, που έχει ανάγκη- οδεύει στην καταστροφή.

Χωρίς ίχνος διάθεσης δημοσίευσης εκβιαστικών διλημμάτων, θεωρώ υποχρέωση να ενημερώσω πως λόγω καταστατικού κωλύματος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην πρώτη παύση πληρωμών των δανεικών που δίνει στη χώρα μας στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.

Πρέπει να είμαστε σοβαροί και να μη βλέπουμε παντού φαντάσματα και συνωμοσίες των ξένων εναντίον της Ελλάδας. Εάν το Ταμείο δεν επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου, αυτό θα οφείλεται στην αδυναμία επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που αποτελεί όρο απαράβατο για το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οπωσδήποτε, έχει μεγάλη σημασία και η έκθεση που γίνεται από τον επικεφαλής της αποστολής μετά την καθιερωμένη τρίμηνη επιθεώρηση, αλλά είναι πιο σημαντική η απόδειξη της βιωσιμότητας, απαραίτητο στοιχείο για να λάβει την τελική απόφαση το Δ.Σ
Λόγω μη σχηματισμου κυβέρνησης, τα μέλη της αποστολής του ΔΝΤ δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, διότι απαιτείται η προηγούμενη έγκριση του νέου πρωθυπουργού για να ξεκινήσουν τα αρμόδια στελέχη του Ταμείου από την Ουάσιγκτον.

Σε περιπτώσεις όπως της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται υπό την «κηδεμονία» και τον έλεγχο της τρόικας, είθισται ο επικεφαλής της αποστολής να έχει συνάντηση με το νέο πρωθυπουργό ώστε να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι για τις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης. Είναι απαραίτητη η συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος για να επιστρέψουν οι ομάδες των δανειστών, που ανέλαβαν να βάλουν σε μία τάξη το ελληνικό κράτος και τις υπηρεσίες του.

Εάν η απάντηση του νέου πρωθυπουργού δεν είναι θετική, στην ουσία ακολουθεί «πάγωμα» των διαδικασιών και στη συνέχεια, εφόσον κριθεί απαραίτητο – το Ταμείο «τα μαζεύει και φεύγει». Στην περίπτωση αυτή η χώρα είναι μόνη της, εκτός εάν κάποια άλλη δύναμη αναλάβει να παίξει το ρόλο των δανειστών.
Ο κίνδυνος «παγώματος» του προγράμματος και κατ’ επέκταση των δόσεων είναι υπαρκτός, καθώς στην περίπτωση που η χώρα επιλέξει εκλογές, είναι εξαιρετικά δύσκολη η κάθοδος των στελεχών της τρόικας. Αρα η καθιερωμένη επιθεώρηση δεν θα πραγματοποιηθεί και ο κ. Τόμσεν και η παρέα του δεν θα μπορούν παρά να καταγράψουν την αλήθεια.
Δεν υπάρχει -και πιστέψτε με- κανένα μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα αναλάβει το ρίσκο επιστροφής του κ. Τόμσεν και της παρέας του στην Αθήνα, εάν δεν πιστοποιείται βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Είναι μία λεπτομέρεια που γνωρίζουν και τα παιδιά του δημοτικού στην Ελλάδα, και θα ανέμενε κανείς ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα βιάζονταν για εξεύρεση λύσης στο θέμα σχηματισμού της κυβέρνησης.

Αντίθετα, δείχνουν διάθεση στο στιλ «τα αρνιά μου βόσκουν χωρίς τους λύκους», ενώ γνωρίζουν πως τα περιθώρια στενεύουν. Εκτός εάν έχουν δίκιο οι λεγόμενοι αντιμνημονιακοί πολιτικοί αρχηγοί, που παρουσιάζονται διστακτικοί να πιστέψουν τους αριθμούς, που τους παρουσιάζει η κυβέρνηση. Επειδή η Ελλάδα έφτασε στο παρά ένα, οι αρμόδιοι πρέπει να εκστομίσουν -μία φορά στη ζωή τους- την αλήθεια για να μπορέσει να πάρει η χώρα το δρόμο της…