Της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΔΑΦΝΗ 

Γενιά ανέργων είναι η νέα γενιά σε ολόκληρο τον κόσμο, που ακόμη και εάν διαθέτει τα κατάλληλα πτυχία, βρίσκει κλειστές πόρτες στην αγορά εργασίας. Από το Μιλάνο έως τη Μανίλα, το Σιατλ έως το Σαντιάγκο, η παγκόσμια οικονομία δεν προσφέρει ευκαιρίες για εργασία στους νέους. Η επίμονη ύφεση και η αυστηρή λιτότητα έφεραν την κατάσταση στα όρια της κρίσης ακόμη και σε ορισμένες αναπτυγμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα, όπου η ανεργία στους νέους είναι στο 51,2%, και στην Ισπανία, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 51,1%. Σύμφωνα με στοιχεία του ILO, από τα 187,5 εκατομμύρια των ανέργων σε ολόκληρο τον κόσμο, περί τα 75 εκατομμύρια είναι νέοι ηλικίας μεταξύ 15-24 ετών -οι δύο στους πέντε ανέργους- και δεν υπάρχουν ελπίδες για βελτίωση.

Αυτές οι στρατιές νέων ανέργων θα εξελιχθούν σε «χαμένη γενιά», προειδοποιεί ο Τζιάνι Ρόζας του Προγράμματος Απασχόλησης Νέων του ILO. «Είμαστε σε μια κατάσταση που τα παιδιά μας βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα απ’ ό,τι ήμασταν εμείς πριν από 20 χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος. Και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει δράση. Όσο περισσότερο συνεχιστεί το πρόβλημα, τόσο σοβαρότερες θα είναι οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αντί να τροφοδοτεί την αγορά εργασίας με νέα «μυαλά», ο κόσμος δημιουργεί μια τάξη εργαζομένων που δεν διαθέτουν τα προσόντα να στηρίξουν την ανάπτυξη στο μέλλον.

Γιατί σύμφωνα με τις μελέτες, όσο πιο αργά μπει στην αγορά εργασίας ένας άνθρωπος τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να υστερεί έναντι άλλων, αναλόγων προσόντων.

Για τον αναπτυγμένο κόσμο μάλιστα, το πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα θα είναι τεράστιο, καθώς δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως την Κίνα και την Ινδία.

Καθώς οι πληθυσμοί γηράσκουν, κυρίως στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, η ανεργία των νέων δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την χρηματοδότηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των συντάξεων για τις κυβερνήσεις, επειδή ο αριθμός των φορολογούμενων εργαζομένων βαίνει μειούμενος. Δεν είναι άξιο απορίας που η ανεργία προκαλεί κοινωνικές εντάσεις. Στη Μέση Ανατολή στάθηκε η αιτία της οργής που πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ