Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, αλλά και της έναρξης της προεκλογικής περιόδου, έχει ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, στο γραφείο του στη Βουλή.

Οικολόγοι Πράσινοι: Αναγκαία η παραμονή στο ευρώ

Ο κύκλος των επαφών του κ. Πικραμμένου άνοιξε με τη συνάντησή του με την επικεφαλής των Οικολόγων Πρασίνων, Ιωάννα Κοντούλη, η οποία υπογράμμισε την αναγκαιότητα να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Είμαστε πολιτικός χώρος που πιστεύουμε στην Ευρώπη, στην αναγκαιότητα να διατηρήσουμε τη θέση μας στο ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, και γνωστοποίησε ότι οι συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό επικεντρώθηκαν στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα.

Παράλληλα, η κ. Κοντούλη είπε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ζητήσει μείωση της εκλογικής τους χρηματοδότησης κατά 50% και εξέφρασε τέλος την αντίρρηση του κόμματος για την παρουσία του Φράγκου Φραγκούλη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Μας στενοχωρεί πολύ η παρουσία στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του στρατηγού Φραγκούλη. Είναι μία κίνηση που θα έπρεπε να διορθωθεί όταν έχει υπερασπιστεί συνθήματα ιδιαίτερα εθνικιστικά που φέρουν πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της χώρας», σημείωσε.

Προτάσεις ΔΗΜΑΡ

Τη διεκδίκηση στην επικείμενη σύνοδο κορυφής μιας σειράς μέτρων που, όπως ανέφερε, «είναι δυνατό να ανακουφίσουν την κοινωνία» και «να κινητοποιήσουν την παραγωγική μηχανή», πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου, να ζητήσει να υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, να διεκδικήσει την απευθείας χρηματοδότηση των κρατών μελών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ, και να επιμείνει στην ανάγκη ενίσχυσης των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα.

«Σήμερα οι προτάσεις αυτές είναι περισσότερο από ποτέ ρεαλιστικές. Είναι απολύτως αναγκαίο να προβληθούν και να διεκδικηθεί η ικανοποίησή τους», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Π. Καμμένος: Καταγγελία του μνημονίου άμεσα

Τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, εν όψει των ευρωπαϊκών συναντήσεων στις οποίες θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, γνωστοποίησε ο Πάνος Καμμένος.

«Απαιτείται άμεσα να αντιληφθεί η ΕΕ και οι εταίροι ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν ως εταίροι και όχι ως εκπρόσωποι των τραπεζιτών», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουν εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα όσων μεσολαβούν ανάμεσα στην ΕΚΤ και τους Έλληνες πολίτες.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα απελευθέρωση κονδυλίων για τα θέματα της ανάπτυξης. Επέμεινε πάντως στη θέση του κόμματός του για καταγγελία του μνημονίου.

Όπως είπε, «η καταγγελία του μνημονίου πρέπει να γίνει άμεσα και να γίνει απόλυτα αντιληπτό ότι η πραγματική οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει να συνεχίσουμε σε αυτήν τη ρότα». «Είναι σαφές», πρόσθεσε, «ότι το μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο και το λαό και την οικονομία».

Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρθηκε και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι υπήρξαν προκλητικές δηλώσεις από την Πλευρά της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μία πίεση προς τη χώρα και η απάντηση θα είναι μια εθνική ομοψυχία», παρατήρησε ο κ. Καμμένος και συνέχισε: «Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό να είναι ενιαία και δυνατή».

Αλ. Παπαρήγα: «Όχι» στην τήρηση των δεσμεύσεων

«Όχι» στην τήρηση των εθνικών δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές είπε η Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπηρεσιακό Πρωθυπορυγό Παναγιώτη Πικραμμένο.

Τάχθηκε κατά των τροποποιήσεων των όρων του μνημονίου και όπως είπε μετά από τις εκλογές αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι «δεν δεσμευόμαστε με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν ως τώρα, δεν τις σεβόμαστε, δεν θέλουμε να τις τηρήσουμε».

Σύμφωνα με τη γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, «εθνικές δεσμεύσεις σημαίνει δύο μνημόνια, δανειακή σύμβαση, εφαρμοστικοί νόμοι, ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών».

Επιπλέον εκτίμησε ότι οι οποίες τροποποιήσεις γίνουν δεν θα αφορούν καθόλου την ανακούφιση των εργαζομένων.

Σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η αποδυνάμωση του ΚΚΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων πως «θα ήθελαν εξαιρετικά αποδυναμωμένο το ΚΚΕ, που θα μετατραπεί σε μια 13η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας».

Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε το λαό να σκεφτεί πολύ σοβαρά τι θα συμβεί από τη 18η Ιουνίου και μετά, συμπληρώνοντας πως ο χειραφετημένος λαός πρέπει να κοιτάξει λίγο πιο μπροστά και να είναι αποφασισμένος να παλέψει.

Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο εκδοχές: α) να υπάρξει πιστωτικό γεγονός και να διωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ ή να υπάρξει ευρωζώνη των Βαλκανίων β) να υπάρξει νέο κούρεμα που θα φθάσει έως το 90% του χρέους, με νέες δεσμεύσεις, καταλυτικές για το λαό.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της συνόδου του G8 σημείωσε ότι η δήλωση Ομπάμα «όχι μόνο λιτότητα, αλλά και ανάπτυξη» μεταφράζεται ως «ανάπτυξη με λιτότητα».

Επιπλέον, σχολίασε ότι ο Φρανσουά Ολάντ που παρουσιάζεται ως «ο πρώτος φιλέλληνας» «ήδη τα μασάει και ήδη τροποποιεί τις δεσμεύσεις του» και εκτίμησε ότι στη σύνοδο του Ιουνίου «βεβαίως δεν θα πει τα ίδια».

Γ. Καρατζαφέρης: Η Ελλάδα δεν θέλει το DNA των προδοτών

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε με τους εντολοδότες ούτε τους προδότες αλλά μόνο με τους πατριώτες», τόνισε και έκανε λόγο για «ψευτοδιλήμματα που διχάζουν το λαό» και στόχο έχουν «να κλέψουν τη συνείδηση, το μυαλό και τη σκέψη του Ελληνα πολίτη».

«Περάσαμε πολλούς διχασμούς δεν χρειαζόμαστε ακόμη ένα», υπογράμμισε.

Επιτέθηκε δε σφοδρά στον πρόεδρο της ΝΔ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς θα προχωρήσουμε με τον πατριωτικό παρεμβατισμό προσπερνώντας όλα αυτές τις αποστασίες τις οποίες κάνει ένα γνωστό κέντρο που τις γνωρίζει πάρα πολύ καλά από πρώτο χέρι. Δυστυχώς δεν άλλαξε μυαλά ο κ. Σαμαράς. Η Ελλάδα θέλει πατριώτες δεν θέλει το DNA των προδοτών».

Αντ. Σαμαράς: Πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ

Την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ προκειμένου να επωφεληθεί των αλλαγών που συντελούνται στην Ευρώπη υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

«Τώρα που η Ευρώπη αλλάζει και υιοθετεί την ανάπτυξη η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί αλλά για να επωφεληθεί πρέπει να μείνει μέσα στο ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Επισήμανε ακόμη ότι δύο χρόνια υποστήριζε μόνος του αυτά που τώρα οι περισσότεροι αποδέχονται στην Ευρώπη, δηλ. ευρωομόλογο, ομόλογα επενδύσεων και υποδομών και επανεκίνηηση της οικονομίας.

Ευ. Βενιζέλος: Πρόταση έξι σημείων για αναθεώρηση της σύμβασης

Τα έξι σημεία στα οποία εστιάζεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης ανέπτυξε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο, ο Ευ. Βενιζέλος [Βλέπε άρθρο] .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η χώρα μπορεί να πετύχει την αναθεώρηση επιδιώκοντας συμφωνία μέσα στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς ως προς τα εξής σημεία:

-να μη γίνουν περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα

– να προστατευθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

-να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας

– να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές

– να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα

– να στηριχθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια προγράμματα για τους νέους, την κοινωφελή εργασία κτλ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι εν όψει της κάλπης της 17ης Ιουνίου πρέπει όλοι να σκεφθούν ποιο είναι το βασικό δίλημμα και διακύβευμα των εκλογών, εάν δηλαδή η Ελλάδα θα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή σύμβαση οδηγώντας τον εαυτό της εκτός ευρώ υπό συνθήκες εξαθλίωσης ή αν θα διεκδικήσει οργανωμένα και θα πετύχει την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης.

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον κ. Πικραμμένο, ζήτησε από τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό να επαναφέρει στις συζητήσεις της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της αναπτυξιακής βοήθειας στην Ελλάδα.

Ντ. Μπακογιάννη: Προέχουν οι τονωτικές ενέσεις στην οικονομία

Λακωνική ήταν η δήλωση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη. «Αυτό που σήμερα προέχει είναι να υπάρξουν τονωτικές ενέσεις στην ελληνική οικονομία, στη ρευστότητα, καθώς και να ξεκινήσουν συγκεκριμένα έργα με στήριξη της ΕΕ», είπε μετά από τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό.

Ν. Μιχαλολιάκος: Σταθερά κατά του μνημονίου η Χρυσή Αυγή

«Η Χρυσή Αυγή είναι σταθερά κατά του Μνημονίου και με αυτή τη γραμμή πορεύεται προς τις εκλογές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, μετά την ημίωρη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικαραμμένο.

Ο κ. Μιχαλολιάκος πρόσθεσε πως «όσο υπάρχουν προβοκατόρικες δηλώσεις της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ εμποδίζουν την ανάπτυξη της πατρίδος».

Ακόμη, ζήτησε από την Ε.Ε. να αλλάξει στάση για το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και όπως είπε «κατήγγειλε στον πρωθυπουργό την υποκρισία συγκεκριμένων πολιτικών αρχηγών».

«Δεν είναι δυνατόν αρχηγός πολιτικού κόμματος να λέει ότι “δεν πληρώνουμε τα χρέη μας αν δεν μας δώσετε τα λεφτά”. Μα γι’ αυτό μας τα δίνουν. Για να πληρώνουμε τα χρέη μας», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ισχυρισμός ότι υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής σχολίασε: «Όποιος βλέπει τον Τσίπρα ως Στάλιν είναι βλάξ. Θυμίζουν όσα έλεγε η ΝΔ πριν το ’81 ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε τα σπίτια από τον κόσμο».

Τέλος, χαρακτήρισε «αβανταδόρικη» για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την παρέμβαση Μέρκελ περί δημοψηφίσματος.

 

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του κ. Πικραμμένου με τον πρόεδρο της Δράσης, Στ. Μάνο, τον πρόεδρο του κόμματος Δημιουργία Ξανά, Θ. Τζήμερο, και τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Θ. Δρίτσα και Δ. Παπαδημούλη, καθώς ο κ. Τσίπρας θα απουσιάζει στο εξωτερικό.

Προσπάθεια για συμπίεση της δαπάνης των εκλογών

Η προετοιμασία των εκλογών και η μείωση της εκλογικής δαπάνης, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, Δικαιοσύνης Χρήστου Γεραρή, Επικρατείας Αντώνη Αργυρού, καθώς και του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Πικραμμένος δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, διαπίστωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι σε πλήρη ετοιμότητα και τόνισε ότι θα «κοιτάξουμε να κάνουμε ότι πρέπει για τη συμπίεση της δαπάνης των εκλογών, σε συνεργασία με τα κόμματα».

Τόνισε ακόμη ότι η προεκλογική περίοδος πρέπει να διεξαχθεί σε ομαλό κλίμα και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλα τα κόμματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε γόνιμη τη σύναντηση, για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που αφορούν τις εκλογές, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει το θετικό προηγούμενο των εκλογών της 6ης Μαίου, που αποτελεί ένα κεκτημένο το οποίο είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο. Επίσης, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα συνεδριάσει, για πρώτη φορά η Διακομματική Επτροπή των Εκλογών, ενώ σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν με την ίδια απογραφή, με την οποία πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές της 6ης Μαίου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις ξένων ηγετών για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην ευρωζώνη, ο κ. Πικραμμένος αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο: «Πιστεύω ότι οποιαδήποτε δήλωση απ’ την πλευρά μου δεν βοηθά».

naftemporiki