Αχιλλεας Πατσουκας, καθημερινη΄
Στις 425.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό που συγκεντρώθηκε από τις προσφορές Ρώσων πολιτών, με σκοπό να ενισχύσουν τα συσσίτια της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες από τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο στη διάρκεια της επίσημης συνάντησης, που είχε στην έδρα του Πατριαρχείου της Μόσχας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Ο κ. Κύριλλος διευκρίνισε πως το ποσό αυτό αποτελεί το πρώτο μέρος της βοήθειας, υπενθυμίζοντας πως αντίστοιχες και χειρότερες στιγμές από αυτές που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, γνώρισε και η Ρωσία τη δεκαετία του 1990. Κάνοντας σαφή αναφορά στην παγκόσμια οικονομική κρίση, έπλεξε έμμεσα το εγκώμιο του Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας πως «χάρη στις προσπάθειες των Αρχών μας, η Ρωσία πέρασε ομαλά την οικονομική κρίση σε αντίθεση με άλλες χώρες».
Αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή–υπαινιγμός του κ. Κυρίλλου ότι, σε αντίθεση με άλλες Εκκλησίες, που λαμβάνουν έσοδα από ακίνητα και μετοχές από τις συμμετοχές τους σε επιχειρήσεις, στη Ρωσική Εκκλησία αυτό δεν συμβαίνει, καθώς όλοι οι πόροι προέρχονται αποκλειστικά από τις προσφορές των πιστών.
Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού ευχαρίστησε τον Ρώσο Πατριάρχη, εξήγησε στον κ. Κύριλλο πως πάντοτε ο οι Ελληνες ήξεραν ότι στα δύσκολα μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθεια της Ρωσίας. Η συζήτηση των δύο ιεραρχών επεκτάθηκε στις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες σε διάφορους τομείς, με σημαντικότερο όλων τον προσκυνηματικό τουρισμό. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η στάση του μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου, καθώς τη στιγμή που τον κάλεσε ο Ρώσος Πατριάρχης για να του δώσει ένα δώρο, όπως συνέβη και με τους άλλους μητροπολίτες που συνοδεύουν τον Αρχιεπίσκοπο, άρχιζε να φωνάζει λέγοντας πως: «Δεν το θέλω, το έχω πάρει άλλες φορές».