Από τη Φοίβη Πετροπούλου

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για την κρίσιμη ψήφο του λαού – κατ’ άλλους λαουτζίκο, που θα κρίνει το πολιτικό τοπίο της Ελλάδας. Κι αν κρίνουμε από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση το «παιχνίδι» φαίνεται πως θα παιχτεί ανάμεσα σε Τσίπρα- Σαμαρά. Ας δούμε λοιπόν τα ποσοστά τους πριν τις κρίσιμες εκλογές όπως διαμορφώθηκαν από τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις. ΝΔ και Σύριζα εναλλάσσονται στην πρώτη θέση και στις τρεις δημοσκοπήσεις, ενώ η νέα Βουλή δείχνει να παραμένει με επτά κόμματα.

Η δημοσκόπηση της Κάπα Research εμφανίζει πρώτη τη ΝΔ με 26,1% όπως δημοσιεύουν «Τα Νέα», η οποία έρχεται με διαφορά 2,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ανέρχεται στο 23,6%. Και η δημοσκόπηση της Rass για τον «Ελεύθερο Τύπο», δίνει προβάδισμα 2,3% στη ΝΔ. Πιο αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 26,5%, κι ο ΣΥΡΙΖΑ 24,2%.

Το βαρόμετρο της Public Issue είναι το μοναδικό που δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με την Public Issue, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 31,5%, ενώ δεύτερη έρχεται η ΝΔ με 25,5%. Φαίνεται λοιπόν καθαρά, ότι μάχη θα δοθεί σώμα με σώμα για δύο κόμματα τα οποία ανήκουν σε αντίθετες παρατάξεις. Το γεγονός ότι έστω μια τυπικά αριστερά φωνή, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει και κονταροχτυπιέται με ένα κόμμα του δικομματισμού μετατρέπει τον ευγενή αγώνα των εκλογών σε ντέρμπυ.

Βέβαια το ΒΗΜΑ την Κυριακή 3 Ιουνίου βιάστηκε προφανώς να τυπώσει τα μαντάτα υπέρ του Σύριζα και παρουσίασε τη δημοσκόπηση της Public Issue ανάποδα. Δηλαδή ότι προηγείται η ΝΔ και έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη μόνη δημοσκόπηση που ήθελε πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ. Αντί λοιπόν να έρχεται πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,5% έναντι 25,5% της ΝΔ, εμφάνιζε τη ΝΔ να προηγείται αυτή με 31,5% (βλ. φωτό). Σύμφωνα με την κοινή λογική μια ιστορική εφημερίδα δύσκολα ερμηνεύει μια δημοσκόπηση και μπερδεύει τα νούμερα του ενός με του άλλου. Έτσι την επόμενη ημέρα το Βήμα αποσύρει τον συγκεκριμένο πίνακα από την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Την μεθεπόμενη τονίζει ότι είναι «παραπάνω από αυτονόητο ότι πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους». Η Public Issue φαίνεται να μην πείσθηκε από την απάντηση του Βήματος κι αφήνει αιχμές κατά της εφημερίδας μέσω Twitter: «Τυπογραφικό λάθος ή σκοπιμότητα; Στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, η δημοσκόπηση της Public Issue παρουσιάσθηκε ανάποδα, με τη ΝΔ να προηγείται!!!»

Αν κρίνουμε από τα τρία θαυμαστικά στο τέλος της πρότασής τους, πρέπει να έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν την τυπωμένη σελίδα. Κι όταν μια εταιρία δημοσκόπησης του μεγέθους της Public Issue αφήνει υπονοούμενα για σκοπιμότητες και ραδιουργίες έναντι μια εφημερίδας του μεγέθους του Βήματος, καταλαβαίνει κανείς πόσο καταλυτική θα είναι η ψήφος του λαού στις 17 Ιουνίου για τις βλέψεις και τα συμφέροντα των παραγόντων στη χώρα.