Την ανησυχία που επικρατεί στις ΗΠΑ για την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης αποτύπωσαν για άλλη μία φορά οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε πως το μέλλον της στην Ευρωζώνη είναι ζήτημα που αφορά του Έλληνες πολίτες, σημείωσε όμως πως αν η Αθήνα αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρώ πρέπει να αναμένονται «περισσότερα προβλήματα» για την ίδια τη χώρα.

 

Όπως ανέφερε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αντιμέτωποι με την «επείγουσα ανάγκη να δράσουν» για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, τονίζοντας πως πρέπει να στηρίξουν με κεφάλαια της αδύναμες τράπεζες «το συντομότερο δυνατό». «Οι αποφάσεις αυτές είναι κυρίως στα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών και ευτυχώς αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για άμεση δράση».

Ο Ομπάμα προειδοποίησε μάλιστα πως η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου, που δημιουργείται όταν όλοι φοβούνται να ξοδέψουν χρήματα, κάτι που αποδυναμώνει τη ζήτηση και μειώνει περαιτέρω την επιθυμία των επιχειρήσεων για προσλήψεις. Όπως είπε αναφερόμενος στην Ευρώπη, ορισμένες χώρες έχουν ανεργία 10% ή 15%. Αν αυτό το ποσοστό ανέλθει στο 20% ή στο 25% γίνεται πιο δύσκολο να αποπληρώσεις τα χρέη σου, γιατί οι αγορές αντιδρούν σε αυτό καθιστώντας πιο ακριβό το δανεισμό των χωρών αυτών. Όπως ανέφερε, οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα επιλύσουν την κρίση χωρίς να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε δύσκολες τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ευρώπη, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα τη στηρίξουν ώστε αυτές να εφαρμοστούν, ενώ προειδοποίησε πως μια νέα βαθιά ύφεση στη γηραιά ήπειρο θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία. Σημείωσε πάντως πως το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα μπορεί να απορροφήσει κραδασμούς από την Ευρώπη. Πάντως, απυήθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να εγκρίνει μέτρα για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας.

Πηγή:naftemporiki.gr