ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ

 


Εως 8 δισ. ευρώ (δηλ το 4% του ΑΕΠ) θα πρέπει να βρουν τα κόμματα που υπόσχονται να αποκαταστήσουν μετεκλογικά τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας. Το υπέρογκο αυτό ποσό -για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη αναζητούν πρόσθετα έσοδα 3 δισ. ευρώ για να είναι σε θέση να πληρώσουν έως το τέλος του 2012 τις «κουρεμένες» συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας – «κρύβουν» τα προεκλογικά προγράμματα κομμάτων, τα οποία διεκδικούν να έχουν τον πρώτο ρόλο στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.


Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Ο λογαριασμός, όπως προκύπτει από την κοστολόγηση των μέχρι σήμερα γνωστών προγραμματικών – προεκλογικών θέσεων και δεσμεύσεων (με «πυρήνα» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε σχέση με τη Ν.Δ. έχει υποσχεθεί τα περισσότερα στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης, όπως παραδέχονται ακόμη και δικά του στελέχη) έχει ως εξής:

Η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461,5 ευρώ από τα 346 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται καμία αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων ανέργων, κοστίζει 400 εκατ. ευρώ και, εφόσον αποφασιστεί, θα ανεβάσει τη δαπάνη του ΟΑΕΔ για τις πληρωμές επιδομάτων στα 2 δισ. ευρώ το χρόνο (από 1,6 δισ. ευρώ, που έφτασε μετά το «κούρεμα» 22% του κατώτατου ημερομισθίου). Αν, παράλληλα, διπλασιαστεί ο χρόνος καταβολής του επιδόματος ανεργίας από το 1 στα 2 χρόνια, το κόστος «εκτοξεύεται» στα 4 δισ. ευρώ. Δηλ., συνολικά ο ΟΑΕΔ θα χρειαστεί επιπλέον 2,4 δισ. ευρώ.

Η επέκταση του ίδιου επιδόματος των 461,5 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους που διακόπτουν αναγκαστικά, εξαιτίας της κρίσης, την επαγγελματική τους δραστηριότητα (υπολογίζονται σε τουλάχιστον 150.000) θα απαιτήσει επιπλέον 69 εκατ. ευρώ το μήνα και 829 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ανεβάζοντας το «λογαριασμό» στα 3,229 δισ. ευρώ για τον ΟΑΕΔ, αν συνυπολογιστεί και το κόστος από την αποκατάσταση και επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης.

Η αποκατάσταση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων, αν περιοριστεί στα μέτρα που έχουν ληφθεί με βάση το δεύτερο Μνημόνιο (κυρίως το νέο «ψαλίδι» που μπήκε στις επικουρικές και στις κύριες συντάξεις) απαιτεί 350 ? 700 εκατ ευρώ.

Για την επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας των συνταξιούχων στα επίπεδα που ήταν πριν από την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου, χρειάζονται, ωστόσο, 2 δισ. ευρώ. Αν γίνει πράξη η υπόσχεση και για τη σταδιακή αποκατάσταση, στο ίδιο πλαίσιο, των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από την έναρξη εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τα Ταμεία θα χρειαστούν επιπλέον 2 δισ. ευρώ, δηλ. συνολικά 4,7 δισ. ευρώ.
Αλλα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται, τέλος, ότι θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων (τρίτου παιδιού).

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

Στελέχη των μεγαλύτερων ασφαλιστικών φορέων προεξοφλούν ότι οι υποσχέσεις αυτές θα έχουν μετεκλογικά την τύχη που έχουν οι… ακάλυπτες επιταγές στη γονατισμένη από την ύφεση αγορά. Και αυτό γιατί την επόμενη ημέρα των εκλογών θα πρέπει να διασφαλιστεί η κανονική καταβολή των συντάξεων, να βρεθούν 1,4 δισ. ευρώ για το ΙΚΑ, 822 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΕΕ και έως 300 εκατ. ευρώ για τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ (ο οποίος εισπράττει από το ΙΚΑ 30 εκατ. ευρώ λιγότερα κάθε μήνα έναντι των προϋπολογισμένων εισφορών) και να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 1,8 δισ. ευρώ σε παρόχους υγείας…

ΤΟ ΘΑΥΜΑ

Απέναντι στην ελπίδα της αποκατάστασης (έστω και με νέους φόρους) δικαιωμάτων και παροχών και με βάση όλα τα παραπάνω, πιο ορατός είναι ο κίνδυνος μιας πραγματικής στάσης πληρωμών.
Εκτός κι αν ξαφνικά, μέσα σε λίγες ημέρες ή σε λίγους μήνες, γίνουν όσα δεν έχουν γίνει χρόνια τώρα: Δηλ. προσέλθουν για να πληρώσουν οι 800.000 οφειλέτες τα 11 δισ. ευρώ που χρωστούν στα Ταμεία, εκμηδενιστεί η εισφοροδιαφυγή των 6 δισ. ευρώ το χρόνο, βρουν εργασία οι 1.100.000 άνεργοι, αποκατασταθούν οι μισθοί και λειτουργήσουν στο φουλ οι μηχανές των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα ήταν, όμως, θαύμα…