Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η προσπάθεια αφύπνισης του ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος καλείται από το υπουργείο Οικονομικών να μαζέψει με διαδικασίες εξπρές πρόστιμα και φόρους από υποθέσεις κατασχεμένων βιβλίων, να κλείσει εκκρεμείς υποθέσεις που έμειναν εκτός περαίωσης και να συλλέξει σημαντικό μέρος των ληξιπροθέσμων χρεών. Παράλληλα οι φορολογικές Αρχές καλούνται να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, με σκοπό την απόδοση του ΦΠΑ και την ενίσχυση των δημόσιων ταμείων που κινδυνεύουν με κατάρρευση πριν τις 20 Ιουνίου.


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζαννιάς έχει θέσει υπό αυστηρή επιτήρηση τον φοροελεγκτικό μηχανισμό και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα των εκλογών ο υπουργός συγκαλεί σε νέα επιτελική σύσκεψη τους ΔΟΥάρχες των μεγαλύτερων εφοριών της χώρας, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την πορεία είσπραξης των βεβαιωθέντων χρεών. Επίσης θα εξετασθεί η πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης του ΣΔΟΕ, το οποίο προγραμματίζει μέχρι το τέλος του έτους τη διενέργεια 27.500 στοχευμένων ελέγχων με στόχο τη βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ το 2012. Τα πρώτα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αν λάβει κάποιος υπόψη ότι από τις αρχές Ιανουαρίου έχουν ήδη βεβαιωθεί φόροι ύψους 1,5 δισ. ευρώ εκ των οπίων τα 500 εκατ. ευρώ μόνο τον Μάιο. Μήνα δηλαδή κατ’ εξοχήν προεκλογικό, καταρρίπτοντας τον μύθο περί προεκλογικής ραστώνης στη συλλογή των εσόδων.
Πέραν της συλλογής των οφειλών θα εξετασθεί η πορεία διασταύρωσης των φορολογικών στοιχείων από τη ΓΓΠΣ αλλά και η συλλογή στοιχείων για τον εντοπισμό των φυσικών ιδιοκτητών που διάγουν πολυτελή βίο και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Από κοντά βεβαίως ακολουθούν και οι παραδοσιακές μορφές του ελεγκτικού έργου όπως: Η διαπίστωση της ορθής εφαρμογής των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας ως προς την τήρηση βιβλίων και στοιχείων, η απόδοση επιρριπτόμενων και παρακρατούμενων εμμέσων φόρων και κυρίως του ΦΠΑ, καθώς επίσης η δημιουργία κλίματος πρόληψης και αποφυγής παραλείψεων εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Ο ελεγκτικός δεκάλογος

Ο κ. Γ. Ζαννιάς έχει δώσει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του σαφείς κατευθυντήριες εντολές για το είδος και το αντικείμενο των ελέγχων, έτσι ώστε αυτοί να διενεργούνται με τις ελάχιστες ελεγκτικές επαληθεύσεις και να βεβαιώνονται άμεσα οι φόροι χωρίς καθυστέρηση. Ειδικότερα οι φορολογικές Αρχές θα πρέπει να εστιάσουν το ελεγκτικό τους ενδιαφέρον στις παρακάτω κατευθύνσεις:

– Σύλληψη φορολογητέας ύλης μέσω προγράμματος τεκμηρίων και πόθεν έσχες και εντοπισμού προσαυξήσεων περιουσίας που υποκρύπτουν αδήλωτα εισοδήματα.
– Ελεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και των παρακρατούμενων φόρων.
– Περιορισμό του λαθρεμπορίου, το οποίο στερεί ετησίως έσοδα από το Δημόσιο της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.
– Σύλληψη φορολογητέας ύλης μέσω προγραμμάτων προληπτικών και τακτικών ελέγχων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.
– Υποθέσεις με ουσιαστικές παραβάσεις του ΚΒΣ.
– Καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής.
– Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων με μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα που δεν δικαιολογούνται από τη δραστηριότητα.
– Κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία.
– Χρήση αναπτυξιακών νόμων.
– Ανέλεγκτες υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή. Πρόκειται για περίπου 485.000 υποθέσεις της περιόδου 2000-2006, οι οποίες μετά το κλείσιμο του έτους και την παράταση που έχει δοθεί θα παραγραφούν.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Η όλη προσπάθεια στοχεύει έτσι κι αλλιώς στο να απομακρυνθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης των ταμείων, τα διαθέσιμα των οποίων κινούνται στην κόψη του ξυραφιού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου, τα αποθέματα μόλις και επαρκούν μέχρι τις 18 Ιουνίου, ενώ στις 20 Ιουνίου θα διαμορφωθούν στο αρνητικό επίπεδο του 1 δισ. ευρώ, λόγω της δυσμενέστερης εξέλιξης των φορολογικών εσόδων και της μικρότερης συγκράτησης των δαπανών.
Αν συνεχιστεί η εικόνα αυτή, τότε το έλλειμμα δεν αποκλείεται να εκτιναχθεί στο 1,3 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Η πρόβλεψη προέρχεται από εσωτερική έκθεση του ΓΛΚ, η οποία καταρτίστηκε ωστόσο αρκετά νωρίς και με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του περυσινού έτους, την εκτιμώμενη απόδοση των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ εντός του 12 αλλά και της επίπτωσης εκείνων του 2011 και κυρίως τις μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με ύφεση 4,5%. Ηδη, όμως, η ύφεση τρέχει με 6,5%, τα μέτρα είτε έχουν υποαποδώσει είτε έχουν μεταφερθεί για το μέλλον.
Ηδη στο 4μηνο υπάρχει απόκλιση 404 εκατ. ευρώ στα έσοδα, ενώ η μέση μηνιαία επίδοση εφοριών και τελωνείων περιορίζεται στα 3,9 δισ. ευρώ αντί στόχου 4,6 δισ. ευρώ. Τα πρώτα στοιχεία εμφανίζουν επιπλέον υστέρηση 200 εκατ. ευρώ τον Μάιο σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Η μεγαλύτερη υστέρηση στο πεντάμηνο προέρχεται και πάλι από τον ΦΠΑ λόγω της μειωμένης ζήτησης αλλά και της έξαρσης της φοροδιαφυγής.

Με δεδομένη, εξάλλου, την παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα, μέχρι τις 16 Ιουλίου, θα υπάρξουν καθυστερήσεις ως προς την εκταμίευση της πρώτης δόσης του φόρου. Κάτι που θα εξομαλυνθεί ωστόσο μετά την ημερομηνία αυτή. Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται καθησυχαστικό ως προς την ανάκαμψη των δημόσιων εσόδων θεωρώντας ότι λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων η εκκαθάριση θα γίνει ταχύτερα και κατά συνέπεια η καταβολή του φόρου. Επίσης, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, πέρυσι οι περισσότερες δηλώσεις που είχαν υποβληθεί αφορούσαν σε επιστροφές φόρων εξαιτίας του μπόνους των αποδείξεων, κάτι που δεν ισχύει εφέτος, καθώς το 65% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί είναι χρεωστικές.
Κατόπιν αυτών ο κ. Γ. Ζαννιάς εξαρτά την επάρκεια κάλυψης των ταμειακών αναγκών του κράτους από την απόδοση των εμμέσων φόρων και ειδικά του ΦΠΑ, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και το βάθος της ύφεσης. Ηδη οι σημαντικές καθυστερήσεις στην αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους φόρους στα ακίνητα έχουν στερήσει από τα ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ, πόσο αντίστοιχο με αυτό που παρακρατήθηκε από τους πιστωτές μας κατά την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου.

Στο πλαίσιο αυτό απεστάλησαν άμεσα 270.000 εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή ΕΤΑΚ του έτους 2009 ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ σε αναμονή τελούν και τα αντίστοιχα σημειώματα για τα έτη 2010 και 2011 που συνολικά αγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτών στη σειρά περιμένουν το τέλος ηλεκτροδότησης με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος που θα περιλαμβάνονται στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος. Την ίδια ώρα θα «τρέχει» και η εισφορά αλληλεγγύης του 2012 που παρακρατείται μηνιαίως ήδη από τις αρχές του έτους.

Κέρδος, prismanews.gr