Μετά την ανακατάληψη της Τζάαρ.

Ο στρατός της Υεμένης διείσδυσε σήμερα στην πόλη Ζιντζιμπάρ, στη νότια Υεμένη, την οποία ελέγχουν οι μαχητές μιας οργάνωσης που θεωρείται πως πρόσκειται στην αλ Κάιντα εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αφού ανέκτησε τον έλεγχο της κοντινής πόλης Τζάαρ, ανέφερε μια πηγή των ένοπλων δυνάμεων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

«Ο στρατός βρίσκεται τώρα στο κέντρο της Ζιντζιμπάρ», της πρωτεύουσας της επαρχίας Άνμπαρ, και «αντιμετωπίζει αντίσταση» από μαχητές της αλ Κάιντα, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Ο στρατός νωρίτερα σήμερα ανέκτησε τον έλεγχο της Τζάαρ από τους μαχητές του δικτύου.

Η Τζάαρ αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προπύργια των ισλαμιστών, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει ένα de facto μίνι-κράτος σε τμήματα της Αμπιάν που είχαν καταλάβει το 2011 εκμεταλλευόμενοι το χάος και το κενό εξουσίας στη χώρα, εν μέσω της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ που είχε διχάσει το στρατό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων με την υποστήριξη «λαϊκών επιτροπών» -πολιτοφυλακών οι οποίες αποτελούνται από ένοπλα μέλη φυλών- έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους, χάρη και στις επιδρομές των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Σαλίμ Άλι Κάταν, σε δηλώσεις του που περιέχονται σε μια ανακοίνωση στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας, ανέφερε ότι «με τη βοήθεια του Αλλάχ και την συμβολή των πολιτών της (επαρχίας) Αμπιάν . . . οι ένοπλες δυνάμεις, οι υπηρεσίες ασφαλείας και οι λαϊκές επιτροπές πέτυχαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Τζάαρ και να καταφέρουν βαριές ανθρώπινες και υλικές απώλειες στις συμμορίες του τρόμου και του κακού που αυτοαποκαλούνται Άνσαρ αλ Σαρία και στα μέλη της αλ Κάιντα».

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Αμπιάν είπε ότι εκατοντάδες μαχητές της Άνσαρ αλ Σαρία ( «Υποστηρικτές του Ισλαμικού Νόμου» ) έχουν τραπεί σε άτακτη φυγή στην Τζάαρ και στην Ζιντζιμπάρ.

Ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, που ανέλαβε την εξουσία το Φεβρουάριο έπειτα από μια συμφωνία με την υποστήριξη μεγάλων δυνάμεων και των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου, είπε ότι το να παταχθούν οι ισλαμιστές αποτελεί «εθνικό και θρησκευτικό καθήκον».

Πηγή: ΑΜΠΕ, kathimerini.gr