Εντός των επομένων 24 ωρών η κυπριακή κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, όπως τουλάχιστον αναφέρουν σήμερα κυπριακά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η Λευκωσία έχει ήδη γνωστοποιήσει στις Βρυξέλλες την πρόθεσή της αυτή.

Την ίδια στιγμή, πηγές της Κομισιόν δηλώνουν πως η προσφυγή θα υλοποιηθεί «εντός 24ώρου».

 

Όπως αποκάλυψε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλής, η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης θα αφορά τις τράπεζες αλλά και τα δημοσιονομικά. Ο ίδιος τόνισε ότι «η πείρα έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις άμεσες ανάγκες αλλά και τις μελλοντικές».

Ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής, ο Β. Σιαρλής, επανέλαβε τη θέση ότι δεν είναι κακό, ούτε ντροπή ενδεχόμενη προσφυγή. «Δεν δαιμονοποιούμε», είπε, «ούτε και θεωρούμε αρνητική εξέλιξη την προσφυγή στο Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», και διαβεβαίωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος θα χειρισθεί το θέμα όπως η Ισπανία, ώστε να αποφευχθούν αυστηροί όροι.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για εξασφάλιση δανείου από τρίτες χώρες και εξέφρασε την ευχή ότι θα σύντομα θα λάβει απαντήσεις. Είπε ωστόσο ότι πρώτος στόχος της Κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Μίλησε παράλληλα για τους τέσσερις άξονες της πολιτικής της Κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση:

– μείωση του κόστους της κρατικής μηχανής

– στόχευση των κοινωνικών παροχών

– βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και

– πρόσθετα φορολογικά μέτρα.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι ο στόχος παραμένει να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 2,5%.

Χωρίς επιβεβαίωση η προσφυγή

Ωστόσο, έγκυρη πηγή του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για προσφυγή της Κύπρου σήμερα ή τα προσεχή εικοσιτετράωρα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Οικονομικοί αναλυτές υποδεικνύουν πάντως ότι ακόμη κι αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η προσφυγή θα γίνει, όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας, δηλαδή Σαββατοκύριακο, που οι διεθνείς αγορές είναι κλειστές.

Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια. Αρμόδια πηγή του Προεδρικού Μεγάρου, ανέφερε ότι δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής οδηγίες να ειδοποιήσει τα ΜΜΕ, προκειμένου, όπως μεταδίδεται από ορισμένα μέσα, ο Κύπριος πρόεδρος να προβεί απόψε σε κάποια σημαντική δήλωση ή διάγγελμα.

www.kathimerini.gr