Θύελλα αντιδράσεων από χιλιάδες μέλη του facebook προκάλεσε η ψηφοφορία που διοργάνωσε το κοινωνικό δίκτυο για να καθορίσει τους όρους λειτουργίας του. Στη διαδικασία συμμετείχε μόλις το 0,038% των χρηστών, τη στιγμή που για να θεωρηθεί δεσμευτικό το αποτέλεσμα έπρεπε να ψηφίσει τουλάχιστον το 30%.

Ωστόσο, όπως κατήγγειλαν πολλοί χρήστες, το facebook «έκρυψε» την ψηφοφορία, αποφεύγοντας να την προβάλει σε εμφανές σημείο του ιστότοπου, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να πληροφορηθούν την ύπαρξή της.

Στο τέλος, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε ισχύ τους νέους όρους χρήσης, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν τους καταψήφισε!

Στην «Ψηφοφορία για τη Διακυβέρνηση του facebook» – με διακύβευμα την αναθεώρηση των κανόνων λειτουργίας του ιστότοπου – συμμετείχαν συνολικά 342.632 μέλη, σε σύνολο 901.000.000 (ποσοστό 0,038%).

Το facebook είχε ανακοινώσει ότι θα θεωρούσε δεσμευτική την ετυμηγορία των χρηστών μόνο στην περίπτωση που θα ψήφιζε τουλάχιστον το 30% των μελών του (περίπου 270.000.000 άνθρωποι). Σε αντίθετη περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είχε «συμβουλευτικό χαρακτήρα».

Από όσους συμμετείχαν, μόνο 44.749 (ποσοστό 13%) ψήφισαν υπέρ της εφαρμογής των προτεινόμενων αναθεωρημένων όρων. Οι υπόλοιποι 297.883 (ποσοστό 87%) ζήτησαν να διατηρηθούν οι ισχύοντες κανόνες.

Κι όμως, το facebook έκανε το αντίθετο, επικαλούμενο τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα του αποτελέσματος. «Το facebook θα υιοθετήσει σήμερα τις προτεινόμενες αναθεωρήσεις της Δήλωσης Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων και της Πολιτικής Χρήσης Δεδομένων», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ελιοτ Σρέιτζ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, λίγες ώρες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Χιλιάδες χρήστες του κοινωνικού δικτύου αντέδρασαν οργισμένα, κάνοντας λόγο για «εκλογές παρωδία», «προσχηματική διαδικασία» και «απάτη».

Το facebook, κατήγγειλαν, δεν είχε ενημερώσει τα μέλη του για την ψηφοφορία (θα μπορούσε να το κάνει στέλνοντας μαζικά μηνύματα ή αναρτώντας ειδοποιήσεις στα προφίλ όλων των χρηστών), εξασφαλίζοντας ότι δεν θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, καθώς είχε εκ των προτέρων αποφασίσει να εφαρμόσει τους νέους κανόνες.

Ο αντιπρόεδρος του facebook είχε διαφορετική άποψη: «Καταβάλαμε σημαντικές προσπάθειες για να καταστεί η ψηφοφορία εύκολη και προσβάσιμη […], ενθαρρύνοντας τους χρήστες να ψηφίσουν […] μέσω εκτενών ειδοποιήσεων και διαφημίσεων», υποστήριξε.

Ωστόσο, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του αμφισβητεί και ο ίδιος ότι οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αποτελεσματικά: «Σκοπεύουμε να επανεξετάσουμε τη διαδικασία, για να δούμε πώς θα μπορέσουμε στο μέλλον να μεγιστοποιήσουμε την ικανότητά μας να προωθούμε την εμπλοκή και τη συμμετοχή των χρηστών».

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του facebook Τζέιμι Σκόπφλιν δήλωσε, αναφερόμενη στην ψηφοφορία: «Συνειδητοποιούμε ότι είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Ο τρόπος που διεξήχθη η ψηφοφορία προκαλεί ερωτήματα για το αν το facebook ήθελε πραγματικά να έχουν οι χρήστες λόγο στις νέες αλλαγές ή απλώς επεδίωκε να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η ψήφος τους θα μετρούσε.

Η – διάρκειας επτά ημερών – ψηφοφορία διεξήχθη έπειτα από τις αντιδράσεις περίπου 48.000 χρηστών για τις νέες αλλαγές και τις πιέσεις που άσκησε η οργάνωση Europe Versus facebook (Η Ευρώπη εναντίον του facebook).

«Ηταν μια προκατασκευασμένη ψηφοφορία. Ο μηχανισμός ήταν πολύ καλά κρυμμένος μέσα στην πλατφόρμα, διασφαλίζοντας ότι οι περισσότεροι δεν θα τον δουν ποτέ. Το facebook κοροϊδεύει ξανά τους χρήστες. Ο Ζάκερμπεργκ φαίνεται ότι έχει πάρει μαθήματα δημοκρατίας στην Κίνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία προανήγγειλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά των νέων κανόνων.

Μηνύματα οργής

Η Σελίδα Διακυβέρνησης του facebook κατακλύστηκε από μηνύματα αγανακτισμένων χρηστών που πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων για την ψηφοφορία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Η απόλυτη φαρσοκωμωδία. Αλλά τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε από ένα μάτσο απατεώνες;» Angela Sharpe

«Αν θέλατε να συμμετάσχουμε έπρεπε να μας είχατε ενημερώσει» Elizabeth Fast

«Οι συμμετέχοντες καταψήφισαν τους όρους χρήσης, αλλά εσείς τους εφαρμόζετε έτσι κι αλλιώς. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι αίσχος» Dan Oxlade

«Ποιο είναι το νόημα της ψήφου όταν δεν ακούτε τους ψηφοφόρους;» Samantha Jackson

«Θα μπορούσατε να είχατε βάλει ένα μπάνερ στην κορυφή της σελίδας κάθε μέλους, έτσι ώστε να το έβλεπαν όλοι και να μπορούσαν να ψηφίσουν» Nicole Curran

«Σκεφτείτε πόσοι χρήστες παραπονέθηκαν. Υπήρχε η τεχνολογία (για να ειδοποιηθούν οι χρήστες), αλλά το facebook αρνήθηκε να τη χρησιμοποιήσει επειδή δεν ήταν προς το συμφέρον του. Απατεώνες!» Christine Blair

«Το facebook δεν έκανε καμία προσπάθεια να ενημερώσει τους χρήστες του. Εάν δίνατε δεκάρα για τη γνώμη μας, θα μας είχατε ειδοποιήσει μέσω email. Αλλά εσείς εφαρμόζετε τη νέα πολιτική έτσι κι αλλιώς. Αυτό είναι αισχρό. Σκέφτομαι να διαγράψω τον λογαριασμό μου» Rebeccah Mathias

 

Τα Νέα