Λόγω διαγωγής κοσμιοτάτης η Τουρκία, η οποία διέκοψε τις ιρανικές εισαγωγές «μαύρου χρυσού», απηλλάγη, με απόφαση των ΗΠΑ, από τις νέες αυστηρές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν και ήδη άρχισε διαπραγματεύσεις με τη Σαουδική Αραβία για την αγορά αργού πετρελαίου.

Εκτός από την Τουρκία, απηλλάγησαν η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και η Σρι Λάνκα, διότι περιέκοψαν δραστικά τις εισαγωγές τους, ενώ η Ιαπωνία και 12 χώρες της Ε.Ε. είχαν εξαιρεθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε χθες την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Σαουδική Αραβία, με τη διευκρίνιση ότι το Ιράν παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος της χώρας του. Ομως, η τακτική υποχώρηση στο θέμα της εισαγωγής φτηνού ιρανικού πετρελαίου έχει αρχίσει από τον περασμένο Μάρτιο, όταν στην Τουρκία έφτασε το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου από τη Λιβύη.

Στις διαπραγματεύσεις με τη Σαουδική Αραβία εμπλέκονται η τουρκική Tupras και η σαουδαραβική Aramco. Ως προς την τιμή αγοράς του σαουδαραβικού αργού πετρελαίου, ο κ. Γιλντίζ τόνισε ότι επί του παρόντος αυτό που προέχει είναι η επάρκεια της χώρας του σε καύσιμα. Ερωτηθείς εάν το εισαγόμενο από τη Σαουδική Αραβία καύσιμο θα είναι εξίσου φτηνό με το ιρανικό, διευκρίνισε ότι οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας την υποχρεώνουν να απευθυνθεί σε πηγές όσο το δυνατόν πιο φτηνές. Συνέδεσε δε την απάντησή του αυτή με τις ΗΠΑ και την εκ μέρους τους επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή δεν είναι μεν δεσμευτική, όμως οι ΗΠΑ αποτελούν στρατηγικό εταίρο της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των «νέων» πηγών ανεφοδιασμού σε πετρέλαιο συγκαταλέγεται και η Βενεζουέλα, με την οποία η Τουρκία συνεργάζεται εδώ και μήνες στο πλαίσιο σχεδίου για την ανταλλαγή πετρελαίου με κατασκευαστικά έργα. Οπως είπε ο κ. Γιλντίζ, Τούρκος κατασκευαστής έχει ήδη οικοδομήσει 1.500 κατοικίες κοντά στην πρωτεύουσα Καράκας, ενώ προβλέπεται η ανέγερση 350.000 κατοικιών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ