protothema.gr/Κωστής Πλάντζος

 

Να ακυρώσει τα κέρδη από τις θυσίες μιας διετίας απειλεί τυχόν νέα παράταση της ακυβερνησίας, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που καταρτίζουν ήδη –”καλού κακού”- η υπηρεσιακή κυβέρνηση και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Παρά την αβεβαιότητα για το τι ξημερώνει στη χώρα την επομένη των εκλογών, οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ετοίμασαν ένα “πρόπλασμα” του νέου Μεσοπρόθεσμου, το οποίο θα παραδώσουν στην νέα κυβέρνηση εφόσον συνεχίσει επ’αυτού την διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας.

Στα θετικά που διαπιστώνει το νέο Μεσοπρόθεσμο σχέδιο, ξεχωρίζει η μεγάλη ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και των φορολογουμένων για δαπάνες για τόκους, που μετά το PSI μειώνονται δραστικά κατά σχεδόν 5 δισ. ευρώ, αφού εκτιμάται πως έως τα τέλη του 2012 δεν θα ξεπεράσουν 12,2 δισ. ευρώ αντί για 16,9 δισ. που προβλεπόταν τον Φεβρουάριο.

Το «δώρο» αυτό των 4,7 δισ. όμως, που θα μπορούσε σε άλλες ανάγκες και σκοπούς χάριν της τόνωσης της εσωτερικής οικονομίας και της ενίσχυσης των ασθενεστέρων, πιθανότατα δεν θα το ωφεληθεί η χώρα. Ο λόγος είναι η διόγκωση του ελλείμματος λόγω της ακυβερνησίας, αφού η είσπραξη φορολογικών εσόδων έχει «παγώσει» μέχρι τουλάχιστον τον σχηματισμό νέας και κυβέρνησης, απειλώντας να εκτινάξει το έλλειμμα πάνω από το 6,4% του ΑΕΠ που προβλέπει για φέτος το Μνημόνιο και «στρώνοντας χαλί» για νέα μέτρα λιτότητας μέσα στη χρονιά.

Οι νέες εκτιμήσεις φαίνεται να δικαιώνουν τις προβλέψεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που πριν δύο μήνες έλεγαν πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα φτάσει στο 7,3% ως 7,4% του ΑΕΠ, δηλαδή μία μονάδα πάνω από τον στόχο. 

Με τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των εσόδων, η φετινή υστέρηση εσόδων ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Και αν παραταθεί το σκηνικό ακυβερνησίας, τότε δύσκολα θα επιτευχθούν και τα 49,3 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο, έναντι ετήσιου στόχου 51,4 δισ. ευρώ που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό.

Ξέφυγε και η ύφεση


Η παράλυση στην Οικονομία αντανακλάται και στην επιδείνωση της ύφεσης. Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠ∆Σ) που έχουν καταρτίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ για φέτος, που θα ξεπεράσει και το 5,2 ή 5,3%, εφόσον δεν υπάρξουν νέα αναπτυξιακά μέτρα και δώσει κατεύθυνση η νέα κυβέρνηση στην αγορά.