protothema.gr

 

Mέσω του εκπροσώπου της η Επιτροπή δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις και την αναζωογόνηση της οικονομίας, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με τους όρους του νέου δανειακού πακέτου.

«Αποφασίσαμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα πρόσφατα. Κανείς δεν μιλά για ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας» τονισε εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ. Μάλιστα πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει να υλοποιήσει το πρόγραμμα.
Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν υποβοηθητικά στην επίλυση της κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα.

Σε δηλώσεις στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χριστόφια, τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής των μέτρων, διότι, όπως τόνισε, «ήταν όλα λάθος». Πολλά από τα μέτρα για την Ελλάδα συνέβαλαν, είπε, στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

Συνεπώς, αυτό που μπορούμε να μάθουμε από αυτό είναι ότι η τρόικα, όπως την έχουμε αντιληφθεί και όπως λειτουργεί, πολύ συχνά δεν ήταν βοηθητική, σημείωσε.

Σε ερώτηση, αν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί ισχυρό μήνυμα στην ευρωζώνη, ο κ. Σβόμποντα είπε ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι ψήφισαν με τέτοιο τρόπο ώστε να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην ευρωζώνη και να έχουν σταθερή κυβέρνηση.

«Αν δεν αλλάξουμε το μνημόνιο, θα αποτύχει» λέει αξιωματούχος της Ε.Ε. 

Την ίδια ώρα, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι το μνημόνιο ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της στους κόλπους της τρόικας θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου στη διάρκεια του καλοκαιριού, τονίζοντας ότι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ξανασυζητηθεί «έχουν ψευδαισθήσεις».

«Το μνημόνιο είναι τροποποιήσιμο, αλλιώς θα ήταν ανόητο», επέμεινε και πρόσθεσε: «Υπάρχει πάντα ανάγκη να το προσαρμόζουμε».

«Οποιοσδήποτε υποστηρίζει ότι το μνημόνιο δεν μπορεί ή δεν πρέπει να τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση έχει ψευδαισθήσεις», επειδή «η οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει», επιβαρύνοντας το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τα φορολογικά έσοδα και το ρυθμό των δημοσιονομικών προσαρμογών στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, «αν δεν αλλάξουμε το μνημόνιο, θα αποτύχει», εξήγησε.

Ο ίδιος δεν μίλησε ωστόσο για τη δυνατότητα να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της ή να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα συνδυασμένο με μια χρηματοπιστωτική επιμήκυνση.

Η τρόικα, που αντιπροσωπεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση «για να δει πού βρίσκεται το δεύτερο πρόγραμμα» στήριξης της Ελλάδας, όμως είναι προφανές ότι υπάρχουν «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή του, υπογράμμισε.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πει, «με βάση τον τρόπο με τον οποίο βλέπει το σημερινό πρόγραμμα, αν επιθυμεί μια αναπροσαρμογή» και, αν αυτό συμβαίνει, «η τρόικα θα προχωρήσει σε μια εκτίμηση και το Eurogroup θα εξαγάγει τα συμπεράσματα», εξήγησε ο αξιωματούχος. Αυτό θα πρέπει να γίνει «στη διάρκεια του καλοκαιριού».

Οι υπεύθυνοι της τρόικας «θα διαπραγματευθούν με τις ελληνικές αρχές και, όταν θα έχει βρεθεί μια ικανοποιητική λύση, θα υπογραφεί ένα νέο μνημόνιο, με νέα όρια και ένα νέο πρόγραμμα εκταμίευσης» των δόσεων της βοήθειας, δήλωσε.