protothema.gr

Ο Γιώργος Ζαννιάς μπορεί να είναι καθηγητής στον τομέα των οικονομικών, όμως την τελευταία διετία με τα όσα ατυχή συνέβησαν στην οικονομία και την πλημμελή διαχείριση του μνημονίου που αύξησε κατ’ ουσίαν το ρίσκο για την ελληνική οικονομία, ήταν εκ των βασικών συντελεστών. Και από την θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων εκπροσώπησε πολλές φορές τον πρωην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το έρχο του οποίου έχει αποτιμηθεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας ως καταστροφικό.

Κατά συνέπεια δεν είναι άμοιρος ευθυνών, αφού στις κρίσιμες αποφάσεις ήταν παρών και εκ των βασικών διαπραγματευτών αποφάσεων που οδήγησαν σε μια απρόβλεπτα βαθύτατη ύφεση και μείζονα έλλειψη ρεσυτότητας στην πραγματική οικονομία. Ας μην ξεχνάμε ότι επί ημερών του δεν έγινε ούτε μια αποκρατικοποίηση, οι διαρθρωτικές αλλάγες δεν προχώρησαν, κανείς δεν πείστηκε να βάλει ένα ευρώ σε επενδύσεις στην χώρα ενώ όλο το ΕΣΠΑ έμεινε ανεκμετάλλευτο. Ελαβε χώρα ένα ανεπαρκές -όπως κρίθηκε στην συνέχεια- πρώτο κούρεμα του χρέους και η ολιγωρία στην συνέχεια οδήγησε σε ένα δεύτερο, που δεν προέβλεψε προστασία για τα Ταμεία, με αποτέλεσμα  να διαθέτουν τώρα οι ασφαλιστικοί φορείς σε τρέχουσες αξίες το 20% από ό,τι απέμεινε μετά το κούρεμα του 53%! Αλλά και οι αγορές να κρίνουν ότι θα πάμε και σε κούρεμα των δανείων της Τρόικας!

Την ίδια ώρα η ύφεση ξεπερνά και πάλι τις αρχικές προβλέψεις για το 2012 ενώ η Τρόικα με την πλημμελή διαχείριση του μνημονίου βρηκε έδαφος να επιβάλλει τις νέες  μειώσεις μισθών, που οδηγούν τα ταμεία σε μεγαλύτερα ελλείμματα. Και φυσικά η συνεχής αύξηση της φορολογίας, γιατί δεν περιορίσθηκαν οι δαπάνες του δημοσίου τομέα είχαν αντίστροφα αποτελέσματα, ώστε τον Μάιο τα φορολογικά έσοδα να είναι στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών! Τελευταία του απόφαση η ποινικοποίηση οφειλών για 5000 ευρώ στο δημόσιο σε μια περίοδο που οι τράπεζες δεν μπορούν στοιχειωδώς να υποστηρίξουν την μικρομεσαία επιχείρηση και η ανεργία ξεπερνά το 22%!

Από πού κι ως πού ο άνθρωπος αυτός μπορεί να κριθεί ως απαραίτητος στο νεο οικονομικό επιτελείο;