Μέχρι τώρα οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το διαδίκτυο κρύβει πολλούς κινδύνους. Ακόμη και όταν έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις διαθέσιμες ρυθμίσεις απορρήτου, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πληγούμε, σερφάροντας στο διαδίκτυο, απο κάποιον επικίνδυνο ιό.

Θύμα επίθεσης μπορεί κανείς να πέσει και στον πιο ἁσφαλή τρόπο επικοινωνίας, που χειριζόμαστε καθημερινά, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, γνωστό σε όλους μας και ως email.

 

Ακριβώς επειδή τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλονται από server σε server δίχως καμία παροχή ασφαλείας, οι προσωπικές μας πληροφορίες μπορεί κάλλιστα να τεθούν σε κίνδυνο. Γι᾽αυτό το λόγο παραθέτουμε παρακάτω έξι συμβουλές ασφαλείας για την καλύτερη προστασία του λογαριασμού και κατά συνέπεια των προσωπικών σας δεδομένων.

 

1. Χρήση ισχυρού κωδικού πρόσβασης: Προσπαθείστε να χρησιμοποιήτε εφαρμογές που προσφέρουν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι οποίες παράγουν πολύπλοκους κωδικούς. Όπως για παράδειγμα το Gmail, που παρέχει μέγιστη ασφάλεια με την διπλή αυθεντικοποίηση (two factor authentication) που σας αποστέλει στο κινητό σας τηλέφωνο έναν επιπρόσθετο κωδικό που σε κάθε προσβασή σας θα είναι διαφορετικό.

2. Αποφύγετε να χρησιμοποιήτε κοινόχρηστους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (ίντερνετ καφέ). Σε περίπτωση όμως που δεν μπορείτε να το αποφύγετε, τότε βεβαιωθείται ότι κάθε φορά πριν την αποχώρησή σας έχετε αποσυνδεθεί από τον λογαριασμό σας.
3. Προστατεύστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Κάθε φορά που θέλετε να εγγραφείτε σε μια ιστιοσελίδα ή να κάνετε κάποιο σχόλιο σε κάποιο blog μήν δίνετε το προσωπικό σας email. Και αυτό γιατί οι spammers και οι απατεώνες παραμονεύουν και ψάχνουν συνεχώς για το επόμενο θύμα.
4. Κλείδωσέ το. Ο εργασιακό σας χώρος, όσο ασφαλή και να τον θεωρείται, όταν τον μοιράζεστε με συνεργάτες σας διαβεβαιώνουμε ότι ποτέ δεν είναι απολύτος ασφαλής. Έτσι πρωτού φύγετε, είτε για ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα είτε προτού σχολάσετε, σιγουρευτείτε ότι έχετε αποσυνδεθεί από τον λογαριασμό του email σας. Άν χρησιμοποιείτε Windows ένα κόλπο είναι να πατήσετε το L για να κλειδώσετε προσωρινά την επιφάνεια εργασίας σας.
5. Μην εξαπατάστε. Ποτέ να μην ανοίγετε μηνύματα του οποίου τον αποστολέα δεν γνωρίζετε.
6. Κάνετε χρήση της κρυπτογράφησης. Επειδή κάποιες φορές πρέπει να στέλνετε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες μέσω του ηλεκτρονικού μηνύματος, για να διατηρήσετε ασφαλή αυτά τα δεδομένα, αποθηκεύστε τα ως αρχείο και κάντε χρήση κάποιας εφαρμογής κρυπτογράφησης, π.χ. αρχείο ΖΙΡ. Μετά στέλνετε το κωδικό στον ενδιαφερόμενο μέσω ενός sms από το κινητό σας και όχι μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος. Στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε κάποια εφαρμογή κρυπτογράφησης μπορείτε να δείτε το PrivateSky ή το Enlocked.

 

Και άν σας φαίνονται πολλά, δεν είναι τίποτα μπροστά στα προβλήματα που θα έχετε σε περίπτωση που κάποιος απατεώνας σας παραβιάσει το προσωπικό σας λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Προστατευτείτε λοιπον!

Επιμέλεια Μ.Μαρδίκη