protothema.gr/Δανάη Δασοπούλου

 

 

Από Εξολοθρευτής με ένα κόκκινο μηχανικό μάτι, μέχρι πλαδαρό pin-up και σωματώδης Ρωμαϊκή θεότητα που κατασπαράζει Έλληνες, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει δεχθεί βιτριολικά σχόλια από τον ευρωπαϊκό Τύπο για την σκληρή στάση της γύρω από την κρίση.

Έτσι εφημερίδες και περιοδικά δεν χάνουν στιγμή να εξαντλήσουν τη φαντασία τους για το επόμενο σκίτσο ή φωτογραφικό μοντάζ που θα παρουσιάζει με γλαφυρό και ευφυές τρόπο το πόσο αμετακίνητη είναι στις θέσεις της η Μέρκελ.
Όπως αναφέρει απολαυστικό ρεπορτάζ του Reuters «η Μέρκελ, μισητή από πολλούς στην Ελλάδα, υφίσταται την απεικόνισή της με ναζιστικές στολές, αλλά τροφοδοτήσει ακόμα πιο άγριες εικόνες και τίτλους. Οι πολιτικοί από το Παρίσι ως την Ουάσινγκτον πιέζουν την Μέρκελ, ώστε να βρεθεί μια λύση στην κρίση της ΕΕ, η οποία απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία. 

Αλλά η «Frau Nein» (Κυρία Όχι) λίγο δείχνει να υποχωρεί ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως η αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους ή η μείωση των δημοσίων δαπανών, για ένα λόγο περισσότερο όταν η στάση της έχει τονώσει την δημοτικότητά της στους Γερμανούς ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών του 2013».

Το πρακτορείο μάλιστα κάνει αναφορά και στο εξώφυλλο του περιοδικού New Statesman που πριν λίγες ημέρες φιλοξενούσε μονταρισμένη φωτογραφία της Μέρκελ που την απεικόνιζε ως Εξολοθρευτή με ρομποτικό μάτι και δερμάτινο σακάκι και έφερε τίτλο «η πιο επικίνδυνη ηγέτις στην Ευρώπη».

Όπως έγραφε χαρακτηριστικά το περιοδικό η καγκελάριος δείχνει να έχει μανία με την λιτότητα κι εκτιμούσε ότι θα καταστρέφει την Ευρώπη, ενώ ο Μεχντί Χάσαν, μέλος της εκδοτικής ομάδας του περιοδικού, την αποκάλεσε μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια τάξη κι ευημερία από τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν.

«Η Μέρκελ είναι η πιο επικίνδυνη Γερμανίδα ηγέτις μετά τον Χίτλερ υποστήριξε ο Χάσαν, προσθέτοντας πως υπό την ηγεσία της η χώρα της οδηγήθηκε στην απομόνωση, έγινε αντιπαθής και επίφοβη σε ισόποσες δόσεις. Κι αν οι Βρετανοί έχουν παράδοση στο να αστειεύονται εις βάρος των Γερμανών, οι τόνοι έχουν ανέβει σε υπερβολικό βαθμό», γράφει το Reuters.

Και συνεχίζει κάνοντας λόγο για την βρετανική Independent που δημοσίευσε  αντίγραφο έργου του Γκόγια με τίτλο «Ο Κρόνος καταβροχθίζει το γιο του» απεικονίζοντας τη Μέρκελ να καταβροχθίζει έναν Έλληνα.

Μάλιστα όπως επισημαίνει το Reuters δεν ήταν έκπληξη το ότι την καγκελάριο «περιποιήθηκαν» και τα ισπανικά μέσα με το σατιρικό περιοδικό El Jueves (Πέμπτη) να μετονομαστεί σε ένα τεύχος του σε «Die Jueven», ώστε ο τίτλος να παραπέμπει σε γερμανικός, ενώ στο εξώφυλλο ήταν η Μέρκελ έτοιμη να συνθλίψει τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

 

Παρά την σφοδρή επίθεση που δέχεται ωστόσο η Μέρκελ φαίνεται να αντέχει τη σκληρή κριτική και να μη λαμβάνει τόσο υπόψη της τα ευφάνταστα αν μη τι άλλο πρωτοσέλιδα και εξώφυλλα, αν και όπως γράφει το κείμενο κάποιες στιγμές ενοχλείται με τους δημοσιογράφους ενώ «μοιάζει όλο και πιο κουρασμένη τους τελευταίους μήνες και έχει πάρει βάρος». Αυτό που προσπαθεί όμως να τονίσει ο βιογράφος της και πολιτικός επιστήμονας Γκερτ Λάνγκουτ είναι ότι η Μερκελ «έχει γερά νεύρα»!