protothema.gr/ Γιώργος Δημητρομανωλάκης, Κωστής Πλάντζος

 

 

«Πρόκληση για την κυβέρνηση  αποτελεί η αποπληρωμή των χρεών  του κράτους στους ιδιώτες» δήλωσε ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, μετά τη συνάντηση του με το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο  από μια ώρα. Ο κ. Ράιχενμπαχ ενημερώθηκε για τα σχέδια της κυβέρνησης, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα της ρευστότητας που πλήττει την ελληνική οικονομία και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα -ποσό που προσεγγίζει τα 6,5 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν  είναι δική του δουλειά η διαπραγμάτευση με την τρόικα και ότι η συνάντηση  με τον κ. Στουρνάρα ήταν εποικοδομητική καθώς συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών.

Στη συνάντηση που άρχισε στις 16.30 και ολοκληρώθηκε μια ώρα  αργότερα συμμετείχε ομάδα συνεργατών του κ. Ράιχενμπαχ και η επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα κυρία Ζωρζέττα Λάλη. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, υπεύθυνος για ζητήματα φορολογίας, ενώ στις 16.40 εισήλθε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Νωρίτερα πάντως ο κύριος Στουρνάρας, με δήλωσή του στο protothema.gr , επεσήμανε πως η κρισιμότερη φάση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας είναι μπροστά μας: «Τον Αύγουστο εκ των πραγμάτων θα είναι η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, καθώς από το αποτέλεσμά της θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης… Αλλά και τώρα πρέπει να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την Τρόικα. Δεν είναι ούτε μάχη ούτε πόλεμος αυτό που γίνεται. Εμείς πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ κάποιων διαφορετικών δρόμων . Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ούτε ευχάριστες ούτε εύκολες. Αντίθετα, είναι δύσκολες και ο κόσμος 
αυτό πρέπει να το γνωρίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει την πρώτη συνάντησή του με την Τρόικα την Πέμπτη το πρωί στις 11:00 και αφού θα είναι μόλις μία ώρα υπουργός, καθώς στις 10:00 αναμένεται να ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο Γιάννης Στουρναρας θα προσέλθει σε αυτή τη συνάντηση, έχοντας ήδη ετοιμάσει τα όπλα του στη δικιά του φαρέτρα, που θα αξιοποιήσει στις συναντήσεις με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς. 

Γνωρίζοντας τη  μεγάλη ύφεση που έχει χτυπήσει την ελληνική οικονομία (-9,2%) και τη σημαντική υστέρηση των εσόδων θα πει «όχι» σε αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο.   

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, θα εξηγήσει στα στελέχη της Τρόικας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει ό,τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί και περιγράφεται στο μνημόνιο. Έτσι, θα προχωρήσουν άμεσα 

·       οι βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως το κλείσιμο και συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου, 
·       οι αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC, Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ)
·       θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία 

Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο Μνημόνιο 2, όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο, 12% κατά μ.ο,. από 1ης Ιουλίου (αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους, κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με το στέλεχος της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν.