Με την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε το απόγευμα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η πρώτη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση όχι “εθνικού σκοπού” αλλά “ειδικού σκοπού” για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Η επαναδιαπραγμάτευση τελείωσε το βράδυ των εκλογών και όποιος πίστεψε τον κ. Σαμαρά την πάτησε, υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέβασε πολύ τους τόνους στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί, είπε ο κ. Τσίπρας, θα ελέγξει τη νομιμότητα της κάθε ιδιωτικοποίησης.

 “Δεν προετοιμαζόμαστε για να κάνουμε αντιπολίτευση. Προετοιμαζόμαστε για να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου όταν κλείσει η σύντομη αυτή μνημονιακή παρένθεση της κυβέρνησής σας. Μέχρι τότε όμως δεν πρόκειται να κάτσουμε με τα χέρια ανοιχτά να μας πέσει το ώριμο φρούτο” τόνισε.

Και συνέχισε: “Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μας τελείωσε το βράδυ της Κυριακής της 17ης του Ιούνη. Όποιος την πίστεψε την πάτησε, μετά την απομάκρυνση όμως από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τέσσερις ως “οι ελάχιστες βασικές και απαραίτητες προϋποθέσεις όχι για να βγούμε από την κρίση αλλά για να ξεβαλτώσουμε απ’ αυτό τον βάλτο του μνημονίου”. κα;ι ανέφερε: “Πρώτον η διασφάλιση για τη χώρα μας το κεκτημένο της 29ης Ιουνίου της Συνόδου Κορυφής για την απευθείας ευρωπαϊκή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεύτερον το πάγωμα των μέτρων της λιτότητας όχι η επιτάχυνσή τους. Τρίτον το μορατόριουμ αποπληρωμής των δανείων, των θεσμικών μας δανείων προς τη τρόικα μέχρι να ξαναβρεθεί με θετικό πρόσημο ανάπτυξης η ελληνική οικονομία. Και τέταρτον η ενεργοποίηση προγραμμάτων επενδύσεων”.

Εξαπολύοντας επίθεση για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είπε: “Ποιο το κέρδος αν ξεπουλήσουμε τη ΔΕΗ, τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ, την Αγροτική τράπεζα όπου είναι εγγεγραμμένες όλες οι αγροτικές γαίες και μαζί με αυτήν την κερδοφόρο ελληνική βιομηχανία ζάχαρης, τη συνεταιριστική Δωδώνη, τους αιγιαλούς, τα νερά, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το Ελληνικό, σε αυτή σας την επιλογή. Δεν θα έχετε απεναντί σας τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον ελληνικό λαό. Και έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να μην αναγνωρίσει συμφωνίες που εκποιούν τη δημόσια περιουσία και την εκχωρούν έναντι πινακίου φακής. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι”.

Και στέλνοντας μήνυμα προς το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό επισήμανε: “Όσοι μέσα στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων δεν υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον θα είναι υπόλογοι έναντι του ελληνικού λαού. Θα λογοδοτήσουν για την λεηλασία. Και προειδοποιούμε κυρίως τους ριψοκίνδυνους αετονύχηδες αγοραστές, όσοι τολμήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση την οποία βρίσκεται η χώρα μας για να βάλουν στο χέρι δημόσια περιουσία θα χάσουν τα λεφτά τους”.

Η πρώτη αντιπαράθεση ανάμεσα σε δυο κόμματα έγινε σήμερα, καθώς όταν μιλούσε ο κ. Τσίπρας οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έφυγαν από την αίθουσα, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν μόλις ανέβηκε στο βήμα ο κ. Μιχαλολιάκος.

Σφοδρή επίθεση Ευ. Βενιζέλου

Φθηνή αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις απειλές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας με υψηλούς τόνους στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτή δεν είναι εθνική στάση, δεν εξυπηρετεί την πορεία της χώρας, δεν εξυπηρετεί την προσπάθεια για να ανακάμψει η οικονομία, είπε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος σε αυτή του την αναφορά χειροκροτήθηκε έντονα από τους βουλευτές της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να σταματήσει τώρα ο λαϊκισμός και δεν έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε ακόμα φρούδες ελπίδες στο λαό και χειροκροτήθηκε για δεύτερη φορά όχι μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και από το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ και από τους υπουργούς που ήταν στα υπουργικά έδρανα.

“Το μέλλον του τόπου δεν εξασφαλίζεται με απειλές, με απειλές του τύπου μην προχωρήσετε τίποτα, μην κάνετε τίποτα, μην ιδιωτικοποιήσετε τίποτα γιατί θα λογοδοτήσετε και θα χάσετε τα λεφτά τους οι επενδυτές. Αυτό ανεβάζει τον κίνδυνο της χώρας, ανεβάζει το κόστος δανεισμού, ακυρώνει τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση και επιπλέον προσελκύει μόνο αετονύχηδες από το εξωτερικό, κανέναν σοβαρό θεσμικό επενδυτή. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μικροκομματικής και φθηνής υπονόμευσης μια εθνικής προσπάθειας, υπονόμευσης της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης σε βάρος των ανέργων και των εργαζομένων” είπε ο κ. Βενιζέλος.

 Και συνέχισε: “Ακόμη δε χειρότερο από το να καιροφυλακτεί κανείς είναι να δηλώνει επισήμως από αυτό εδώ το βήμα, απευθυνόμενος όχι μόνον στην εσωτερική κοινή γνώμη αλλά και διεθνώς και να λέει ότι θα υπονομεύσει συστηματικά το έργο της κυβέρνησης. Και ότι αμφισβητεί και θα αμφισβητήσει την συνέχεια της χώρας, την συνέχεια της πολιτείας. Γιατί αυτό πραγματικά είναι υπονόμευση όχι απλά και μόνο θεσμική αλλά τελικά κοινωνική, οικονομική, αναπτυξιακή, εθνική. Ανεπίτρεπτη στάση. Κατώτερη των περιστάσεων. Και δεν έδωσε καμία τέτοια εντολή σε καμιά αντιπολίτευση ο ελληνικός λαός”.

Αμναφερόμενος στην οικονονμία ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι “χρειαζόμαστε την πολιτική υποστήριξη των κυβερνήσεων και των πολιτικών δυνάμεων των άλλων κρατών – μελών της Ευρώπης για την αναθεώρηση εκείνων των πολιτικών που τροφοδοτούν την ύφεση και αντιβαίνουν προς την επείγουσα ανάγκη ανάσχεσής της. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε, και να θα δεχθούμε περιορισμούς στη ζήτηση, περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, κανένα μέτρο που επιτείνει την ύφεση. Και είναι επίσης απολύτως αναγκαίο, οι φορολογικές υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων να κλιμακωθούν με ρεαλιστικό τρόπο ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό, δημοσιονομικό και οικονομικό αποτέλεσμα”.

“Γι’ αυτό όπως είχα την ευκαιρία να πω και σήμερα στην τρόικα, όλα πρέπει να ξεκινήσουν από τη διαμόρφωση ενός συμφωνημένου γενικού πλαισίου, δηλαδή ενός νέου μεσοπροθέσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής, ώστε κάθε βήμα που γίνεται να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο και σε μια στρατηγική. Γι’ αυτό χρειάζεται παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία έτη, μέχρι το τέλος του 2017” τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Επίθεση Καμμένου στην συγκυβέρνηση

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατηγόρησε την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας τουλέγοντας ότι είναι μια κυβέρνηση που έγινε για να καλύψει τα σκάνδαλα γι’ αυτό και δεν συγκροτήθηκε στις πρώτες εκλογές αλλά στις δεύτερες προκειμένου να υπάρχει παραγραφή.

“Δεν υπάρχει κανείς για να ελέγξει την ορθότητα των απαιτήσεων της τρόικα που εκπροσωπεί τον συνδυασμό των μπαταξήδων, των τραπεζιτών και κείνων που προχωρούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση υπό την έννοια της κατάργησης του έθνους – κράτους, των φεντεραλιστών. Αυτοί είναι που θα ελέγξουν τα έργα και τις ημέρες της Siemens; Αυτοί είναι που θα ελέγξουν τις συμβάσεις για τα υποβρύχια; Αυτοί είναι οι οποίοι θα ελέγξουν την πολυετή λεηλασία της εμπορικής αγοράς της χώρας μας; όχι βέβαια. Αλλά η συγκυβέρνηση έγινε για ένα λόγο” υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος.

“Η συγκυβέρνηση έγινε προκειμένου να σβήσουν όλα τα σκάνδαλα. Να μην τιμωρηθεί απολύτως κανείς. Και ερωτώ, γιατί δεν έγινε κυβέρνηση στις 6 Μαΐου, όταν είχαν την πλειοψηφία το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και η Δημοκρατική Αριστερά. Τι άλλαξε από τις 16-17 Ιουνίου. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι παρεγράφησαν νομίζουν τα αδικήματα εκείνων που χειρίστηκαν την καταστροφή της χώρας. Παραγράφονται αρκετά αδικήματα, δεν παραγράφεται το ξέπλυμα χρήματος βέβαια, ούτε η σύσταση διεθνούς συμμορίας. Προβλέπονται αυτά από τις διεθνείς συμβάσεις. Αλλά δεν παραγράφεται και άλλο ένα αδίκημα. Το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Που αν αποδειχθεί ότι τελικά ήταν μέρος του σχεδίου, θα κριθούν και θα κριθούν πολύ αυστηρά από τον ελληνικό λαό” τόνισε ο πρόεδρος των Ανεκάρτητων Ελλήνων.

Ομιλία Μιχαλολιάκου

Ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι η πολιτική θα έπρεπε να καθορίζει την οικονομία και όχι η οικονομία την πολιτική.

“Ευχόμαστε στη συγκυβέρνηση πράγματι να επιτύχει τουλάχιστον εις ότι αφορά το οικονομικό ζήτημα. Όμως, δεν είναι τα πάντα οικονομία σε αυτό τον τόπο. Η πολιτική θα έπρεπε να καθορίζει την οικονομία και όχι η οικονομία την πολιτική. Εδώ το κοινοβούλιο αλλά και γενικά η πολιτική ζωή του τόπου δεν θυμίζει μια πολιτική αντιπαράθεση αλλά οικονομικό κονσόρτσιουμ. Θα έπρεπε αυτόχρημα να είναι αντιπρόσωπος του λαού, να είναι και οικονομολόγος. Όσο για το λαό, τι να πω. Επί δύο και πλέον χρόνια ακούει για PSI, για επιτόκια, για αλλαγές, δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα απ’ όλα αυτά” είπε χαρακτηριστικά.

Όταν εκλήθη ο κ. Μιχαλολιάκος να ανέβει στο βήμα της Βουλής οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σηκώθηκαν και παρέμειναν όρθιοι μέχρι ο κ. Μιχαλολιάκος να ανέβει στο βήμα της Βουλής. Ταυτοχρόνως την ίδια ώρα αποχώρησαν από την αίθουσα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του ΚΚΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Χρυσή Αυγή.

Όταν τελείωσε την ομιλία του ο κ. Μιχαλολιάκος οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν μαζί του από την Ολομέλεια, ενώ επέστρεψαν στην αίθουσα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα.

Κουβέλης για επανδιαπραγμάτευση

Για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

“Αδέσμευτη δύναμη για την αναδιαπραγμάτευση σημαίνει ότι αυξάνουμε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας. Στην προσπάθεια αλλαγής των επαχθών όρων του Μνημονίου και στην υπεράσπιση του εισοδήματος των εργαζομένων, εκπροσωπούμε και πολίτες οι οποίοι δε μας ψήφισαν και επέλεξαν είτε άλλα κόμματα της Αριστεράς είτε τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας” υποστήριξε ο κ. Κoυβέλης.

Και συνέχισε: “Με σεβασμό στο ρόλο και την αυτοτέλεια κάθε κόμματος, καταθέτουμε τη δέσμευσή μας να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για τον κόσμο της εργασίας, πέρα και πάνω από τις εκλογικές καταγραφές. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η συμμετοχή μας στις ευθύνες ενώνει το λαό μας, πέρα από την προεκλογική διάκριση μνημονιακών – αντιμνημονιακών”.

“Γνωρίζουμε -είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς- ότι η επιτυχής έκβαση της αναδιαπραγμάτευσης θα δώσει κουράγιο και ηθικό στο λαό μας, θα τροφοδοτήσει με νέα δυναμική τη διαπραγμάτευση και την επιτυχή υλοποίηση. Η αναδιαπραγμάτευση δεν θα γίνει σε μια στιγμή, σε μια σύνοδο κορυφής ή στην πρώτη επίσκεψη της τρόικα. Θα είναι μια συνεχής και επίπονη διαδικασία, μια σκληρή διαπραγμάτευση. Και θέλω με την ευκαιρία να καταστήσω σαφή τη θέση της ΔΗΜΑΡ πάνω σε ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για το μέλλον του τόπου. Η επιτυχής διαπραγμάτευση, η απαλλαγή από το βάρος του μνημονίου και τελικά η έξοδος από την κρίση δεν σημαίνει επιστροφή σε καταστάσεις και πολιτικές που μας έφεραν στο μνημόνιο. Δεν σημαίνει επιστροφή στο πελατειακό κράτος, στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, σε καθεστώς φοροδιαφυγής, διαφθοράς και ατιμωρησίας. Ο Ελληνικός λαός έκανε και κάνει θυσίες που πρέπει να πιάσουν τόπο”.

The YouTube ID of rakP-WRzDJk#! is invalid.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ένοιωσε αδιαθεσία και έφυγε από την Ολομέλεια χωρίς να πραγματοποιήσει την ομιλία της.