Mε ένταση και διαξιφισμούς διεξήχθη η τελευταία μέρα συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Επόμενο κρίσιμο ραντεβού της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ το Εurogroup της Δευτέρας. 

Σε σύνολο 300 ψηφισάντων βουλευτών, ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 129 βουλευτές της ΝΔ, οι 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι 17 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Κατά ψήφισαν 121 βουλευτές: οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ.Με 179 ψήφους υπέρ η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έλαβε απόψε την εμπιστοσύνη της Βουλής των Ελλήνων.

Η τριήμερη διαδικασία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, της οποίας προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και ολοκληρώθηκε με την φανερή ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

Σαμαράς

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα και απευθύνθηκε προσωπικά, ειδικά για την προειοδπποίησή του ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τις αποκρατικοποιήσεις: «Αφήστε τα παλιά κύριε Τσίπρα, αφήστε τα λόγια και τις απειλές και το παραμύθι του φόβου, αν θέλετε εμένα θα πρέπει να βάλλετε στις φυλακές, έτοιμος είμαι και σας περιμένω. Πρώτη φορά έχει λεχθεί τέτοιο πράγμα από το 1977. Τρομοκρατείτε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αβανταδόροι του λόμπυ της δραχμής είσαστε. Παίζετε το ίδιο παιχνίδι με εκείνους που θέλουν να διώξουν την χώρα από το ευρώ. Μιλάτε σαν εκπρόσωποι της πάσης φύσεως Φωτόπουλων. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και έχουμε και ενότητα». Έκανε λόγο για «λυσσώδη αντίσταση κομμάτων που εκφράζουν το παλιό. Κανείς δεν είναι αναμάρτητος όλα τα κόμματα έχουν ευθύνες. Το ποιός έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες το έκρινε ο λαός προεκλογικά».

Απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις λέγοντας: «Δεν είναι ξεπούλημε την χώρα όταν μιλάμε για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Είναι ξεπούλημα η αξιοποίηση του Ελληνικού που έχει μείνει αναξιοποίητο δέκα χρόνια; Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία για να φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα έχει μεγάλο απόθεμα περιουσίας που παραμένει αδρανή. Μας κατηγορούν ότι άλλα λέγαμε πριν τις εκλογές και άλλα λέμε τώρα. Για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όμως μιλούσα από το 2010».

Υποστήριξε την πολιτική της κυβέρνησης και έκανε ειδική αναφορά στους σιδηροδρόμους και την ενέργεια λέγοντας: «δεν λέμε τίποτε διαφορετικό από ότι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Οι σιδηρόδρομοι είναι στην χώρα μας υποβαθμισμένοι και υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν ακόμη και στα δίκτυα. Υπάρχει ενδιαφέρον από διεθνείς κοινοπραξίες να επενδύσουν στο λειτουργικό κομμάτι. Το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει και για την ενέργεια. Αν δεν απελευθερώσουμε την αγορά ενέργειας θα μείνουμε σύντομα χωρίς ανταγωνιστική ενέργεια».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνηνίου: «Δεν θα είναι εύκολη και ο δρόμος θα είναι ανηφορικός. Αλλά έχουμε απορρίψει τις μονομερείς ενέργειες. Από τον Μάιο του 2010 είπαμε ότι το κράτος έχει συνέχεια. Θέλουμε να αλλάξουμε τα υφεσιακά τμήματα του Μνημονίου με επαναδιαπραγμάτευση. Εσείς μιλούσατε για κατάργηση του Μνημονίου αλλά μετά μαλακώσατε. Η τακτική σας όμως οδηγεί σε χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ. Εσείς θέλετε να απομονώσετε την χώρα και να κάνετε τον έσχατο εκβιασμό από θέση απόλυτης αδυναμίας. Η Ευρώπη αλλάζει και αναγνωρίζει ότι μαζί με την δημοσιονομική προοπτική χρειάζονται μέτρα ανάπτυξης. Γι αυτό αναζητούμε συμμαχίες στην Ευρώπη. Είπατε ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τις τράπεζες. Ασφαλώς αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ, εσείς κάνετε ότι μπορείτε για να μείνουμε χωρίς συμμάχους και να βρεθούμε εκτός ευρώ. Ανέφερα ακόμη ρητά ότι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων ισχύει απολύτως. Η κυβέρνηση θα δώσει τις μάχες που αξίζει να δωθούν για τον ελληνικό λαό». Στόχος μας, είπε ο πρωθυπουργός να βγούμε από την κρίση και να μείνουμε στο Ευρώ

Μίλησε και για την λαθρομετανάστευση λέγοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα και ένα από τα σημεία είναι η προσαρμογή της απόδοσης ιθαγένειας σε ότι ισχύει στην ευρώπη». Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει αλλαγή αλλά αναζητείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην ελληνική βουλή. Όποιος το τορπιλίζει δεν θέλει να δωθεί λύση στο πρόβλημα.

Κλείνοντας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα εμμέσως πλην σαφώς για οίηση, έπαρση και μεγαλομανία και κατέληξε ότι «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να καούν τα πάντα για να κυβερνήσετε».

Βενιζέλος

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος τόνισε στη δευτερολογία του ότι η χώρα χρειάζεται ασφάλεια και προοπτική όχι μόνο για να βγει από τη δική της κρίση, αλλά για να θωρακιστεί με τις επόμενες φάσεις της πανευρωπαϊκής κρίσης. Για πολιτικό και οικονομικό έγκλημα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ικανοποίηση και ρεαλισμό εκτιμά στην προγραμματική συμφωνία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, την ίδια στιγμή που ο Πάνος Καμμένος κάνει λόγο για εμπαιγμό του λαού με τη συνέχιση του μνημονίου. «Θα γίνουμε όλοι φοροφυγάδες όχι από ιδεολογία αλλά από αδυναμία», σχολίασε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Παράλληλα, ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι δεν πείστηκε από την κυβέρνηση πως με το μνημόνιο θα λυθούν τα προβλήματα.

«Το πρόβλημα της χώρας μας είναι εσωτερικό πρωτίστως και λιγότερο οι συσχετισμοί στην Ευρώπη. Το εσωτερικό μέτωπο έχει αποβεί πιο δύσκολο τυφλό και αδιέξοδο από ότι το εξωτερικό» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος συνοψίζοντας το «δραματικό συμπέρασμα της τριήμερης διαδικασίας». Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε και σήμερα σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως αυτή την ώρα δεν μπορεί κανείς να προτάσσει το μικροκομματικό όφελος, ούτε να επιλέγει τον εύκολο δρόμο της αντιπολίτευσης υπονομεύοντας την ίδια την χώρα. Διερωτήθηκε δε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε στην κυβέρνηση ή δεν συμμετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης αφού πια δεν μιλά για καταγγελία του Μνημονίου παρά για αντικατάστασή του.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ασφάλεια και προοπτική όχι μόνο για να βγει από τη δική της κρίση, αλλά για να θωρακιστεί με τις επόμενες φάσεις της πανευρωπαϊκής κρίσης γιατί δεν τελειώνει στην Ευρώπη και τη δυτική οικονομία αν ξεπεραστεί το εθνικό τοπικό πρόβλημα δημοσιονομικής σταθερότητας. «Πρέπει να είμαστε όλοι θωρακισμένοι και προετοιμασμένοι για την ανεξέλεγκτη δυναμική της ευρωπαϊκής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά και έστειλε το μήνυμα: «Δεν έχουμε χρόνο. Οι εξελίξεις τρέχουν κι έχουμε χάσει πολύ εθνικό χρόνο».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν προέχει για κανέναν να επιβεβαιωθεί στις προεκλογικές εξαγγελίες του αλλά να ενωθεί η χώρα να κάνει τις κινήσεις που πρέπει για να βγει από την περιδίνηση. «Μπορούμε να το πετύχουμε. Ας μη χαραμίσουμε αυτή την ευκαιρία και αυτή την προοπτική σε μια στείρα παλαιοκομματική μικροκομματική αντιπαράθεση», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Τσίπρας

«Το Μνημόνιο είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα που επιβάλλεται από την τροϊκα, με την ευθύνη εκείνων που μας κυβερνάνε» κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών σημειώνοντας ότι «πλέον είναι υπουργός Οικονομικών και όχι εκπρόσωπος του ΙΟΒΕ ούτε μέλος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου» και προειδοποιώντας ότι το κόμμα του θα σταματήσει το έγκλημα αυτό που το επόμενο στάδιο του είναι η χρεοκοπία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απειλή για το ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για τις αγορές και τα τραπεζικά λόμπι», είπε.

Σχολιάζοντας την φράση του κ. Στουρνάρα ότι «δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση αλλά η κρίση έφερε το Μνημόνιο», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «ποιος άραγε φταίει για την κρίση; Αλήθεια ποιος έφερε την κρίση σε αυτή τη χώρα; Μήπως κυβερνήσεις της Αριστεράς; Δημόσιοι υπάλληλοι που μαζί τα φάγαμε; Ή μήπως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι νεοφιλελεύθερες επιλογές»;

Σήμερα ο λαός καλείται να πληρώσει αυτό το χρέος που εσείς δημιουργήσατε, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε την κυβέρνηση λέγοντας: «μας κατηγορείτε ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές. Εσείς δεν είστε ευρωπαϊστές. Είστε Μερκελιστές»! Ανέφερε ταυτόχρονα ότι τη δημοσιονομική κρίση στη χώρα την πυροδότησαν η φοροαποφυγή και οι φοροαπαλλαγές μεγάλων κεφαλαίων και επειδή για δεκαετίες βασίλευε ο εκσυγχρονισμός της διαφθοράς, της διαπλοκής, των υπερκοστολογήσεων των εξοπλισμών.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Μνημόνιο αποτελεί ευκαιρία όχι για την κοινωνία και το λαό αλλά για το τραπεζικό κεφάλαιο και τους «μαυραγορίτες» της κοινωνίας που επέβαλαν στην τροϊκα τη διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και που σήμερα σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει σε εξευτελιστικές τιμές τη δημόσια περιουσία.

Κουβέλης

Βαθύτατα προοδευτικό και ρεαλιστικό, χαρακτήρισε το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας και σύγκλισης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ο οποίος τόνισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση όχι γενικά και αόριστα αλλά στη βάση αυτής της συμφωνίας. Όπως μάλιστα είπε πέρα από τον εύκολο αντιπολιτευτικό λόγο υπάρχει η υποχρέωση προκειμένου ο καθένας να κρίνει ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της προγραμματικής συμφωνίας και σύγκλισης.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι αυτή την ώρα το ζητούμενο είναι πως μπορούμε να σηκώσουμε τα βάρη από τις πλάτες των ελλήνων πολιτών.

Τόνισε μάλιστα ότι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου αποτελεί τον μόνο δρόμο και χαρακτήρισε «λάθος» την αποψη που εκφράζεται για μονομερή καταγγελία αφού κάτι τέτοιο απειλεί την χώρα με έξοδο από την Ευρωζώνη από το ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τέλος την βεβαιότητα ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας αύριο στην Ευρώπη θα μιλήσει και για την ανάγκη της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και θα θέσει εκείνα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας η οποία – όπως είπε ο κ. Κουβέλης – βρίσκεται σε ασφυξία και είναι δυνατόν να εκραγεί.

Kαμμένος

Για μεγάλο παραμύθι που αποκαλύφθηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις και για εμπαιγμό του ελληνικού λαού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στην σύντομη παρέμβαση του κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

«Όσο προσπαθείτε να λειτουργείται ως υπάλληλοι της κ. Μέρκελ θα μας έχετε απέναντι σας όπως θα έχετε απέναντι σας και τον ελληνικό λαό. Είστε επικίνδυνοι», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστήριξε ότι αυτή η κυβέρνηση αποκαλύφθηκε «Σε αυτές τις λίγες ώρες τα κόμματα της συγκυβέρνησης αποκαλύφθηκαν ότι είπαν ψέμματα. Εμπαίξατε τον ελληνικό λαό. Τα μέτρα του κ. Σαμαρά ήταν ένα μεγάλο παραμύθι», ανέφερε.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ακόμα ότι η λύση του μνημονίου θα οδηγήσει σε εμφύλιο σπαραγμό τον ελληνικό λαό ενώ χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο πρωτεργάτη αυτής της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα.

Παράλληλα προειδοποίησε για μια ακόμα φορά ότι δεν θα υπάρξει η ατιμωρησία στις συμφωνίες που θα ξεπουλάνε τη χώρα, τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα τις εφαρμόσει και όποιος τις υπογράψει θα οδηγηθεί στην δικαιοσύνη.

«Θα πληρώσετε, Δεν μπορείτε να προχωράτε σε συμβιβασμούς» επεσήμανε ενώ στο σημείο αυτό άφησε κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη να απαντήσει γιατί δεν εισπράττει τα 500 εκ ευρώ που χρωστάει η εταιρία HOCHTIF με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η αναφορά του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Χατζηδάκη που απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς και τόνισε ότι δεν θέλει κανένα πιστοποιητικό διαφάνειας από τον κ. Καμμένο».

Παπαρήγα

«Θα γίνουμε όλοι φοροφυγάδες όχι από ιδεολογία αλλά από αδυναμία», προειδοποίησε μιλώντας απόψε στη Βουλή η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Χρειάζεται θράσος να μιλάτε για τον ΟΣΕ όπως μιλάτε, είπε ακόμη η κ. Παπαρήγα και αναρωτήθηκε γιατί επί 20 χρόνια οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για τον ΟΣΕ για να πουληθεί τώρα. Κατήγγειλε επίσης ότι το επιβατικό και μεταφορικό έργο θα το πάρουν ιδιώτες και το κράτος θα έχει τις υποδομές. Η Γ.Γ. του ΚΚΕ χαρακτήρισε τρίγωνο των βερμούδων το ΙΚΑ, τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ και προειδοποίησε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι το τέλος Δεκέμβρη επαρκούν τα αποθεματικά για το εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας. Αλλά και στο ΙΚΑ, όπως είπε η κ. Παπαρήγα τα αποθεματικά επαρκούν για τις συντάξεις μέχρι το τέλος Δεκέμβρη και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί στο ΙΚΑ το 1,492 δις ευρώ από το κράτος.

«Να μας πείτε ποιος θεωρείται φτωχός γιατί από εκεί αρχίζει το αφορολόγητο. Εμείς πιστεύουμε ότι το αφορολόγητο πρέπει να είναι στα 20.000 ευρώ και για οικογένεια στα 40.000 ευρώ», είπε ακόμη η κ. Παπαρήγα και προειδοποίησε: «Φοροφυγάδες θα γίνουμε και εμείς. Δεν γίνεται να πληρωθούν αυτοί οι φόροι. Καταργείτε τον ένα φόρο και κάνετε έναν ενιαίο φόρο», πρόσθεσε μάλιστα ότι «τα κοινωνικά παντοπωλεία δεν είναι απάντηση στη φτώχεια αλλά τείνουν να καταστούν νέοι μηχανισμοί κομματικής ρουσφετολογίας».

Μιχαλολιάκος

Δεν μας πείσατε ότι το Μνημόνιο θα λύσει το πρόβλημα. Η χρεοκοπία είναι πρωτίστως πολιτική και ηθική και μετά οικονομική, εξήγησε για τους λόγους που θα αρνηθεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Στην ομιλία του ο κ. Μιχαλολιάκος υπογράμμισε ότι δεν υπήρξαν απαντήσεις πως έγινε η συσσώρευση του τεράστιου χρέους. Επικαλούμενος μάλιστα τα στοιχεία για τους αδήλωτους συνταξιούχους, ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής έσπευσε να παρατηρήσει ότι «είμαστε μια χώρα νεκρών συνταξιούχων και τυφλών που οδηγούν αυτοκίνητα» και που κάποιο σάπιο κράτος δημιούργησε τα φαινόμενα αυτά.

«Ναι το Μνημόνιο δεν έφερε την κρίση αλλά δεν την θεράπευσε κιόλας. Την έκανε εντονότερη», είπε ο κ. Μιχαλολιάκος προσθέτοντας ότι επί δύο χρόνια τα πράγματα χειροτέρευσαν με το τσεκούρωμα στους μισθούς και τις συντάξεις, με τις αυτοκτονίες συμπολιτών μας και όλα αυτά κατ΄ εντολή της τρόϊκας η οποία επίσης πρέπει να λογοδοτήσει.

Αναφερόμενος στις εξαγγελθείσες αποκρατικοποιήσεις ο κ. Μιχαλολιάκος είπε ότι η Ελλάδα είναι μία πλούσια χώρα η οποία δεν θέλει την έξοδο από την ευρωζώνη γιατί ο ελληνικός λαός το πλήρωσε ακριβά το ευρώ αφού η πατρίδα κατέστη χώρα παροχής υπηρεσιών και όχι χώρα που παράγει. «θα πρέπει να τους πούμε: εσείς που μας ζητάτε λεφτά πίσω αφήστε μας να παράγουμε, αφήστε τις ποσοστώσεις. Να βγάλουμε γάλα για τα παιδιά μας», είπε ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής. Βεβαίως ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και εγκληματικότητας λέγοντας πως δεν υπήρξαν απαντήσεις πως θα αντιμετωπιστούν οι θύλακες αυτοί της αποσταθεροποίησης που δεν είναι κοινοί εγκληματίες αλλά οι ληστές με τα Καλασνίκοφ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά