protothema.gr

Με δύο κινήσεις, δηλαδή το αίτημα για σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας και την δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι η γραμμή του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποτελέσει την επίσημη διαπραγματευτική στρατηγική της χώρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogroup.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο κ. Στουρνάρας -ούτε λίγο ούτε πολύ- κινήθηκε εκτός της προγραμματικής συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αφού δεν ζήτησε να διασυνδεθεί η λήψη μέτρων με το αίτημα για επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. Η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%, προκάλεσε αντιδράσεις.

Στον απόηχο των εξελίξεων αυτών, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τους κυρίους Σαμαρά και Κουβέλη να συναντηθούν άμεσα προκειμένου να καθορίσουν την στρατηγική της διαπραγμάτευσης. Ενισχυτικά ήρθε η δήλωση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κυρίας Φώφης Γεννηματά ότι πρέπει να αποτελέσουν την επίσημη στρατηγική της χώρας όσα είπε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή “για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, που ξεκινά από την εκτίμηση των νέων μακροοικονομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία, ει δυνατόν και, πάντως, για όχι λιγότερα από δύο, έτη”. Κατά την κυρία Γεννηματά “ένα τέτοιο συμφωνημένο πλαίσιο είναι απολύτως αναγκαίο, για να μπορέσουν να γίνουν με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα επιμέρους βήματα και για το τρέχον, αλλά και για τα επόμενα έτη”.

Οι δηλώσεις αυτές του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν εκνευρισμό στην μεγαλύτερη κυβερνητική παράταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της ΝΔ θεωρήθηκε ότι ο κ. Βενιζέλος αμφισβητεί την διαπραγματευτική τακτική.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεχόταν κριτική και από το εσωτερικό του κόμματός του. Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θύμιζαν ότι οι χειρισμοί του κ. Βενιζέλου -όταν ήταν υπουργός Οικονομικών- οδήγησαν στην απόφαση να επιβληθεί το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και συνολικά οδήγησαν τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και τελικώς στην καταβύθιση.

Δεν υπονομεύω την κυβέρνηση, λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος
“Επέμεινα και επιμένω στην ανάγκη να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει το ταχύτερο η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό το λόγο, είχα ζητήσει συνάντηση των τριών Αρχηγών με τον Υπουργό Οικονομικών, πριν αυτός μεταβεί στις Βρυξέλλες και, πάντως, αμέσως μετά την επιστροφή του”, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωση που εξέδωσε πριν λίγο.

“Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η θέση «υπονομεύει» τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση συνολικά, φοβούμαι ότι δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ούτε το πώς διαμορφώνονται την περίοδο αυτή οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί”, επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος και κατηγορεί τους επικριτές του ότι “δεν αντιλαμβάνονται ότι οι προτάσεις μας είναι αυτές που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας”.

Με αφορμή την σημερινή πρωτοσέλιδη θέση της εφημερίδας «Καθημερινή», που ερμηνεύει ως υπονόμευση του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης συνολικά, τη χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι “η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, αρχής γενομένης από την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε οι δημοσιονομικοί στόχοι πράγματι να επιτευχθούν, χωρίς να υπονομεύονται από τη διαρκή διόγκωση της ύφεσης και το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα που αυτή προκαλεί, είναι κεντρική προεκλογική και μετεκλογική θέση του ΠΑΣΟΚ και το ρητό θεμέλιο της συμφωνίας προεκλογικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή Κυβέρνηση”.

Εξηγεί ότι αυτή τη στρατηγική παρουσίασε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων αλλά και στην προχθεσινή συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας. “Αυτή πρέπει να είναι η γραμμή της χώρας, όχι μόνον ή κυρίως στο επίπεδο της τρόικας ή του Eurogroup, αλλά στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο. Αυτό το επίπεδο είναι άλλωστε το μόνο στο οποίο μπορεί να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, που συνυπολογίζουν το σύνολο των δεδομένων”, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι για το λόγο αυτό, “επέμεινα και επιμένω στην ανάγκη να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει το ταχύτερο η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό το λόγο, είχα ζητήσει συνάντηση των τριών Αρχηγών με τον Υπουργό Οικονομικών, πριν αυτός μεταβεί στις Βρυξέλλες και, πάντως, αμέσως μετά την επιστροφή του”.
Σχετικά άρθρα
Το αίτημα της επιμήκυνσης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέλει ο