Ένα χρόνο πριν, η είδηση της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση “Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης” του Ναυτικού στο Μαρί, έκανε το γύρο του κόσμου.

Από τότε, όπως αναφέρει το 24h.com.cy, οι ένοχοι παραμένουν ατιμώρητοι.

Ένας χρόνος μετά

Δεκατρείς άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους τέσσερις αξιωματικοί του Ναυτικού εκ των οποίων και ο διοικητής πλοίαρχος, Ανδρέας Ιωαννίδης, τρεις κληρωτοί ναύτες και έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ. Τότε καταστράφηκε και μεγάλο μέρος του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού του Βασιλικού.

Ο γιος του διοικητή της Ναυτικής Βάσης, Νικόλας, και η μητέρα των δίδυμων εθνοφρουρών Πόπη Χριστοφόρου,  αφήνουν κάθε φορά βαρύτατες αιχμές εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Αυτή η έκρηξη κατασχεθέντων πυρομαχικών, αποθηκευμένων σε εμπορευματοκιβώτια θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

Δυο κιβώτια με εκρηκτικά από τα 98 που είχαν κατασχεθεί από πλοίο που κατευθυνόταν στην Συρία και βρισκόντουσαν στην ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” ανατινάχθηκαν, σκορπώντας τον όλεθρο και την καταστροφή.

Η έκρηξη προκλήθηκε όταν ξέσπασε φωτιά λίγο έξω από την βάση και επεκτάθηκε στα  εμπορευματοκιβώτια, τα οποία “φούσκωναν” για καιρό στον ήλιο.  Οι  ζημιές που προκλήθηκαν στα χωριά της γύρω περιοχής και στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στην Μονή και στο Βασιλικό ήταν τεράστιες.

{dmotion}xs2hie{/dmotion}

Διαβάστε σχετικά

Ένας χρόνος μετά την τραγωδία στο Μαρί της Κύπρου