Με νέα αεροναυτική άσκηση, αυτή τη φορά στον θαλάσσιο και εναέριο «χώρο» του ψευδοκράτους, απαντά η Τουρκία στις έντονες διαμαρτυρίες της Κύπρου και στο διάβημά της στον ΟΗΕ για την πραγματοποίηση άσκησης εντός του κυπριακού FIR χωρίς την άδεια της Λευκωσίας. Η άσκηση αυτή πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή δύο τορπιλακάτων και μίας κορβέτας σε διεθνή ύδατα νοτίως της Κύπρου σε περιοχή που κάλυπτε τα Οικόπεδα 2,3,8,9,12 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ σε μια σαφή πράξη αμφισβήτησης αφενός του FIR Λευκωσίας αλλά και επίδειξης δύναμης, καθώς για το μεν Οικόπεδο 12 υπάρχει ήδη προεργασία για την έναρξη της γεώτρησης μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ τα υπόλοιπα Οικόπεδα έχουν δημοπρατηθεί και αρκετές ξένες εταιρείες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον. Τις τουρκικές ασκήσεις καταδίκασε και η Αθήνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Γρ. Δελαβέκουρα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κύπρο, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι έγιναν διαβήματα και στον ΟΗΕ. Η Τουρκία, όπως τόνισε χθες, προχώρησε αυτή τη φορά, μέσω της υπηρεσίας που παράνομα διαχειρίζεται τον εναέριο χώρο της κατεχόμενης Κύπρου, σε αναγγελία νέας αεροναυτικής άσκησης στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας για τις 17-18 Ιουλίου. Η ΝΟΤΑΜ δημοσιοποιήθηκε από τον δίαυλο του παράνομου αεροδρομίου Ερκάν, σε μια κίνηση που επιδιώκει και πάλι να προβάλει την υποτιθέμενη κρατική υπόσταση του ψευδοκράτους.
Το μπαράζ των στρατιωτικών ασκήσεων όμως έχει συνέχεια και στον ελληνικό χώρο.

Το ισραηλινό ναυτικό θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά στις 18 Ιουλίου στο πεδίο βολής του Μυρτώου Πελάγους, δυτικά της Φαλκονέρας, σε μια περίοδο που το Τελ Αβίβ αποδίδει στρατηγική σημασία στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ναυτικών δυνάμεών του, ώστε να διεκδικήσει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και να είναι σε θέση να προστατεύσει τις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ. Για την ισραηλινή άσκηση εξέδωσαν ήδη ΝΟΤΑΜ οι ελληνικές αρχές (Α1048/12).

Στις 25 Ιουλίου το «παρών» στο Αιγαίο δίνει και το βρετανικό ναυτικό με άσκηση η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Μήλου και Σούδας.