Θετικές προβλέψεις του ΟΑΣΑ για την τουρκική οικονομία

Ο ΟΑΣΑ αναθεωρεί προς τα πάνω οικονομικές προβλέψεις για την Τουρκία και μιλά για ραγδαία ανάπτυξη του ΑΕΠ. 
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΑΣΑ η Τουρκία 2012 θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 3.3%. Για το 2013 η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Τουρκίας θα φτάσει τοι 4.6%. Προηγούμενες προβλέψεις του ΟΑΣΑ ανέφεραν πως η Τουρκία το 2012 θα αναπτύσσονταν κατα 1.2 % καθώς η βασική αγορά της Τουρκίας η Ευρώπη πλήττεται με οικονομική κρίση. Ομω η νγειτονική χώρα πάρα τη μείωση οτυ ρυθμού ανάπτυξης δείχνει σημάδια επανάκαμψης και γι’αυτο τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν.
Η γειτονική χώρα το 2011 είχε παρουσιάσει ανάπρυξη 8.9%
Η πρόβλεψη του ΟΑΣΑ για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα φτάσει στο 8.9% του ΑΕΠ και το 2013 θα μειωθεί στο 8.4%.

HΠΑ:Στην Τουρκία δώσαμε όλα τα στοιχεία για το RF4


Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Φράνσις Ρικιαρντόνε σε δηλώσεις του τόνισε πως ” η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν δώσει όλα στοιχεία διαθέτουν σχετικά με ο αεροσκάφος που έπεσε”. (σ.σ. δεν δήλωσε πως το τουρκικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε)
Ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως η Τουρκία είναι σύμμαχος χώρα ” και έχει χάσει δυο πιλότους της σε ένα αεροσκάφος που όπως φαίνεται ήταν άοπλο”. Ο Ρικιαρντόνε δήλωσε πως δημοσιεύματα όπως αυτών της Wall Street Jounral που ανέφεραν πως το τουρκικό αεροσκάφος πετούσε πάνω απο τη Συρία, ανέφερε πως ” αυτές δεν είναι οι επίσημες θέσεις των ΗΠΑ”. 


Πτώση στις αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία.


Προβληματισμός επικρατεί στην Τουρκία για τις αποδόσεις της χώρας στον τουριστικό τομέα. Το 2012 είναι η πρώτη χρονιά μετά από 10 χρόνια που τα στοιχεία δείχνουν πτώση στις τουριστικές αφίξεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Τουρκίας το διάστημα Ιανουαρίου-Μαϊου του 2012, οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία παρουσίασε κάμψη 4.38% και έπεσε στους 8.84 εκατομμύρια τουρίστες.
Η μεγαλύτερη πτώση ήταν το Α΄τρίμηνο του έτους, καθώς τα δεδομένα του Μαίου του 2012 παρουσιάζουν μικρή πτώση 1.53% κάτι που δείχνει πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει σταθεροποίηση στις αφίξεις.
Πάντως μεγάλη πτώση παρουσιάζεται στο σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο της Τουρκίας, την Αττάλεια που διαθέτει και τα περισσότερα ξενοδοχεία. Οι αφίξεις τους πρώτους πέντε μήνες του έτους παρουσιάζουν μείωση 10%!
Όμως η Κων/πολη είναι η λαμπρή εξαίρεση. Τον Μαϊο του 2012 η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Κωνσταντινούπολη έφτασε στο 80.4% και σε σχέση με τον Μάϊο του 2012 παρουσίασε αύξηση 4.4%. Ο συνεδριακός τουρισμός, οι κρουαζιέρες αλλά και τα επαγγελματικά ταξίδια είναι αυτά που αυξάνουν τις πληρότητες.
Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως η πτώση έχει άμεση σχέση με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

O Γκιούλ ενέκρινε σε νόμο την οριοθέτηση της «υφαλοκρηπίδας»


Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε σε νόμο την συμφωνία που είχαν υπογράψει το Σεπτέμβριο του 2011 ο Ντερβίς ‘Ερογλου και ο Ταγίπ Ερντογάν για την οριοθέτηση της «υφαλοκρηπίδας» του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Όπως μεταδίδεται στα Κατεχόμενα, τη «συμφωνία» ενέκρινε σε νόμο ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος έχει τον αριθμό 6.344.
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο νόμος θα δημοσιοποιηθεί στην επίσημη εφημερίδα του τουρκικού κράτους.

Ένα μεγάλο λάθος η Κυπριακη προεδρία της ΕΕ!


«Αφήστε την Προεδρία, από την αρχή η ένταξη των Ε/κ στην ΕΕ ήταν ένα λάθος», ισχυρίστηκε ο ψευδοπρωθυπουργός, Ιρσέν Κιουτσιούκ υποστηρίζοντας ότι «αυτή την πραγματικότητα άρχισαν να την παραδέχονται και οι Ευρωπαίοι».
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Κιουτσιούκ προέβη στις δηλώσεις αυτές δεχόμενος επίσκεψη από ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων της Τσουκούροβα.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υποστήριξε ότι η Προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο λάθος.
«Αφήστε την Προεδρία, από την αρχή η ένταξη των Ε/κ στην ΕΕ ήταν ένα λάθος. Η ένταξη του μισού διαιρεμένου νησιού έχει δυσκολέψει και τις συνομιλίες», πρόσθεσε. Οι αρμόδιοι του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υποστήριξε, άρχισαν πλέον να παραδέχονται «αυτή την πραγματικότητα». 

Επενδυτική έκρηξη ξένων στην κτηματαγορά της Τουρκίας.


“Η έκρηξη” στο real estate της Τουρκίας και κυρίως της Κων/πολης δεν έχει πρηγούμενο. Οι ξένοι επενδύουν τεράστια ποσά και αγοράζουνοικόπεδα, διαμερίσματα, πολυκατοικίες στην Τουρκία. Μόνο τον Μάϊο του 2012 οι ξένοι επένδυσαν 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια στην κτηματαγορά της Τουρκίας.
Την περίοδο του Ιανουαίου- Απριλόιου οι αντίστοιχες επενδύσεις είχαν φτάσει τα 114 εκατομμύρια δολάρια.
Ολο το 2011 οι επενδύσεις των ξένων στην κτηματαγορά της Τουρκίας είχαν φτάσει τα 310 εκτομμύρια δολάρια. Δηλαδή η γειτονική χώρα τριπλασίασε τις επενδύσεις των ξένων μέσα σε ένα μήνα. 
Βέβαια το 90% των επενδύσεων των ξένων πραγματοποιούνται στην Κων/πολη. 
Οι περισσότεροι ξένοι που επενδύουν στην κτηματαγορά της Τουρκίας είναι Ρώσοι και Άραβες. “Υπάρχουν και ξένες μεστιικές εταιρείες που μας ζητούν 1500 διαμερίσματα” αναφέρει ο ιδιοκτήτης της τεχνικής εταιρείας “Teknik Yapim” Ναζμί Ντουρμπακαγιμ.
Οι τιμές των ακινήτων ως αποτέλεσμα αυτού του ενδοιαφέροντος εκτοξεύονται και όλοι αναρωτιούνται μέχρι πότε να συνεχιτσεί αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον.



MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ-www.onalert.gr